Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


22.12.12

Sade 2009

Sade 2009
  • Valmistaja: Kavaklıdere
  • Tyyppi: Punaviini
  • Maa: Turkki
  • Alue: Itäinen Anatolia
  • Rypäleet: Öküzgözü (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 8,49e (Marraskuu 2012, Alko)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa; hinta 6,59e poistuessaan)

Tämä Turkin esitys viiniosaamisesta on tullut testattua aikaisemminkin, noin vuosi sitten – tosin silloin salamanuha onnistui torpedoimaan viinin arvioimisen korkkaamishetkellä ja sain viinistä järkevän kuvan vasta n. viikon kuluttua korkkaamisesta. Totuudenmukaisemman kuvan saamiseksi uhosin, että viini on reiluuden nimissä maistettava joskus uudelleen. Onneksi siihen tarjoutui loistava tilaisuum AMKAN pienet viinimaat -tilaisuudessa!

Väriltään viini on tasaisesti tumman karmiininpunainen ja melkoisen läpinäkyvä.

Tuoksultaan viini on tuoreen kirsikkainen, kypsän vadelmainen ja multainen. Seassa on myös granaattiomenaa ja hennon likaisen funkahtava vivahde – piirteitä, joita edellisestä, viikon vanhasta viinistä en löytänyt.

Maku on kuiva ja keskitäyteläinen. Kokonaisuus on hieman karhea ja erityisesti edellistä maistamaani Sadetta hapokkaampi. Punaisen marjainen makumaailma on eloisa, hennon kitkerä ja kohtuullisen tanniininen. Kokonaisuus ei ole helpon moderni, eikä siis mitenkään miellyttävä, ja tämä sitten toisaalta tuokin viiniin tietynlaista rujoa viehätystä. Yleisvaikutelma on freesi, rehellinen ja miellyttävän puhdaspiirteinen, siloittelematon.

Raikas ja katkeroinen jälkimaku jatkuu kohtuullisen pitkään happaman kirsikkaisena, karpaloisena ja tanniineiltaan kevyesti suutakuivattavan karheana.

Kokonaisuus on näin tuoreeltaan korkattuna ehdottomasti paljon positiivisempi esitys kuin viikon jääkaapissa avattuna makoillut pullote. Kokonaisuudessa on sekä enemmän suutuntumaa että hapokkuutta ja tanniinit tuovat kokonaisuuteen paljon enemmän luonnetta ja röyhkeyttä. Viini on edelleen varsin simppeli, mutta edelliskokemusta selvästi tasapainoisempana ja persoonallisempana. Öküzgözü ei vieläkään vaikuta erityisen omaperäiseltä ja uniikilta lajikkeelta, mutta kyllä siitä sittenkin näyttää tulevan ihan kelvollisia perusviinejä. Tätä viiniä on turha ostella hifistelyyn ja meditointiin, mutta simppelien ruokien palanpainikkeeksi viinissä on sopivasti potkua ja jäntevyyttä.

Lyhyesti: Melko suoraviivainen, raikas ja keveydestään huolimatta mukavan rehellisen karhea ja ronski peruspunaviini Turkista. Tuntuu kaipaavan ruokaa kylkeensä siloittelemaan terävimpiä särmiä.

Arvio: Miellyttävä – adjektiivi, joka tämmöisen särmikkään ja varsin karhean esityksen yhteydessä vaikuttaa hieman erikoiselta, mutta viinin rehellinen, hieman maalainen yleisvaikutelma tekee mielestäni kokonaisuudesta mukavan ryhdikkään ja aromikkaan esityksen. Nenäkäs pikku viini.

Hinnan (8,49e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti