Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


3.12.12

Don Mendo Gran Reserva 2006

Don Mendo Gran Reserva 2006
  • Valmistaja: Bodegas San Valero
  • Tyyppi: Punaviini, DO Cariñena Gran Reserva
  • Maa: Espanja
  • Alue: Aragón, Cariñena
  • Rypäleet: Tempranillo (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 9,99e (Lokakuu 2012, Alko)
  • Hinta nyt: 9,98e (Tammikuu 2014, Alko)

Espanjan viinilainsäädännössä pisimpään kypsytetyimmät (ja ainakin ennen vanhaan samalla myös arvostetuimmat) viinit luokitellaan Gran Reserva -merkinnän alle, joka takaa viinille vähintään 5 vuotta ikää, josta vähintään 1½ vuotta on vietetty tammessa. Koska tämän luokan kypsytys yleensä vaatii viinitalolta suuret kellarit ja valtavan määrän tynnyreitä, joissa kypsyttää viiniä, ovat Gran Reserva -viinit usein melko hinnakkaita. Kuitenkin pienemmät ja tuntemattomammat viinialueet tuottavat varsin edulliseenkin hintaan Gran Reserva -tasoista viiniä. Alkossa käytännössä kaikki edulliset Gran Reserva -viinit ovat kuitenkin lähinnä nuorista ja simppeleistä viineistään tunnetun Valdepeñasin alueen tuotoksia. Ainoa poikkeus tähän on huomattavasti pohjoisemmasta Espanjasta, Cariñenan pieneltä viinialueelta tuleva, tunnistettavaan paperikääröön paketoitu Don Mendo.

Tämä viini oli monien muiden espanjalaisten viinien tavoin tarjolla maistettavaksi Altian jouluviinimessuilla. Aluksi sain maistiaisen puoliksi jo tyhjästä pullosta, mutta viinin tunkkainen maataloisuus, hento mutta selvän korkkivikainen pahvisuus ja hedelmän huomattava puute keskimausta saivat allekirjoittaneen epäilemään pahinta. Onhan noita melko kuivan puisia ja vähähedelmäisiä Gran Reservoja ennenkin tullut vastaan, mutta tämä kyllä vaikutti sellaisen sijaan selvän vialliselta. Takaisin tiskin ääreen tiedustelemaan edustajalta, että ei kai tämä voi olla viinin tyyli. Yhden nopean nuuhkaisun jälkeen edustaja totesi että ei tämä viini kyllä nyt siltä tuoksu miltä pitäisi, laittoi pullon syrjään ja korkkasi uuden. Uusi lasillinen testiin, ja toden totta; aivan selvästi eri tavaraa. Ihmetyttää vain, että kuinkahan moni oli ehtinyt testata viinin tätä ennen huomaamatta viinin viallisuutta?

Viini on väriltään tumman kirsikanpunainen ja vaikuttaa viskositeetiltaan jopa hieman paksun oloiselta, mutta on kuitenkin jonkin verran läpinäkyvä. Värin sävyt eivät kyllä viittaa kovinkaan pitkään kypsyneeseen viiniin; tiilinpunaisen ruskeat vivahteet puuttuvat täysin.

Tuoksultaan viini on melko hillitty. Lasista nousee auringon paahtamia, maamaisia ja kevyen puisia aromeja, joiden seassa on tuoretta luumua, hennon makeata vaniljaa ja metsämarjoja.

Maku yllättää tiukkuudellaan. Kuiva, puisen tikkuinen, napakka ja melko täyteläinen suutuntuma on paljon ronskimpi ja jäntevämpi kuin tuoksu ja viinin hintaluokka antoivat odottaa. Aromimaailma on hieman yksiulotteisen kirsikkainen ja karpaloinen, sekä tammisen mausteinen, mutta sille tuo miellyttävää intensiivisyyttä varsin eloisa hapokkuus. Tanniineja viinissä tuntuu olevan melko vähän, mikä tuo viiniin sopivaa pyöreyttä ja helpostilähestyttävyyttä. Ikä ei maistu muuten viinissä muuten kuin etäisenä nahkaisuutena, sekä todennäköisesti ajan kanssa hieman keventyneenä suutuntumana.

Jälkimaku on keskimaun jalanjäljissä varsin tiukka, kuiva ja napakan hapokas. Punasävytteinen, tuore marjaisuus jatkuu kielellä pirteänä melko pitkään, kunnes lopulta hukkuu paahteisen vaniljaisiin tammen aromeihin.

Rakenteeltaan viini on oikein ryhdikäs, luonteikas ja tasapainoinen, mutta muuten hieman yksipuolinen – tosin tätä saattoi tässä hintaluokassa saattoikin odottaa. Viini on kuitenkin yleisesti varsin miellyttävä, yleiskäyttöinen ja perinteisen espanjalainen, eikä kokonaisuudessa ole mitään vikaa. Jos kaipaa simppeliä ja kursailematonta Espanjan meininkiä esimerkiksi grillailujen kyytipojaksi, on Don Mendo varsin varteenotettava vaihtoehto.

Lyhyesti: Hieman kehittynyt, tamminen ja tasapainoinen, mutta myös melko lailla mutkaton ja yksioikoinen kokonaisuus. Ei hifistelyyn ja pitkän kaavan nautiskeluun, vaan ruokajuomaksi simppeleille aterioille.

Arvio: OK – mukiinmenevä perusespanjalainen, jolla on varsin hyvin ikää hintaansa nähden. Vaikkei ikä ole tuonut hirveästi syvyyttä ja vivahteikkuutta viiniin, on se silti varsin tasapainoinen, miellyttävän ryhdikäs ja aromikas hintaisekseen.

Hinnan (9,98e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti