Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


6.12.12

Santa Helena Gran Reserva Sauvignon Blanc 2010

Santa Helena Selección del Directorio Gran Reserva Sauvignon Blanc 2010
  • Valmistaja: Viña Santa Helena
  • Tyyppi: Valkoviini
  • Maa: Chile
  • Alue: Valle Central, Rapel, Colchagua
  • Rypäleet: Sauvignon Blanc (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 9,99e (Lokakuu 2012, Alko, tilausvalikoima)
  • Hinta nyt: 10,49e (Tammikuu 2014, Alko, tilausvalikoima)


Jos olen jotain oppinut chileläisistä viineistä, se on Reserva- ja Gran Reserva -viinien logiikka. Koska kyseisellä merkinnällä ei ole mitään lainvoimaa Chilessä, kyseessä on yleensä lähinnä perusviinejä hinnakkaampi linjasto – joka on yleensä myös huonompi, sillä mitä "arvokkaampi" chileläinen viini on, sitä enemmän sitä tammitetaan. Toinen logiikka, jota chileläiset tuntuvat harrastavan, on se, että peruslinjaston rypäleet korjataan tuoreina (optimikypsyydessä; siinä missä ne korjataan lähes poikkeuksetta Euroopassa), Reserve- ja Reserva-viinien rypäleet hieman ylikypsinä, jolloin osa rypäleiden hapoista on muuttunut sokeriksi ja tuloksena on löysempi, hedelmävetoisempi ja kasvottomampi viini, ja Gran Reserve- ja Gran Reserva -viinien rypäleet korjataan jo niin ylikypsinä, että muualla maailmassa niistä tehtäisiin korkeintaan jälkiruokaviiniä. Mutta Chilessäpä niistä tehdään ne "parhaat" viinit, jotka ovat sitten lähinnä löysiä, valtavan raskaita ja hedelmähilloisia, sekä korkean sokeripitoisuutensa johdosta erittäin alkoholisia ja epätasapainoisia. Koska viinit ei maistu juuri muulta kuin samalta hedelmähillolta, rypälelajikkeesta riippumatta, koetetaan viiniin saada luonnetta tammettamalla sitä valtavan paljon, jolloin jäljellä on vain makea, yliuuttunut ja -alkoholinen uuden maailman viini, joita suomalaiset rakastavat – pääasiassa siksi, että ne ovat teollisen liukuhihnatuotantonsa (ja joissain tapauksissa kyseenalaisten työolosuhteiden) johdosta verrattain edullisia. Joten katsotaanpa onko Santa Helenan "Gran Reserva" yllätilitettyjen odotusteni mukainen!

Väriltään viini on tuoreen neonvihreä. Tuoksu on kevyehkö, hillitty, miellyttävän raikas ja tyypillinen uuden maailman Sauvignon Blanc -viinille: vastaleikattua ruohoa, passionhedelmää, herukanlehtiä, hentoa parsaa ja kepeä tuulahdus vaniljaista maustetta.

Maultaan viini on leveä, raskas ja varsin täyteläinen. Aromikkaasta ja kuivahkosta mausta löytyy todella paljon kypsää herukkaa, makeata sitruunaisuutta ja passionhedelmää, mutta varsin vähän rakennetta. Viini ei ole kovinkaan hapokas, minkä vuoksi kokonaisuus on hieman väsyneen ja lihavan oloinen. Tuoksun lupaamaa pirteyttä ei tunnu löytyvän mausta ollenkaan.

Keskipitkä jälkimaku on kuiva, trooppisen hedelmäinen ja tylsähkö.

Viini ei ollut yhtä hirveä tapaus kuin maalailemani kauhukuvat olisivat antaneet myöten, mutta ei tämä kyllä tarjoa juuri mitään sellaista mitä odotan Sauvignon Blancilta, oli kyseessä niin uuden kuin vanhan maailman tuotos. Pahin kardinaalimoka on rypäleelle ominaisen, ihastuttavan pirteän hapokkuuden vesittäminen ylikypsillä rypäleillä, mutta muutenkin kokonaisuus on haukotuttavan tylsä, ponneton ja ylivedetyllä hedelmäisyydellään lähinnä luotaantyöntävä. Ei tämä tuntunut pärjäävän oikein minkään ruoan kanssa.

Lyhyesti: Raskas ja vähähappoinen Sauvignon Blanc, joka pyrkii korvaamaan rakenteensa puutetta naurettavuuksiin asti korostetulla kypsällä hedelmäisyydellään. Tylsä tusinavalkoviini, joka kelvannee lähinnä hyvin viilennettynä sellaisenaan tarjottavaksi.

Arvio: Huono – melko ala-arvoinen suoritus Sauvignon Blanciksi.

Hinnan (10,49e) ja laadun suhde: Surkea – samaan hintaan saa paljon parempaakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti