Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


27.12.12

Tbilvino Saperavi 2010

Tbilvino Saperavi 2010
  • Valmistaja: Tbilvino
  • Tyyppi: Punaviini
  • Maa: Georgia
  • Alue: Kakheti
  • Rypäleet: Saperavi (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 9,99e (Marraskuu 2012, Alko, tilausvalikoima)
  • Hinta nyt: 11,97e (Tammikuu 2014, Alko, tilausvalikoima)


No niin, joulu on ohi ja bloginpitäjä on palannut etelään. Kirjoittelu voi siis jatkua entiseen malliinsa!

Palaamme taas Georgian viineihin AMKA:n Pienet viinimaat -tilaisuudessa esitellyn Tbilvino Saperavin muodossa. Saperavi on Georgian oma, perinteinen rypälelajike, jota on viljelty alueella erittäin pitkään – useita tuhansia vuosia ennen ajanlaskua – mutta on muuten levinnyt itäiseen Eurooppaan sekä muihin viinimaihin vasta hiljattain. Georgiassa Saperavia viljellään lähinnä Kakhetissa, maan itäisimmässä provinssissa.

Viinin värissä on nuorekasta sineä ja yleisilmeeltään viini on purppuraiseen taittuvan kirkkaanpunainen ja keskiläpinäkyvä.

Tuoksu on varsin ilahduttavan tuore ja hedelmäinen olematta mitenkään korostetun hedelmävetoinen – makeata kirsikkaa, tuoreita mustaherukoita, tummia hedelmiä – mutta seassa on myös kevyen nahkainen ja lakritsinen juonne. Miellyttävän runsas ja puhdaspiirteinen aromimaailma.

Ohhoh, tuoksu ei osannut yhtään valmistaa makupuoleen – viini on todella hapokas, lähes puolukkaisen kirpeä ja hedelmäistä tuoksua paljon raaempi. Yleisilme on todella pirteä ja eloisa. Viini on hyvin rapsakka ja suoraan sanottuna hauska. Suutuntuma on varsin runsas kepeyteensä nähden, kielellä pyörii puolukkaa, karpaloa ja pippuria. Tämä Saperavi ei kosiskele, vaan on varsin vilkas ja pirtsakka ilman huolta ylimääräisestä hienostelusta.

Jälkimaku on puolukkainen, pirtsakan hapokas, pippurinen ja iloinen, mutta surullisesti myös melko lyhyt.

Kokonaisuutena Tbilvinon Saperavi on ilahduttavan puhdaspiirteinen mutta mukavan simppeli esitys esimerkiksi kevyesti viilennetyksi kesäviiniksi. Tällaiset hauskat ja huolettomat punaviinit onnistuvat aina yllättämään positiivisesti ja muistuttamaan että viineistä nautiskelu voi olla myös hauskaa ja huoletonta ilman että laadusta tarvitsee tinkiä – tämä on todella mutkaton ja yksinkertainen, mutta silti todella hauska, persoonallinen ja nautittava esitys. Hatunnosto upealle balanssille, joka saa hienosti yhdistettyä vilkkaan ja eloisan kepeyden sekä runsaan ja mehukkaan hedelmäisyyden.

Lyhyesti: Raikkaan hapokas, pirteän punamarjainen ja erittäin tasapainoinen georgialaisviini, jossa yhdistyy iloisella tavalla huoleton yksinkertaisuus ja nautiskeltava persoonallisuus. Verraton esitys kepeille ruoille ja kesäpäiville.

Arvio: Hyvä – varsin mainio esitys Euroopan ja Lähi-Idän rajalta. Todella pirtsakka ja hauska punaviini ilman turhia krumeluureja.

Hinnan (11,97e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti