Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


13.12.12

Montaribaldi Barbaresco Palazzina 2008

Montaribaldi Barbaresco Palazzina 2008
 • Valmistaja: Montaribaldi
 • Tyyppi: Punaviini, DOCG Barbaresco
 • Maa: Italia
 • Alue: Piemonte, Langhe, Barbaresco
 • Rypäleet: Nebbiolo (100%)
 • Koko: 0,75
 • Hinta arviointihetkellä: 27,85e (Lokakuu 2012, viinitkotiin.com)
 • Hinta nyt: 29,59e (Toukokuu 2014, viinitkotiin.com)


Vuorossa Barbaresco piemontelaisen Neiven kylän alueelta. Montaribaldi valmistaa viininsä piemontelaisin melko hillittyinä – esimerkiksi tämä Barbaresco on maseroitunut vain 12 päivää (verrattuna perinteisten Barolon ja Barbarescon tuottajien maseroimisaikoihin jotka ovat voineet kestää n. 20 päivästä aina yli kuukauteen) minkä jälkeen sitä on kypsytetty vuoden verran pienissä barrique-tynnyreissä (joista kolmasosa uusia) ja vuoden verran pulloissa.

Väriltään viini on melko läpinäkyvän viininpunainen, mutta melko tummanpuhuva Nebbioloksi. Tuoksussa on päällimmäisenä kirsikkaa ja hentoa savua, alta löytyy multaa ja kevyttä orvokkista kukkeutta. Kaikkea tukee hennon vaniljainen tammisuuden vivahde.

Maultaan viini on runsas, tukeva ja melko täyteläinen. Kielellä pyörii kirsikkaisuutta, hentoa savua ja viehättävää yrttisyyttä. Voimakas ja nuorekas hapokkuus sekä tuntuva tanniinisuus luovat hyvin ryhdikkään rungon viinille. Kokonaisuus on hyvin kuiva ja melko tamminen – erityisesti avauduttuaan vaniljaisuus ja puinen mausteisuus nielaisee melko paljon viinin savuisuutta ja rypäleen omaa mausteisuutta.

Keskipitkä jälkimaku on kuivahko, hennon savuinen, miellyttävän kirsikkainen ja kypsän marjainen. Kielelle jää joksikin aikaa sopivan karheata bitterisyyttä, mutta yleisikutelma on viinin ikään nähden melko helppo ja harmiton.

Kokonaisuus on varsin tasapainoinen ja taiten tehty, mutta hieman nuorehko ja vaatimaton Nebbioloksi; itse odottaisin näin nuorelta viiniltä enemmänkin räyhää ja luonnetta. Lisäksi pienet tammitynnyrit ovat ikävästi jättäneet kokonaisuuteen sormenjälkensä ja lopputulos onkin hiukan turhan tamminen omaan makuuni, vaikkei tammen aromit pääsekään missään vaiheessa varsinaisesti dominoimaan. Runkoa riittää hieman pidempään kypsytykseen, jos kaipaa viiniltään syvyyttä ja Nebbiolon viehättäviä, kehittyneitä piirteitä, mutta viini ei varsinaisesti vaadi sitä johtuen astetta hillitymmästä ilmaisustaan.

Yleisesti viini on varsin maittava ruokaviini, mutta sellaisenaan hieman turhan karhea. Hintaansa nähden ehkä himpun verran turhan hintava, mutta vielä järkevän kehyksen puitteissa.

Lyhyesti: Nuori, mutta myös nuorena varsin helposti lähestyttävä, kevyenpuoleinen Barbaresco. Tasapainoinen, viehättävä kokonaisuus jota vaivaa himpun verran turhan voimakkaana puskeva tammisuus.

Arvio: Hyvä – hiukan tiukemmalla rungolla ja hillitymmällä tammisuudellaan viini olisi ollut varsin mainio, lupaava esitys. Nyt viini tarjoilee turvallista Nebbiolon eleganssia, mutta jäädään hieman jälkeen siitä, mitä olisi voinut olla tarjolla. Silti ihan kelvollinen, maistuva esitys.

Hinnan (27,85e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

3 kommenttia:

 1. Gambinamiäs3/6/14 20:55

  Tuli maisteltua tämän viinitilan edullisimman Barbarescon (hinta 14,20 ecua suoraan tilalta ostettuna) vuosikerta 2010 viime viikolla paikan päällä tilalla. Pitkälti samaa mieltä kanssasi viinistä, tosin omaan makuuni ei tammi kyllä lyönyt yhtään yli. Ehkä osin siksi että miellän tammen tavallaan kuuluvaksi tähän tyylilajiin, perus Nebbiolot sitten täysin tammittomina.

  Paremmin tosin maistui tilan toiseksi arvokkainan barbaresco, Sori Montaribaldi (20 ecua suoraan tilalta). Maseroitunut muutaman päivän pidempään (14) ja puolet tynnyreistä uusia. Tammi ei tässäkään ole päällekäyvä ja maku oli todella tasapainoinen ja hyvä. Jännä tillin maku havaittiin, ihan positiivinen maku tässä tapauksessa.

  Tilan ykkösbarbareco Ricu (24,50e) ja Barolo Borzoni (23,5e) sen sijaan ovat kokonaan uudessa tammessa kypsyteltyjä, mikä myös maistuu valitettavan dominoivana. Raikkaus siis puuttui.

  Tilan ykkösviinit eivät siis aina ole parhaita, ainakaan kaikkien mielestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nykyään kyllä tuo tammi tuntuu kuuluvan melko monen tuottajan tyyliin, mutta se on kuitenkin verrattain uusi villitys - vaikka viinejä on aina kypsytetty pitkään tammessa, on yleensä käytetty vanhoja tammisammioita, joista tammen aromia ei irtoa viiniin juuri ollenkaan.

   Silloin tällöin tulee kuitenkin vastaan piemontelaistuottajia, jotka eivät uudesta tammesta juurikaan välitä ja pyrkivät tuottamaan viinejä, joissa hedelmä pysyy esillä alusta loppuun. Ne tuppaavat olemaan eniten meikäläisen makuun.

   Mutta hyvä jos muuten arvostelu osui yksiin makusi kanssa! Eikä nuo viinien hinnat tilalla kyllä päätä huimaa! :D

   Poista
  2. Gambinamiäs3/6/14 22:16

   Ei tosiaankaan huimannut hinnat, pari pulloa lähtikin mukaan. Ei huimannut viinien maistelunkaan hinta, 13 viiniä maisteltiin läpi ja pari oli pakko jättää väliinkin, hyvät juustot kyytipojaksi,pieni kierros alakerran kellarissa ja hinta pyöreät nolla euroa.

   Saman suuruinen hinta veloitettiin toisella viinintuottajalla Ghemmessä, jossa oli erityisen mielenkiintoista maistella ensin tammetonta nebbioloa, sitten tammetonta vespolinaa ja lopuksi niiden tammessa kypsytettyä 85/15 sekoitusta. Päälle vielä useampi viini, loistavat paikalliset juustot ja kierros kellareissa ja kylässä. Pitänee ensi vuoden reissulle etsiä uusia tiloja, varsinkin mainitsemasi kaltaisia uuden tammen karttajia.

   Poista