Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


30.12.12

Yarden Mount Hermon 2011

Yarden Mount Hermon 2011
 • Valmistaja: Golan Heights Winery
 • Tyyppi: Punaviini
 • Maa: Syyria (Israel)
 • Alue: Galilee, Golan
 • Rypäleet: Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Malbec, Petit Verdot
 • Koko: 0,75
 • Hinta arviointihetkellä: 10,98e (Marraskuu 2012, Alko)
 • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa; hinta 8,29e poistuessaan)

Tällä kertaa on vuorossa toinen AMKA:n Pienet viinimaat -tilaisuudessa esitellyistä kosher-kelpoisista Yarden-viineistä. Kuten myös aikaisemmin esitelty Yarden Chardonnay, myös tämäkin viini tulee Israelin Syyrialta valtaamalta Golanin siirtokunnalta ja viinin nimi Mount Hermon viittaakin Golanin alueelle asti ulottuvaan vuoriryhmään.

Mount Hermon tulee hauskan muotoisessa viinipullossa, jonka korkki ei ole perinteistä luonnonkorkkia, vaan mielenkiintoinen, vieoletti vahakapseli. Tyylillisesti viini todennäköisesti yrittää olla Israelin näkemys Bordeaux'sta, sillä viini on sekoitus melkeinpä kaikkia Bordeaux'ssa sallittuja rypäleitä – ainoastaan Carménère puuttee, eikä sitä nähdä käytännössä ollenkaan myöskään enää Bordeaux'ssakaan.

Väriltään viini on reunoille asti hyvin tummanpunainen joskin jonkin verran läpinäkyvä.

Tuoksu on miellyttävä, kypsähkö ja runsas: mansikkaa, kypsiä tummia hedelmiä ja tuoreita metsämarjoja ja vaniljaa, joka aluksi pysytteli ujosti taka-alalla, mutta otti melko nopeasti viinin avautuessa enemmän jalansijaa. Lisäksi kokonaisuudessa on mukavan funkahtava, tallinen vivahde.

Miellyttävän tuoksun jälkeen maku tulee melko rankkana yllätyksenä: miellyttävän maalaisen ja Bordeaux-henkisen viinin sijaan Mount Hermon on todella kypsän hedelmäinen ja marjainen, ja vaikkei viinissä ole yhtään jäännössokeria, maistuu kokonaisuus melko makealta. Yleisvaikutelma on todella moderni, sulava, notkea ja korostetun teennäinen. Kielellä pyörii makean meheviä, tummia ja punaisia metsämarjoja (vadelmaa, karpaloa, karhunvatukkaa), luumua sekä tammen tuomia kermatoffeen, maitokahvin ja kevyen suklaapirtelöisyyden vivahteita. Viinistä on hiottu kaikki särmät pois ja lopputulos on todella harmiton ja suorastaan naurettavan pehmeä.

Jälkimaku on helppo, kypsän marjainen ja pehmoinen. Lyhyt jälkivaikutelma ei jätä juuri mitään muistikuvia kadotessaan kieleltä.

Kokonaisuutena viini on todella falski ja epämiellyttävällä tavalla lähes teollisen oloinen. Vaikka tuoksu lupaa paljon, puuttuu varsinaisesta mausta käytännössä kaikki sellaiset piirteet, joita hyvältä viiniltä olisi lupa odottaa – kokonaisuus on niin modernin uuden maailman viinityyliin tappiinsa hiottu ja liioitellusti tammitettu tapaus että viinin pariin ei tee enää parin siemaisun jälkeen mieli edes palata. Onneksi viinistä ei jää sentään pahaa makua suuhun – makea jälkimaku kun katoaa melko hetkessä kieleltä.

Alkoholilla varustettua, kypsänmakeata rypälemehua. Kuten muistiinpanojeni lopussa lukee: "joo ei."

Lyhyesti: Todella teennäinen, kosiskelevan makea, stereotyyppisen moderni ja löysänpehmeä viini Israelin Syyrialta miehittämän siirtokunnan viinitarhoilta.

Arvio: Surkea – toivon toden teolla, että maailmasta löytyy tätä tasokkaampia viinejä, jotka ovat kosher. Muuten ei käy kadehtiminen juutalaista viininystävää.

Hinnan (10,99e) ja laadun suhde: Surkea – samaan hintaan saa paljon parempaakin.

4 kommenttia:

 1. Hyvää on tänä Israelilainen kosher-viini. Kelpaa usean ruoan kanssa eikä mielestäni kosher-viinin ystävillä ole mitään syytä huoleen. Mielelläni myös tuen alueen kehitystä ostamalla kyseistä viiniä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän hyvin moni viini sopii useiden ruokien kanssa; eri asia on, että tuoko ruoka viiniin tai viini ruokaan mitään uutta. :) Omasta mielestäni viini on, kuten olen jo kirjoittanut, lähinnä feelun oloinen, makeanpehmeä marjamehu.

   Itse taasen tukisin alueen kehitystä mieluusti ilman vieraan vallan miehittäjiä.

   Poista
 2. Antakaa saamelaisten maat takaisin miehittäjiltä4/11/14 14:08

  Tässä on nyt tainnut maistajalla poliittinen mielipide vaikuttaa makuaistiin, koska noin tyrmäävä arvio tuli.
  Ikävää tällainen ennakkoluuloisuus ja tietämättömyys.
  Lähi-idän politiikka ei ole ihan niin yksinkertaisen mustavalkoista, kuin Suomen palestiinalaistahoja kosiskeleva media antaa ymmärtää. Vähänkin puolueettomammalla medianlukutaidolla on mahdollista huomata miten israelia tarkoituksella mustamaalataan samalla kun palestiinalaistahojen pahoja tekoja peitellään ja jopa laitetaan israelilaisten syyksi. Mutta ennakkoluuloista ihmistä on helppo viedä kuin pässiä narussa ja sitten viinikin alkaa maistua suussa surkealta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa ja kiitos tarkasta, ajankohtaisestakin kommentista! Pakko kuitenkin mainita, että sekä tämä, että muut maistamani Yardenin viinit maahantuoja maistatti täysin sokkona, kertomatta mitään viinin taustoista. Vaikka kirjoittamani taustatiedot voivat olla värittyneet, ovat itse havainnot kuitenkin muistivihkostani suoraan ja siistimättä. Viini on siis arvioitu osana suurempaa viinimaistelua, yhtenä muiden joukossa. Ihan hyvö niin, ilman sokotusta viini olisi voinut saada tylymmän tuomion. ;)

   Totta puhuen pyrin kuitenkin aina arvioimaan viinit ilman ennakko-odotuksia, eikä tämä viini ole siihen mikään poikkeus! Tämä viinin arvio on siis ihan rehellinen arvioni viinistä, joka puolestani olisi voinut olla mistä vain.

   Poista