Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


29.12.12

Agathon Limnio Cabernet Sauvignon 2007

Agathon Limnio Cabernet Sauvignon 2007
 • Valmistaja: Tsantali
 • Tyyppi: Punaviini, Vin de Pays de Mont Athos
 • Maa: Kreikka
 • Alue: Makedonia, Athos
 • Rypäleet: Cabernet Sauvignon (50%), Limnio (50%)
 • Koko: 0,75
 • Hinta arviointihetkellä: 11,89e (Marraskuu 2012, Alko)
 • Hinta nyt: 12,97e (Helmikuu 2014, Alko)

Toinen AMKA:n Pienet viinimaat -tilaisuudessa meille sokkona esitellyistä viineistä oli jo kerran aikaisemminkin vastaani tullut kreikkalainen Agathon. Tällä kertaa oli onneksi mukana myös muistiinpanovälineet, jotta viinistä jäisi käteen enemmänkin kuin pelkkä epämääräinen mielikuva.

Viini on 50-50-blend paikallista Limnio-rypälelajiketta ja kansainvälistä jokapaikanlajike Cabernet Sauvignonia, molemmat ovat luonnonmukaisesti viljeltyjä. Viini on kypsytetty vajaan vuoden ajan tammitynnyreistä, joista n. 20% on uusia.

Väriltään viini on reunoille asti hennosti punaruskeaan taittuvan tasaisen karmiininpunainen.

Tuoksultaan viini tuntuu olevan varsin hento ja etäinen – tiedä häntä onko tämä viinin ominaisuus vain onko viini yksinkertaisesti sulkeutunut – tarjoten lähinnä vaisusti tummia, kypsiä hedelmiä, aromaattisia yrttejä ja hikisen satulaista nahkaisuutta. Yleisvaikutelma on hieman eläimellinen ja tummasävyinen.

Suussa viini vaikuttaa aluksi varsin täyteläiseltä, mutta kohtuullinen hapokkuus keventää hieman yleisvaikutelmaa ja viini on jossain täyteläisen ja keskitäyteläisen välimaastossa. Kielellä pyörii tuoreita tummia hedelmiä, nahkaisuutta, kevyen savuista maamaisuutta, kypsiä muttei varsinaisesti kypsänmakeita vaan enemmän kuivia tummia marjoja ja kevyen seetristä tammea. Kokonaisuus on kohtuullisen tanniininen, hieman karheahko ja hyvän hapokkuutensa ansiosta varsin ryhdikäs ja tasapainoinen.

Hento seetrinen tammisuus korostuu hieman enemmän jälkimaussa, joka on muuten mukavan nahkainen, tummanpuhuva, bitterisen yrttinen ja sopivan ronski.

Yleisvaikutelmaltaan Agathon oli vielä positiivisempi mitä muistikuvani olivat antaneet ymmärtää. Kokonaisuutena viini on yllättävänkin tasokas, erityisesti hintaansa nähden; vaki-inhokkini Cabernet ja tammi toimivat hienosti tässä viinissä tuoden siihen kasvottoman uuden maailman sijaan paljon Bordeaux'n fiilistä. Viimeksi hieman karhean ja simppelin oloinen kokonaisuus olikin tällä kertaa mukavan rujo, maanläheinen ja miellyttävästi Bordeaux'ta henkivä kreikkalaispatu, joka rupeaa olemaan ikäisekseen varsin kunnossa. Melko varma kumppani kaikenlaiselle tummemmalle lihalle kypsyysasteesta riippumatta sekä tuhdeille pataruoille.

Lyhyesti: Tyylikkäästi jo hieman kehittynyt, Bordeaux'n suuntaan kumartava kreikkalainen luomupunaviini.

Arvio: Erittäin hyvä – varsin mainio reilun kympin luomuviini ruokapöytään. Viini on yllättävän perinteinen ja tutun oloinen ollakseen puoliksi täysin vierasta lajiketta, mutta en tässä tapauksessa valita – kokonaisuus pelaa sen verran hyvin yhteen.

Hinnan (12,97e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

2 kommenttia:

 1. Anonyymi4/8/14 07:57

  Päätyi eilen kotikutoisen moussakan kumppaniksi ja toimi erinomaisesti. Viini on kehittynyt edelleen. Sen rustiikkinen perusluonne sopii suorastaan täydellisesti rustiikkisen ruoan kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa mainiolta! Pitänee varmaan siis ottaa viini joskus uudelleenkäsittelyyn näin vajaan parin vuoden jälkeen, oli se kuitenkin sen verran vakuuttava tapaus jo nuorempanakin!

   Poista