Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


4.12.12

Nederburg Shiraz 2010

Nederburg Winemaster's Reserve Shiraz 2010
  • Valmistaja: Nederburg
  • Tyyppi: Punaviini, WO Western Cape
  • Maa: Etelä-Afrikka
  • Alue: Western Cape
  • Rypäleet: Syrah (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 10,29e (Lokakuu 2012, Alko)
  • Hinta nyt: 10,99e (Tammikuu 2014, Alko)

Tähän asti on tullut testattua Nederburgilta jo valkoviini ja jälkiruokaviini, ja ainakin niiden perusteella on vaikuttanut siltä, että jollain tasolla tässä viinitalossa hommat osataan tehdä hyvin. Kuitenkin punaviinien laatu aina tällaisissa tapauksissa jaksanut epäilyttää; vaikka talon muut viinit olisivat kuinka mainioita tahansa, uudessa maailmassa punaviinit tupataan aina pilata ylikypsillä rypäleille, liiallisella hedelmällä, liioitellulla tammen käytöllä ja vaikka millä. Mutta kaipa se on tästä huolimatta annettava myös punaviinille mahdollisuus; seuraavaksi siis vuorossa Alkon perusvalikoiman toinen kahdesta Nederburgin punaisesta – Shiraz.

Väriltään viini on tasaisesti reunoille asti tumman rubiininpunainen ja melko läpinäkymätön.

Tuoksu on pistävä, hieman savuinen, tervainen ja kevyen kuningatarhilloinen. Seassa on myös raakaa metsämansikkaisuutta ja karhunvatukkaa. Yllätyksettömästi varsin tyypillinen uuden maailman Shiraz-viinin tuoksu, jossa on etelä-afrikkalaisille punaviineille tyypillistä savua, nokea ja tervaa.

Maultaan viini on varsin täyteläinen ja voimakas, muttei käytännössä ollenkaan hilloinen – mitä makeankypsä tuoksu antoi odottaa. Kypsän marjaisessa, tumman hedelmäisessä ja reilusti uuttuneessa maussa on myös kevyttä savuisuutta ja etäistä, lähinnä puista tammea. Yleisesti viini on melko kuiva, ainoastaan kielen kärjessä kypsä makeus tuntuu korostuvan. Kokonaisuus ei ole suutuntumaan nähden kovinkaan hapokas, mutta kohtuullinen tanniinisuus piirtää viinille varsin kelvolliset raamit. Ilmaisultaan viini on ronskinpuoleinen, mutta tästä huolimatta helpohko, pyöreä ja lähes samettisen pehmeä. Ainoastaan tuhdihko (14,5%) alkoholisuus tekee kokonaisuudesta melko tulisen oloisen.

Jälkimaku on tumman hedelmäinen, pippurisen mausteinen, kevyen tervainen, hennon vaniljainen, karheahko ja alkoholisuudessaan hyvin lämpöä hohkaava. Melko runsas tanniinisuus jättää hieman karhean jälkivaikutelman.

Nederburgin Shiraz ei jättänyt läheskään yhtä vakuuttavaa kuvaa kuin talon valko- tai jälkiruokaviinit (molemmat yhden viinin otoksella), mutta ilahduttavasti viini oli silti paljon parempi kuin osasin odottaa. Vaikka viini oli melkko helppo ja uutoksinen, ei se tarjonnut läheskään niin pahasti uutta maailmaa kuin olin valmistautunut kokemaan. Yleisvaikutelmaltaan viini oli varsin miellyttävä Etelä-Afrikan Shiraz-viiniksi, vaikkakin selvästi helponpuoleinen ja harmiton; viinistä löytyi kuitenkin mukavasti persoonaa ja mukavan vähän piirteitä, joista en pitäisi. Nederburg Shiraz on varsin näppärä ja yleiskäyttöinen perus-Shiraz, kun kaivataan vain uuden maailman Shirazia ilman sen suurempaa funktiota; viini pelaa varsin hyvin yhteen tukevampien ruokien kanssa, mutta toimii tukevampien ja mausteisten viinien ystäville varsin hyvin sellaisenaankin. Suosittelen kuitenkin viilentämään viiniä hieman, jotta sen läpipuskevaa alkoholisuutta saisi hieman hillittyä.

Lyhyesti: Perushyvä, helppo ja aromikas uuden maailman Shiraz, joka tarjoilee miellyttävän paljon pippurista Syrahia ja sopivan vähän hilloista Shirazia.

Arvio: Miellyttävä – yllättävän tasapainoinen ja kaikin puolin miellyttävä Etelä-Afrikan Shiraziksi. Vaikkei viini ole kovinkaan erikoinen esitys, ei sitä ole onneksi onnistuttu pilaamaan liialla tammella tai ylikypsillä rypäleillä. Varma ja perushyvä uuden maailman tuhti punainen.

Hinnan (10,99e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti