Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


4.12.12

Codorníu Clasico Seco

Codorníu Clasico Seco
  • Valmistaja: Codorníu
  • Tyyppi: Kuohuviini, DO Cava
  • Maa: Espanja
  • Alue: Katalonia
  • Rypäleet: Macabeo (40%), Xarel•lo (40%), Parellada (20%)
  • Koko: 0,75 / 0,375 / 0,2
  • Hinta arviointihetkellä: 8,98e / 4,98e / 3,49e (Lokakuu 2012, Alko)
  • Hinta nyt: 9,24e / 5,09e / 3,58e (Tammikuu 2014, Alko)

Codorníun Clasico Seco on allekirjoittaneelle vanha tuttu, mutta vasta nyt, useamman vuoden jälkeen, pääsen nauttimaan sitä niin, että käsien ulottuvilta löytyy muistiinpanovälineet.

Väriltään viini on ohuehko vihertävän keltainen. Alun runsaan kuohun jälkeen kuplat tasaantuvat hyvin pieneksi, kevyesti kuplivaksi mousseksi.

Tuoksultaan viini on paahteinen ja hennon hunajainen sekä miellyttävän hedelmäinen, tarjoillen lähinnä tuoretta omenaa ja sitruunamarmeladia, mutta myös etäisesti rypäleisyyttä tai rusinaisuutta. Lisäksi taustalla häilyy kevyt, joillekin Cavoille ominainen kumimaisuus.

Maultaan Clasico Seco on runsaan hedelmäinen, paahteinen ja pehmeän kupliva. Kohtuullinen hapokkuus tasapainottaa miellyttävästi melkein-muttei-ihan kuivaa makua. Keskimausta löytyy lähinnä kypsää omenaa ja rypäleisyyttä, joita tukee kevyen hunajainen ja hennon hiivaleipäinen vivahteikkuus. Yleisvaikutelma on runsas, helppo, miellyttävä ja yleiskäyttöinen.

Jälkimaku on lyhyehkö, paahteisen hedelmäinen ja keskimakua hieman makeampi, mutta silti miellyttävän raikas ja sitruksinen.

Kokonaisuutena Clasico Seco on kenties hieman tylsä ja yksiulotteinen, mutta myöskin niin hyvin tehty ja tasapainoinen peruskuohuva, että edustaa elvästi hintaluokkansa parempaa päätyä – tähän hintaan kun yleensä saa joko kiljuisen hiivaisia, ylisokerisen hiivaisia, teollisen esanssisia tai hedelmättömän ylihapokkaita skumppia. Tämä viini ei kärsi mistään edellämainituista, vaan on päinvastoin varsin maukas ja miellyttävä "tusinakuohuvaksi." Lisäksi viinin jäännössokeri on varsin hyvin balanssissa siinä mielessä, että viini on riittävän kuiva kuivista viineistä pitäville, mutta jäännössokeria on riittävästi myös makeamman ystäville. Tässä on siis varsin järkevään hintaan todellinen kuohuviinien yleistyökalu.

Lyhyesti: Turvallinen ja helppo mutta myöskin tasapainoinen ja maukas Cava luotettavalta kuohuviinijättiläiseltä, Codorníulta.

Arvio: Hyvä – edulliseksi perus-Cavaksi viini on vallan mainio esitys. Vakavamieliseen kuplaviinin nautiskeluun viini on aivan turhan simppeli ja varma, mutta huolettomaan kuohuvien kilistelyyn Clasico Seco on melko lyömätön vaihtoehto, jos budjetti on suurin viinin laatua määrittävä tekijä.

Hinnan (9,24e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti