Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


7.12.12

Santa Helena Vernus Malbec 2008

Santa Helena Vernus Malbec 2008
  • Valmistaja: Viña Santa Helena
  • Tyyppi: Punaviini
  • Maa: Chile
  • Alue: Valle Central, Rapel, Colchagua (90%), Aconcagua (10%)
  • Rypäleet: Malbec (85%), Syrah (10%), Petit Verdot (5%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 13,99e (Lokakuu 2012, Alko, tilausvalikoima)
  • Hinta nyt: 14,48e (Tammikuu 2014, Alko, tilausvalikoima)


Viimeisimmäksi arvioitavaksi Santa Helenan viiniksi olen jättänyt talon Gran Reserva -sarjaa paremman Vernus-sarjalaisen Malbecin. (Ja jälleen kerran jaksan ihmetellä chileläistä logiikkaa; muualla maailmassa Reserva- ja Riserva-viinit ovat yleensä perussarjalaisia selvästi parempia ja mahdolliset Gran Reserva -viinit ovat sitten talon huippuviinejä – Chilessä Gran Reserva on yleensä viinitalon normaalia keskikastia...)

Väriltään viini on mustanpuhuvan punainen, paksu ja lähes läpinäkymätön. Tuoksusta löytyy tummia ja hilloisen makeita marjoja, ylikypsiä mansikoita ja mustetta, sekä valtavat määrät konjakkimaista, vaniljaista tammea. Oikeasti, tammen määrässä ei ole tämän viinin tapauksessa mitään järkeä – edellämainitut tummat marjat olivat hädin tuskin erotettavissa massiivisen tammikäsittelyn alta.

Maultaan viini on roteva ja hyvin leveä, mutta melko vaatimattoman hapokas ja siksi varsin pehmeä. Kielellä pyörii uutoksista ja mehevän hilloista tummaa hedelmää sekä tammea kaikissa yliuuttuneissa muodoissaan: vaniljaa, kaakaota, mokkaa, suklaapirtelöä, konjakkia. Alkoholisuus on hyvin epätasapainossa suutuntuman kanssa; viini on todella lämmin ja tulisesti poltteleva.

Jälkimaku on kuiva, bitterisen mausteinen, pitkähkö ja eritysesti varsin lämmin.

Yleisesti tämä Vernus on todella tylsä, geneerinen, epätasapainoinen ja ennen kaikkea täydellisen ylitammitettu Malbec. Kokonaisuus on totaalisen tukkoon tammitettu, enkä yksinkertaisesti voi uskoa että viiniä olisi "pelkästään" kypsytetty vuoden ajan kerran käytetyissä tammitynnyreissä – tässä viinissä on enemmän tammea kuin pari vuotta uusissa tammitynnyreissä kypsytetyissä Riojalaisissa! Epäilyttää, että näissä Santa Helenan tammitynnyreissä on käytetty "varmuuden vuoksi" tammisauvoja ja/tai -lastuja tuomassa riittävää makua (ja varmaan vielä viimeistelty kokonaisuus tammiaromiuutteella), sillä eihän nyt kukaan tahdo koskeakaan punaviiniin, joka maistuu enemmän hedelmältä kuin tammelta!

Nyt perkele oikeasti. Tämähän on aivan naurettavaa pelleilyä. Tämä on ehdottomasti yksi elämäni tammisimmista koskaan maistamistani viineistä, ellei jopa tammisin. Muutoin viinissä ei olekaan sitten juuri mitään mainitsemisen arvoista; eipä nuo chileläiset tunnu hallitsevan Malbecia samaan malliin kuin ranskalaiset tai argentiinalaiset. Jätäpä tämä viini omaan arvoonsa.

Lyhyesti: Täysin tammella pilattu keskinkertainen tusinaviini. Ei jatkoon, ehei, ei lähimainkaan.

Arvio: Surkea – täysin tammettomana viini olisi ollut vain todella tylsä, mitäänsanomaton perus-chileläinen, mutta näin överiksivedetyllä tammisuudella viini on pilattu täysin. Tämä maistuu enemmän tammelta kuin Innis & Gunnin tammessa kypsytetty ale, joka maistuu käytännössä pelkästään tammelta.

Hinnan (14,48e) ja laadun suhde: Surkea – samaan hintaan saa paljon parempaakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti