Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


11.12.12

Il Molino di Grace Gratius 2005

Il Molino di Grace Gratius 2005
  • Valmistaja: Il Molino di Grace
  • Tyyppi: Punaviini, IGT Toscana
  • Maa: Italia
  • Alue: Toscana, Chianti
  • Rypäleet: Sangiovese (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 28,91e (Lokakuu 2012, viinitkotiin.com)
  • Hinta nyt: 29,14e (Tammikuu 2013, viinitkotiin.com)


Vuodesta 1994 asti pyörineen Il Molino di Gracen IGT Toscana, massiiviseen pulloon pakattu Gratius, on melko erikoinen tapaus; viiniä markkinoidaan yleensä ns. Supertoscanalaisena, mutta nämä Supertoscanalaiset ovat yleensä Sangiovese-viinejä, joihin on käytetty enemmän kansainvälisiä lajikkeita (yleensä Cabernet Sauvignonia) mitä DOCG-laki sallii. Sen sijaan tämä viini on luomuna tehty yhden tarhan 55-vuotiaista köynnöksistä tehty 100% Sangiovese. Tämän vuoksi viini olisi nykyään helposti luokiteltavissa DOCG Chiantiksi, mutta IGT Toscana -viinien nauttiman poikkeuksellisen suosion vuoksi voi olla kannattavampaa luokitella viini IGT-luokituksen alle kuin tiukempaan, mutta lähinnä perusviineille tarkoitettuun DOCG Chianti -luokituksen alle.

Väriltään viini on tumman granaattinen ja syvä, mutta väri kepenee ja ohentuu merkittävästi reunoilta.

Tuoksu on muhkea ja persoonallinen; hedelmäisyys on makeata, mutta silti enemmän tuoretta kuin makeankypsää, seassa on myös hentoa nahkaa, märkää puuta, tupakanpuruja, orvokkia ja kevyen suklaista tammea.

Maku on kuiva, syvä ja moniulotteinen. Alussa tuntuu vivahdus pehmeänmakeata kirsikkaa, mikä taittuu pian selvästi voimakkaampaan, kuivempaan, lihaisampaan ja hennon bitteriseen hedelmään. Seassa on myös maata, kevyttä savua, pippurista mausteisuutta ja hillitysti tumman suklaista tammea sekä purutuntumaa tuovia pölyisiä tanniineja. Kokonaisuus on rakenteeseen nähden mainion hapokas ja tasapainoinen. Runsas hedelmäisyys on hieman uuden maailman malliin hyvin framilla, mutta kiitos kuivan, tuoreen hedelmän ja tiukan rakenteen, viini on selvästi kyllä italialainen. Silti tyylillisesti Gratius on kyllä ehdottomasti lähempänä IGT Toscana-, kuin DOCG Chianti -viinejä, vaikka rypälesekoitus onkin periaatteessa sama kuin Chianteissa. Lisäksi viini jaksoi kehittyä mallikkaasti koko illan ajan ja oli lopuksi neljän tunnin jälkeen tuonut selvästi kypsempää hedelmäisyyttä esiin hellittämättä juurikaan napakasta otteestaan – lisäksi tammi onnistui pysymään riittävän taustalla koko viinin kehityskaaren ajan.

Jälkimaultaan viini on pitkähkö ja pippurisen mausteinen. Hento tanniininen bitterisyys jää kielelle pitkäksi aikaa tanniinien kuivattaessa voimakkaasti suuta.

Gratius on varsin mallikas esitys IGT Toscanaksi; viinissä on selvästi iän ja vanhojen köynnösten tuomaa syvyyttä, puhdasta ja tiukkaa Sangiovesen hedelmää jota ei ole kuristettu kuoliaaksi liialla tammella ja ihastuttavan ryhdikästä raamikkuutta. Parin tunnin dekantoinnilla viini on varsin maukas, salonkikelpoinen laatu-Toscanalainen, mutta runkoa ja hedelmää riittää helposti vielä useiden vuosien lisäkypsyttelyyn. Suosittelenkin odottamaan viinin 10-vuotispäivää aivan rauhassa – lisäksi dekantoidessa myös suositus varovaisuuteen: viini oli jo nyt onnistunut keräämään varsin kiitettävän sakkakakun pullon pohjalle.

Lyhyesti: Hyvin ryhdikäs ja puhdaspiirteinen IGT Toscana 100% Sangiovesesta. Tuhti ja mallikas viini, josta löytyy hedelmää, syvyyttä, runkoa ja tasapainoa varsin kilpailukykyiseen hintaan.

Arvio: Tyylikäs – vihdoinkin mallikas IGT Toscana, jossa selvästi näkyy perinteinen, Toscanalainen Chianti-tausta; viinin tähtäimessä ei ole uuden maailman tyyliin mahdollisimman suuri, kypsä ja täyteläinen hedelmä, vaan runsaaseen ilmaisuun yhdistetty (ja jopa jonkin verran ikää kaipaava) rakenne, runko ja balanssi, josta niin monet Toscanan DOCG-luokitellut huippuviinit juuri ovat tunnettuja.

Hinnan (29,14e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti