Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


13.12.12

Franco Conterno Barolo "Pietrin" 2008

Franco Conterno Barolo "Pietrin" 2008
  • Valmistaja: Franco Conterno
  • Tyyppi: Punaviini, DOCG Barolo
  • Maa: Italia
  • Alue: Piemonte, Langhe, Barolo
  • Rypäleet: Nebbiolo (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 29,37e (Lokakuu 2012, viinitkotiin.com)
  • Hinta nyt: 29,37e (Joulukuu 2012, viinitkotiin.com)


Akateemisen viiniseuran järjestämän Italia-illan päättäjänä toimi viinitkotiin.comin uutuus, piemontelaisen pientuottaja Franco Conternon tuorein vuosikerta viinistä Barolo "Pietrin". Kyseinen viini on valmistettu rypäleistä joita on kerätty Castiglione Falletton, Novellon ja Monforte d'Alban kylien tarhoilta – mm. Monforte d'Alban kuuluisalta Bussia-tarhalta. Tämän jälkeen viinin annettiin käydä ja maseroitua 15 päivän ajan, minkä jälkeen viiniä on kypsytetty 2 vuotta slavonialaisissa 2000-3000 litran tammiastioissa ja vuoden ajan pullossa.

Väriltään viini on hyvin kauniin ja läpinäkyvän granaatinpunainen, reunoilta kevyesti palaneen tiilen sävyyn vaaleneva.

Tuoksultaan viini on ikävästi hieman tukkoinen ja vaisu, tarjoten lähinnä etäistä kirsikkaisuutta ja pienen aavistuksen tammista suklaisuutta. Yllättäen avautuessaan viinin hedelmä pysyy edelleen melko mykkänä, kun taas tammi ottaa selvästi suurempaa alaa, tehden tuoksusta makeamman vaniljasuklaisen.

Suussa viini on hyvin napakka ja kuiva. Hyvin hapokas maku tarjoilee hapankirsikkaa, kevyttä savuista maaperää, hieman puista tammen maustetta ja kohtuullisesta alkoholista (13,5%) huolimatta lämpöä. Viini on varsin sulkeutuneen oloinen ja yllätyksetön, vaisu. Tanniineja sen sijaan löytyy varsin runsaasti, kuten tämänikäiseltä Barololta voisi nyt odottaakin. Rakenne on varsin hyvin kunnossa, mutta hedelmä ei juurikaan onnistu antamaan sille täytettä.

Jälkimaku on lämmin ja tanniineista bitterisen karhea. Kielelle jää melko lyhyeksi aikaa kirsikkaisuutta, hennon puista maustetta ja maaperäistä mineraalisuutta.

Tämän maistelun perusteella Barolo "Pietrin" on hieman vaatimaton Barolo. Tosin ongelmana lienee sekä viinin auttamattoman nuori ikä (itse korkkaisin pullon vasta kun sillä on ikää n. 2 kertaa enemmän) että sen varsin lyhyeksi jäänyt dekantointiaika. Kun jaksaa antaa viinille tarpeeksi vuosia, jäänee nyt turhan innokkaasti framille pinnistellyt puinen tammi enemmän taustalle, ja rakenne kevenee antaen tilaa (toivottavasti vastaavalla tavalla monisyisemmäksi kehittyneelle) hedelmälle. Lisäksi viini tarvitsee selvästi aikaa auetakseen, sillä viini oli vielä pitkälle toista tuntia ensimaistamisen jälkeenkin nuhaisen tukkoinen.

Vaikea sanoa viinin laadusta nyt juuta tai jaata, mutta huonoimmillaankin kyseessä on varsin kelvollinen ja perinteinen, jos kohta hieman vaatimattoman oloinen Barolo; parhaimmillaan viini kehittyy kypsytellessä upeasti ja muutamien vuosien kuluttua pullosta löytyy helmiä ja timantteja.

Lyhyesti: Vielä varsin vaisu ja sulkeutunut Barolo, jossa hedelmä ei onnistu juurikaan loistamaan tiiviin rungon ja tammen alta. Lisäkypsyttely ja pitkä dekantointiaika tuonee helpotusta asiaan.

Arvio: Hyvä – viinistä on vaikea saada totuudenmukaista kuvaa nyt, sillä itse en nauttisi Baroloa näin nuorena ja näin lyhyesti ilmattuna. Rakenne lupaa hyvää, mutta vain aika näyttää lopputuloksen. Joka tapauksessa, viini on kuitenkin varsin hyvä jo nyt ja arvosana voi vain nousta.

Hinnan (29,37e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti