Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


8.12.12

Ca' Vi-ti Prosecco VSAQ

Ca' Vi-ti Prosecco VSAQ
  • Valmistaja: Ca' Vi-ti
  • Tyyppi: Kuohuviini
  • Maa: Italia
  • Alue: ?
  • Rypäleet: Glera (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 14,80e (Lokakuu 2012, viinitkotiin.com)
  • Hinta nyt: 14,92e (Tammikuu 2013, viinitkotiin.com)


Lokakuussa tulin käyneeksi Akateemisen viiniseuran järjestämässä Italia-tastingissa, joka oli tehty yhteistyössä viinitkotiin.com-nettikaupan kanssa. Tarjolla oli siis viinejä ympäri Italiaa ja tervetulomaljan virkaa toimitti tämä Prosecco VSAQ (tämä VSAQ-merkintä ymmärtääkseni tarkoittaa sitä, että viini on käynyt kuplat synnyttävät toisen käymisen vähintään kuukauden ajan – VSQ-merkintä taas tarkoittaisi jo 9 kuukauden käymis-kypsytystä.) Viinin tehnyt talo, Ca' Vi-ti, lienee melko pieni, sillä cellartracker ei moista tunne ja Googlekin löytää vain harvakseltaan osumia – ja niistäkin valtaosa ohjautuu viinitkotiin.com-osoitteeseen.

Viini on väriltään kevyen oljenkeltainen hennolla vihertävällä sävyllä.

Tuoksultaan viini on melko hento, tarjoillen kypsää omenaa, valkoisia kukkia ja kevyttä banaanisuutta.

Maultaan viini on varsin kuiva ja miellyttävän hapokas. Mousse on hyvin hento ja kevyt, aromipuolelta löytyy lähinnä kypsää omenaa ja hentoa leipäisyyttä. Jäännössokeria on melko vähän, mikä tekee viinin mukavan kevyeksi ja raikkaaksi.

Pitkähkö jälkimaku on kuiva, kevyt, yrttinen ja kevyesti suun takaosia lämmittävä.

Yleisvaikutelmaksi tästä Proseccosta jää, että se ei ole läheskään niin paljon Gleran päärynäisyyttä kuin monissa muissa Proseccoissa, minkä lisäksi tämä viini on hieman tavanomaista kuivempi esitys. Kokonaisuudessaan tämä viini on hieman yksinkertainen, mutta harmoninen ja mukava kuohuva. Hinta on juuri ja juuri siedettävä, sillä vähän vierastan simppeleiden Proseccojen kovaa hinnoittelua, mutta toisaalta tämä on Alkon valikoiman Proseccoihin verrattuna asteen verran tyylikkäämpi, kuivempi ja vakavampi, minkä takia hinta on myös (ainakin osittain, muihin Proseccoihin verraten) perusteltu (kannattaa kuitenkin muistaa, että Alkosta löytyy kuitenkin edullisemmalla paljon vivahteikkaampiakin esityksiä.) Lisäksi viiniltä ei kannata odottaa suurta eleganssia ja vivahteikkuutta, sillä kyseessä on kuitenkin ihan arkisen simppeli, raikas lasienkilistely- / tervetulomaljaskumppa.

Lyhyesti: Hieman simppeli ja arkinen, mutta varsin tasapainoinen, kuiva ja raikas Prosecco.

Arvio: Miellyttävä – ihan perusmenevä, simppeli kuohuva; ei tällä kukaan hifistelisi, mutta hoitaa se silti näppärästi tervetulomaljan virkaa.

Hinnan (14,92e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti