Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


6.12.12

Santa Helena Reserva Viognier Chardonnay 2009

Santa Helena Reserva Viognier Chardonnay 2009
  • Valmistaja: Viña Santa Helena
  • Tyyppi: Valkoviini
  • Maa: Chile
  • Alue: Valle Central, Rapel, Colchagua Valley
  • Rypäleet: Viognier (60%), Chardonnay (40%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: ? (Lokakuu 2012)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Reilu kuukausi takaperin olin tilaisuudessa, jossa viinit eivät olleet pääosassa, mutta tarjolla oli kuitenkin viinejä ruoan yhteydessä. Päätin siis ottaa tilaisuudesta kiinni ja kirjoittaa nopeita havaintoja tarjolla olleista chileläisen Santa Helenan viineistä. Ensimmäinen neljästä arvosteltavasta viinistä oli Viognier-Chardonnay-blend, joka kuuluu viinitalon Reserva-sarjaan (mitä ei tule sekoittaa esimerkiksi espanjalaiseen Reserva-laatuluokitukseen.) Hämmentävää kyllä, viiniä ei löydy niin cellartrackerista kuin viinitalon omiltakaan sivuilta; ainoastaan maahantuoja Pernod-Ricardin kotisivuilta.

Väriltään viini on kevyesti vihreään taittuvan kellervä. Tuoksusta löytyy kevyesti kypsää omenaa, valkoisia kukkia ja eksoottista maustekaappia.

Suussa viini on leveä ja runsas, muttei erityisen voimakas runsaasta ja jopa kevyen pistelevästä hapokkuudesta huolimatta. Vaikkei hapokkuus tuo viiniin varsinaista intensiivisyyttä, antaa se sille tarvittavaa ryhtiä. Makupuoli on aromikas, mutta lähinnä kevyen mausteinen, etäisesti toffeisen tamminen ja kypsän punaomenainen. Yleisvaikutelmaksi viinistä jää tympeä ja tunkkainen mielikuva.

Jälkimaku on pitkähkö ja kuiva, jättäen kielelle mausteisen ja bitterisen kitkerähkön jälkivaikutelman.

Kokonaisuudessaan tämä "Reserva" oli melko mitäänsanomaton tekele, mutta sitä kyllä joi neljästä tarjolla olleesta viinistä loppujen lopuksi mieluiten johtuen sen riittoisasta hapokkuudesta – kaikki "paremmat" viinit olivat niin löysiä ja raskaita, etteivät ne tuntuneet pärjäävän mitenkään ruoalle vaan jäivät kaikki niiden liiskaamiksi. En silti menisi tarjoamaan tätäkään viiniä kenellekään, oli viini kuinka halpa tahansa.

Lyhyesti: Sopivan hapokas ja kypsän hedelmäinen valkoviini, jota hallitsee lähinnä kuiva, tympeä mausteisuus; melko yksiulotteinen esitys.

Arvio: Kehno – mukava löytää chileläinen valkoviini, jossa hapot ovat kunnossa. Sääli vain, että muu osuus viinistä onkin niin kehnoa, ettei viinin pariin tee juuri mieli palata.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti