Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


19.12.12

Louis Massing Brut Réserve

Louis Massing Brut Réserve
  • Valmistaja: Champagne Deregard Massing
  • Tyyppi: Kuohuviini, AOC Champagne
  • Maa: Ranska
  • Alue: Champagne, Côte des Blancs, Avize
  • Rypäleet: Pinot Meunier (80%), Chardonnay (20%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 24,60e (Marraskuu 2012, Alko)
  • Hinta nyt: 26,00e (Tammikuu 2014, Alko)

Seuraavaksi vuorossa Alkon valikoimissa jo muutaman vuoden ollut "halpis-Shamppanja", Louis Massing. Viini saapui valikoimiin noin parin kympin hintalapulla, mutta on tehokkaasti kerännyt vajaan viitosen lisää hintaansa suuren suosionsa siivittämänä.

Toisin kuin suuret Shamppanjatalot, joiden viini valmistetaan ympäri Champagnea kerätyistä rypäleistä, tämä on pienen perheyrityksen Shamppanjatalon Avizen kylän ympäristössä sijaitsevilta omilta tarhoilta kerätyistä rypäleistä tehty viini. Poikkeukselliseksi viinin tekee se, että se on valtaosaltaan Pinot Meunierista valmistettu – rypäleestä, jonka arvostus kolmen alueen rypäleen (Chardonnay, Pinot Meunier, Pinot Noir) kesken on vähäisintä ja jota käytetään lähinnä pienenä osana ns. Champagne-blendiä.

Väriltään viini on kevyesti kellertävä, seassa on runsaasti nuorekasta viherrystä.

Tuoksu on voimakkaan ranskanleipäisen hiivainen, kypsän sitruksinen ja omenainen sekä mukavan paahteinen. Seassa myös tuntuu kevyen tammisia tai pähkinäisiä vivahteita, mutten saa niistä kiinni että pystyisin sanomaan ovatko aromit pitkän kypsytyksen tuomia kehittyneitä aromeita vai onko viini kypsytetty tammessa – vai kenties molempia? Viinin hintatason tietäen veikkaisin tammitynnyriä, mutta totuutta tähän ei internet osannut kertoa.

Maultaan viini on kuiva ja rotevahko. Kielellä pyörii miellyttävästi makeaan taittuvaa sitruunamarmeladia, hunajamelonia, etäisen pähkinäistä mausteisuutta ja kevyttä kermaisuutta. Viini on runsaan kuohun ansiosta varsin kuohkea ja rapsakka, vaikka hapokkuudeltaan viini ei ole mitenkään erityisen särmikäs tai päällekäyvä.

Hieman kermainen ja keskipitkä jälkimaku vaikuttaa olevan keskimakua sevästi hapokkaampi. Kielellä häilyy paahteisia vivahteita paahtoleivästä, yrteistä, mineraalista ja sitruksisuudesta.

Kokonaisuutena Louis Massingin halpis-shamppis on hieman simppeli verrattuna hinnakkaampiin kilpakumppaneihinsa, mutta sitä voi jo tässä hintaluokassa odottaakin. Viini kuitenkin tarjoaa miellyttävän monipuolisesti ja runsaasti aromeita ja on edelleen laatuunsa nähden varsin kilpailukykyisesti hinnoiteltu, hinnannousustaan huolimatta. Viini ei varsinaisesti sytytä, muttei ole missään nimessä huonokaan. Toisin kuin monet halpis-Shamppanjat, tämä sentään tarjoaa muutakin kuin happoja, mineraalia ja kuplia.

Lyhyesti: Hieman simppeli mutta varsin tasapainoinen esitys, josta löytyy myös hintaansa nähden ilahduttavaa syvyyttä ja eleganssia. Ei mitenkään ihmeellinen, mutta hintaisekseen hyvin hommansa hoitava kuohuva Champagnesta.

Arvio: Hyvä – varsin positiivinen yllätys hintaluokkansa edustajaksi. Ei onnistunut vielä voittamaan puolelleen, eli taidan tulevaisuudessakin pitäytyä mielummin hinnakkaissa kuohuvissa kuin halvoissa Shamppanjoissa, mutta voin kyllä suositella lämpimästi tätä Champagnen ystäville. Talon tyyli silti onnistui vakuuttamaan ja toivonkin pääseväni joskus tutustumaan talon arvokkaampiin esityksiin!

Hinnan (26,00e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti