Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


5.12.12

Tinar de Mirat 2004

Tinar de Mirat 2004
  • Valmistaja: Bodegas Valdeviñas
  • Tyyppi: Punaviini, DO Ribera del Duero Crianza
  • Maa: Espanja
  • Alue: Castilla y León, Ribera del Duero
  • Rypäleet: Tempranillo (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 19,87e (Marraskuu 2012, Alko)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa; hinta 14,19e poistuessaan)

Loppuvuoden Ribera-putki se vain jatkuu! Nyt on vuorossa Alkoon 2000 pullon kertaostoksena pamahtanut Tinar de Mirat, reilun 8 vuoden ikäinen Crianza yhdeltä Espanjan lempiviinialueistani, Ribera del Duerosta. Hassua kyllä, Alkon sivut puhuvat 14 kuukauden tammitynnyrikypsytyksestä, kun taas viinitalon kotisivuilla Tinar Reservasta mainitaan tuon verran ja Tinar de Mirat viettäisi "vain" 12 kuukautta tammessa. Joka tapauksessa, mielenkiintoista on se, miksi tuottaja luokittelee viininsä Crianzaksi, kun viini helposti kelpaisi Reserva-tasoiseksikin (vähintään 3 vuotta kypsytystä, josta vähintään vuosi tammessa)?

Väriltään viini on rusehtavan tiilinpunainen ja meko läpinäkymätön. Muhevassa tuoksussa kohdataan hapankirsikkaa, tummaa suklaata, nahkakantista vanhaa kirjaa ja villasukkaa – kaikkia positiivisessa mielessä. Tuoksu on viiksekkään röyhkeä, aivan kuin se yrittäisi tahallaan ärsyttää ja haastaa riitaa.

Suussa viini on roteva ja rakenteikas, suutuntumaltaan melko täyteläinen ja eloisan hapokas. Aromipuolelta löytyy kitkerää, tummaa suklaata, nahkaa, maata ja kevyttä luumuisuutta; viini on miellyttävästi kehittynyt ja kerroksittainen maku kehittyy upeasti kielellä. Tanniinit ovat pölyisiä ja melko runsaita, mutteivät enää kovinkaan voimakkaita tai päällekäyviä, vaan enemmän suutuntumaa tukevia ja runsastavia. Viini ei ole voimakkuudestaan ja rotevuudestaan huolimatta kovinkaan ronski, vaan miellyttävän elegantti ja tasapainoinen; tietyllä tavalla jopa hillitty, paljastaen vain vilauksia siitä tuhdimmasta viinistä, joka lymyilee taustalla.

Viipyilevä, pitkä ja jatkuvasti kehittyvä jälkimaku jättää kielelle nahkaa, kaakaopapuja, viikunaa ja pölyistä maamaisuutta.

Tinar de Mirat on yleensä kovin kypsänmehevistä viineistä tunnetun Ribera del Dueron viiniksi varsin kuiva eikä läheskään niin uuttunut ja täyteläinen kuin alueen suurimmat viinit usein voivat olla. Lisäksi vanhoista tynnyreistä johtuen viinin tammisuus on miellyttävän hillittyä ja tuo uuttuneen, makean vaniljaisuuden ja suklaapirtelöisyyden sijaan kokonaisuuteen sopivan kevyellä otteella kokonaisuuteen sointuvia, kuivan bitterisiä tumman suklaan ja kaakaopavun aromeita. Viinin suutuntuma ja keskimaku antavat tilaa hengittää; kokonaisuus jättää hienosti tilaa hieman kevyemmillekin ruoille pitäen samalla napakan rungon pystyssä.

Lyhyesti: Tummanpuhuva, kuiva ja varsin hyvärunkoinen Ribera del Duero, jossa on sekä paljon kehityspotentiaalia että nautittavaa jo nyt. Aromikas ja harmoninen kokonaisuus, jota ei olla monien espanjalaisten punaviinien tapaan onnistuttu tammittamaan tukkoon. Potkii kuin hevonen, svengaa kuin hirvi.

Arvio: Erinomainen – hieno, sopivasti kehittynyt, rakenteikas ja monisyisen vivahteikas Ribera; kiinnostukseni on ainakin alustavasti herätetty talon Reserva- ja Gran Reserva -tasoisiin tuotteisiin!

Hinnan (20,00e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti