Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


15.12.12

Taltarni Brut Taché 2009

Taltarni Brut Taché 2009
  • Valmistaja: Taltarni Vineyards
  • Tyyppi: Kuohuviini
  • Maa: Australia
  • Alue: Victoria (57%), South Australia (38%), Tasmania (5%)
  • Rypäleet: Chardonnay (65%), Pinot Noir (30%), Pinot Meunier (3%), Cabernet Sauvignon (2%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 15,89e (Marraskuu 2012, Alko)
  • Hinta nyt: 16,89e (Tammikuu 2014, Alko)

Erityisesti Champagnen kuohuviinejä tyylillisesti imitoiva Taltarni on yksi Australian suosituimmista ja arvostetuimmista laatukuohuviinien tuottajista ja esimerkiksi Taltarnin Taché on koko maan suosituin roséekuohuva hintaluokassaan.

Viinin nimi Taché, "tahrattu", on ranskaa ja viittaa viinin valmistustyyliin, jossa viiniin lisätään pieni tilkka punaviiniä tuomaan viinille väriä ja marjaisuutta. Pohjaviininä toimii hyvin Champagne-henkinen, pullossa 18 kk kypsytetty, Chardonnay-voittoinen blend, mutta en ole saanut selville viinin väriä antavan viinin alkuperää – Taltarnin kotisivut mainostavat, että viinin dosage, makeutus, suoritetaan 15ml annoksella makeata Cabernet Sauvignon -viiniä, mutta epäselväksi jää onko viini jo tässä vaiheessa "tahrattu", vai saako viini tästä dosagesta samalla värinsä.

Väriltään viini on elegantti, oranssiin taittuvan hailakan lohenpunainen; viini on todellakin tahrattu, sillä melko punertavien, tai jopa punaisten, roséekuohuviinien rinnalla tämä näyttää tosiaan peruskuohuviiniltä, jota on kaadettu lasiin, josta on juuri juotu punaviiniä.

Tuoksultaan viini on kevyehkö ja hienovarainen. Lasista kohoaa hennon vadelmaista marjaisuutta, paahteisuutta ja hillittyä ranskanleipäisyyttä.

Alkumaku on hyvin särmikäs, rapsakka ja hapokkaan karpaloinen. Keskimaussa osaset kuitenkin asettuvat hienosti paikoilleen ja kokonaisuus on hennon marjainen, tuntuvan sitruksinen, mukavasti tuoreen omenaisen hapokas ja sopivan harteikas. Hillitty dosage (8 g/l) tuntuu juuri ja juuri kypsänä hedelmäisyytenä; marjaisuus silti tuo lähinnä tuoretta karpaloa ja hentoa vadelmaisuutta. Pieni, mutta runsas ja pitkäkestoinen kuohu korostaa melko runsaasti viinin jo valmiiksi vahvaa runkoa ja hapokkuutta. Tyylillisesti Taché on selvästi enemmän vaalea kuohuva kuin marjainen rosée, vaikka hillittyä marjaisuutta on saatukin mainiosti framille.

Keskipitkä jälkimaku on miellyttävän kermainen, kevyen mineraalinen ja aromikkaan yrttinen. Yleisvaikutelma on varsin ronski, jopa suutasupistava intensiivisyydessään, mutta silti varsin tasapainoinen ja maukas.

Kokonaisuutena Taltarni Taché on varsin mainio, tyylikäs aussiskumppa. Tyylillisesti viini on kuitenkin melko kaukana Alkon marjavoittoisista roséekuohuvista; vaikka tästäkin löytyy marjaa, on viini tyylillisesti paljon lähempänä valkoisia kuin punertavia kuohuviinejä, ja sopiikin todennäköisesti paljon paremmin perinteisten, rutikuivien kuohuviinien kuin roséekuohuvien ystäville.

Viini on melko robusti, mutta silti voimakkuudestaan huolimatta varsin tyylikäs ja harmoninen esitys; kokonaisuus toimii mainiosti tervetulomaljana, mutta viinin runko kestää hyvin ruoan kanssa yhdistämisen – viini melkeinpä jopa kaipaa sellaista. Siksi kenties paras tilaisuus tarjota Taltarnia on sellainen, jossa viinillä voi aluksi kohottaa maljan, mutta tämän jälkeen siirtyä ruokailemaan Taché ruokajuomana. Viini kestää helposti runsaammatkin kasvisruoat ja merenelävät.

Lyhyesti: Rutikuiva, ronski, kevyen marjainen ja varsin tasapainoinen juuri-ja-juuri-roséekuohuviini. Varsin tyylikkäästä pullosta löytyvä tukeva valinta niin malja- kuin ruokaviiniksi.

Arvio: Erittäin hyvä – mainio, taiten tehty ja mukavan rapsakka kuohuviini, jossa marjaisuudelle on annettu hyvin tilaa sivuosassa, mutta pääosaa silti näyttelee tässä tapauksessa perinteinen, Champagne-henkinen kuohuviini.

Hinnan (16,89e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti