Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


15.12.12

Carmes de Rieussec 2009

Carmes de Rieussec 2009
  • Valmistaja: Château Rieussec
  • Tyyppi: Jälkiruokaviini, AOC Sauternes
  • Maa: Ranska
  • Alue: Bordeaux, Graves, Sauternes, Fargues
  • Rypäleet: Sémillon (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 20,33e (Marraskuu 2012, millesimes.com)
  • Hinta nyt: 20,33e (Joulukuu 2012, millesimes.com)


Akateemisen viiniseuran Sauternes-illan aloitti Château Rieussecin – yhden Sauternesin suurimmista tiloista – kakkosviini, Carmes de Rieussec. Tämän viinin rypälekoostumus on yleensä 80-90% Sémillonia ja loput Sauvignon Blancia ja Muscadellea, mutta poikkeuksellisesti vuosikerta 2009 on valmistettu 100% Sémillonista.

Väriltään viini on keskisyvä, hohtavan kellertävä ja hieman nuorekkaan vihertävä.

Tuoksu on hyvin voimakas ja tyypillisen puhdaspiirteisen sauternes-mainen: runsasta hunajaa, kuivattuja ananaksia, sitruunamarmeladia ja pullataikinaa. Kaikin puolin herkullinen ja kutsuva yleisvaikutelma.

Maultaan viini on todella persoonallinen yleensä hunajan ja kuivattujen hedelmien hallitsemien Sauternes-viinien joukossa: kielellä pyörii leivoksisuutta, kardemummaisuutta, jopa piparitaikinaisuutta ja vaniljaisen mausteista tammisuutta. Seassa on myös sopivan runsaasti mehevää, persikkahilloista hedelmää, mutta omaperäinen ja vivahteikas aromimaailma vie tehokkaasti huomion pois melko geneerisestä hedelmäisyydestä. Viini on melko täyteläinen, jopa raskaanpuoleinen, eikä kovinkaan hapokas sekä melko nuorekkaan oloinen, mutta silti varsin mieleenjäävä esitys.

Jälkimaku on lämmin, runsaan ja monisyisen mausteinen, kypsän mandariinisen sitrushedelmäinen, puisen tamminen ja miellyttävän pitkä sekä tuhtia keskimakua särmikkäämpi. Erityisesti tamminen vaniljaisuus nousee sopivasti esiin suun takaosissa.

Iästään huolimatta Carmes de Rieussec on varsin vaikuttava ja mainio, mutta lähinnä makunsa puolesta; rakenteensa ja suutuntumansa puolesta viini onkin epätasapainoisen oloinen ja jopa läskihkö, mitä hyvin runsas ja leveä makumaailma vain korostaa.

Lihavan ilmaisunsa puolesta viiniä ei voi varsinaisesti suositella jälkiruoille, mutta riittävä viilennys korostanee happoja tarpeeksi jotta viinistä tulee riittävän raikas sellaisenaan nautittavaksi. Yleisesti Carmes de Rieussec on varsin mainio ja omaperäinen esitys kakkosviiniksi – erityisesti kun talon sekä aiemmin että myöhemmin maistamani ykkösviini ei onnistunut vakuuttamaan samalla tavalla. Tämä kyllä johtunee siitä, että kakkosviinin voi korkata huoletta aikaisemmin, kun taas ykkösviinin pitäisi antaa kerätä riittävästi ikää ennen korkkaamista.

Lyhyesti: Todella persoonallinen, omaperäisellä tavalla kiehtovan aromikas ja runsas Sauternes, jonka Akilleen kantapää löytyy melko vähäisistä ja ponnettomista hapoista.

Arvio: Erittäin hyvä – jos vain viinistä olisi löytynyt paremmat hapot, olisi Carmes ollut lähes täydellinen nuori Sauternes. Nyt viini jäi mieleen persoonallisena, mutta hieman epätasapainoisena esityksenä. Silti, kiitos omaperäisen ilmaisun, viini jäi reilusti plussan puolelle. Tähän hintaan kun saa täysikokoisen pullon, en voi muuta kuin suositella!

Hinnan (20,33e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti