Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


3.3.12

Nøgne Ø Dark Horizon 3. edition 2008

Nøgne Ø Dark Horizon 3. edition 2008
  • Valmistaja: Nøgne Ø
  • Tyyppi: Olut, porter
  • Maa: Norja
  • Alue: Grimstad
  • Koko: 0,25
  • Hinta ostohetkellä: 9,09e (Marraskuu 2011, Alko)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


kuva: nøgne ø


Tänään aukesi toinen ostamastani kolmesta Nøgne Ø:n Dark Horizon 3 -oluesta, ihan vain puhtaaseen nautinnontavoitteluun, joten vuorossa on kolmas poikkeusarvostelu viinien sekaan. Aluksi kertoisin hieman taustaa Nøgne Ø:stä ja Dark Horizonista, joten jos tavara on tuttua, hyppää seuraavan kappaleen yli.

Nøgne Ø on vuonna 2002 kahden norjalaisen olutharrastelijan pystyyn pistämä olutpanimo, joka pitkään toimi hyväntekeväisyysvoimin harrastuspohjalta. Kymmenen vuoden aikana Nøgne Ø:stä on tullut yksi olutmaailman arvostetuimpia ja mielenkiintoisimpia olutpanimoita, joka valmistaa parhaimmista raaka-aineista hyvin runsaita, täyteläisiä, ja usein ilahduttavan omaperäisiä oluita, alkaen aina perinteisistä kolmoslagereista oluen käsitettä venyttäviin Horizon-sarjalaisiin. Monet myös sanovat Nøgne Ø:n tuoneen oikean olutkulttuurin Norjaan – ennen tätä panimoa maassa ei juurikaan valmistettu mitään erikoisempia oluita.
Vuonna 2007 lanseerattu Dark Horizon oli panimon ensimmäinen rajoitetusti valmistettu erikoisolut, joka saavutti oluen ystävien keskuudessa paljon positiivista huomiota. Nyt Dark Horizon on saavuttanut kolmannen painoksensa, ja samalla pullokoko on vaihtunut alkoholiprosentin (15,5%) huomioon ottaen hieman sopivampaan kokoluokkaan (0,25l). Olut on periaatteessa stout / imperial porter -tyylinen olut, mutta siinä on erittäin paljon muutakin.

Mustanruskea olut kaatuu lasiin hyvin tasaisena, luomatta päälleen vaahtokukkaa. Tuoksu on todella runsas, paahteinen, mokkainen, siirappinen ja konjakkimaisen vaniljainen.

Maku on runsaan makea ja siirappinen, minkä lisäksi siinä on myös yllättävän paljon mehukasta hedelmää ja hillittyä mantelimaisuutta. Suklainen, makea maku tuo mieleen jäätelöiden suklaakastikkeen. Oluen hiilihappoisuus on hyvin kevyt ja hillitty, suutuntumaltaan se on keskitäyteläinen ja samettinen. Oluen maustamisessa käytetty tumma kahvi tuo paahdettua sokeria muistuttavaan jälkimakuun miellyttävän, kitkerähkön espresson aromin samalla kun erittäin runsas alkoholi lämmittää voimakkaasti nielua ja kielen takaosaa. Yleisesti jälkimaku on todella pitkä, kahvinen ja jättää suuhun voimakkaan ja raikastavan katkeroisen aromin.

Dark Horizon 3 on erittäin makea olut erityisesti jälkiruoka- ja nautiskelurooliin, mutta toisin kuin monet muut makean maltaiset tummat oluet, DH3 pysyy hörpystä toiseen miellyttävän raikkaana ja tasapainoisena eikä ala tökkimään missään vaiheessa. Toisin on käynyt itselleni muutaman siirappisen makean oluen kanssa, joiden makeus on ruvennut olemaan liiallista viimeistään neljännestuopin kohdalla.

Nøgne Ø ilmoittaa oluen kehittyvän edelleen pullossa ja sen olevan juomiskelpoinen vielä vuoteen 2018 asti. Hyvin säilytettynä olut saattaa olla kehittyä vielä suotuisasti lähivuosina, mutta viimeisen vuoden aikana tehtyjen kahden maistamisen perusteella olut on mitä nautittavimmassa kunnossa paraikaa. Nauti hyvin jäähdytettynä valkoviinilasista, joka kerää oluen upeat aromit talteen.

Lyhyesti: Makean maltainen, runsaan suklainen ja upean espressoinen jälkiruokaportteri.

Arvio: Erinomainen – Goose Islandin Bourbon County Stoutin ohella parhaita maistamiani over-the-top-stouteja. Olut on nauttimiseen ajatuksella, ei oluen perjantairyystämiseen.

Hinnan (9,09e) ja laadun suhde: Hyvä – olut on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti