Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


6.12.12

Santa Helena Gran Reserva Cabernet Sauvignon 2010

Santa Helena Selección del Directorio Gran Reserva Cabernet Sauvignon 2010
  • Valmistaja: Viña Santa Helena
  • Tyyppi: Punaviini
  • Maa: Chile
  • Alue: Valle Central, Rapel, Colchagua
  • Rypäleet: Cabernet Sauvignon (85%), Syrah (15%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 9,99e (Lokakuu 2012, Alko)
  • Hinta nyt: 10,49e (Tammikuu 2014, Alko)

Mitä pidempi nimi, sitä parempi viini? Aivan varmasti.

Chilelle tyypillisesti tämä Cabernet Sauvignon on todellisuudessa 85% Cabernet Sauvignon. Jotenkin allekirjoittaneesta tuntuu siltä, että koska laki sallii min. 85% lajikkeen käytön ilman, että muista tarvitsee mainita sanallakaan, viinitalojen on sitten pakko tehdä viineistään 85% lajikeviinejä.

Väriltään viini on hyvin tumman kirsikanpunainen ja lähes läpinäkymätön. Tuoksu ei ole kovin runsas ja tarjoaa melko yksipuolisesti hilloisen kypsää mustaherukkaa, vaniljaa ja kaakaoista maitosuklaata.

Makupuoleltaan viini on tukeva, ylikypsän herukkainen ja hilloisen makea, jopa löysyyteen asti pehmeäntäyteläinen, vaniljainen, maitosuklainen ja melko hillityn tanniininen. Rakennetta ei löydy nimeksikään; aromeja hallitsevat ylikypsä hedelmä ja dominoiva, yliuuttunut uusi tammi.

Pitkähkö jälkimaku on mausteinen, herukkainen sekä hennon bitteriseen taittuvan yrttinen ja tumman suklainen.

Ainoa plussa viinille siitä, että alkoholi ei pääse lyömään missään vaiheessa läpi vaan pysyy hyvin balanssissa rakenteen kanssa. Muuten kokonaisuus on niin uskomattoman tylsä, mitäänsanomaton, geneerinen, rakenteeton ja tasapainoton, että adjektiivit loppuvat kesken. Pysy kaukana tästä, tähän hintaan saa parempia CS-viinejä jopa Chile-hyllystä.

Lyhyesti: Rakenteeton, aivan liian ylikypsä ja uskomattoman tylsä Cabernet Sauvignon.

Arvio: Huono – jos viinit joskus vapautetaan kotimaassamme maitokauppoihin, pelkään pahoin jonkun Pirkka-viinin maistuvan juuri tältä; teknisesti moitteeton esitys, mutta viinistä yhtään mitään rakennetta ja mielenkiintoa etsivälle lähes juomakelvoton.

Hinnan (10,49e) ja laadun suhde: Surkea – samaan hintaan saa paljon parempaakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti