Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


16.12.12

Château Doisy Daëne 2008

Château Doisy Daëne 2008
  • Valmistaja: Pierre et Denis Dubordieu
  • Tyyppi: Jälkiruokaviini, AOC Barsac, Bordeaux 2e Cru
  • Maa: Ranska
  • Alue: Bordeaux, Graves, Sauternes, Barsac
  • Rypäleet: Sémillon (89%), Sauvignon Blanc (11%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 48,90e (Marraskuu 2012, Alko)
  • Hinta nyt: 50,00e (Tammikuu 2014, Alko)

Akateemisen viiniseuran Sauternes-tilaisuuden toisena viininä oli ainoa Alkon valikoiman edustaja: 300 pullon rajoitettuna eränä Suomeen saapunut, Deuxiéme Cru -tasoinen Doisy Daëne. Ikävä kyllä viinissä täytyi olla jotain vikaa, sillä viinin tuoksu oli varsin tyrmäävä, eikä mitenkään positiivisessa mielessä. Kyseessä oli todennäköisesti korkkivika, sillä minkään lukemani Doisy Daënen arvostelu ei kuvaile viinin tuoksua samanlaisena – vaikka viinin tuoksu ei kyllä muistuttanut varsinaiseti mitään aikaisemmin haistamaani korkkivikaista viiniä. Lisäksi viinin maku tuntui olevan varsin hyvässä kunnossa, eli varsinaisesti pilalla viini ei ollut – ainoastaan tuoksu ei houkutellut pistämään nenää viiniinlasiin.

Väriltään viini on ohuehko, sitruunankeltaiseen taittuva hailakan viherkeltainen.

Tuoksu on melko hyökkäävä ja tunkkainen – heti ensinuuhkaisulla voi todeta jonkin olevan pahasti pielessä. Yleisvaikutelma on hieman homeinen ja kevyen rikkinen, seassa on märkää koiraa sekä taustalla pysyttelevää hunajaa ja persikkaa. Tuoksu on varsin tympeä, eikä tuuletu juuri mihinkään vajaan neljän tunnin aikana, vaan pysyttelee loppuun asti varsin samanlaisena.

Onneksi maku ei kuitenkaan seuraa tuoksua millään tavalla, vaan viini vaikuttaa olevan varsin kunnossa tällä osa-alueella. Keskimaku on makean marmeladinen ja hunajainen, jalohomeisen paahteinen, leveä ja tyylikäs. Suutuntuma on keskitäyteläinen ja keskihapokas. Viini on mehevä, miellyttävän monisyinen ja rauhallinen, mutta myöskin hieman raskaanpuoleinen.

Jälkimaussa on kuivaa puuta, hunajaa, jalohometta, miellyttävää paahteisuutta ja kuivattua aprikoosia.

Kokonaisuudesta jää hieman epätasainen fiilis. Tuoksu vihjailee viinin olevan viallinen, mutta maku tuntuu olevan täysin kunnossa. Viini tarjoilee todella paljon perinteisiä Sauternes'n aromeja ja makujen keskinäinen harmonia on erinomaisessa tikissä. Sen sijaan rakenne on hieman heikonpuoleinen, eikä onnistu tuomaan kokonaisuuteen sen kaipaamaa raikkautta ja intensiivisyyttä.

Yleisesti viini on perusmiellyttävä ja maukas esitys, mutta ei varsinaisesti mitenkään sen verran ihmeellinen että viini onnistuisi nousemaan perus-Sauternes'n yläpuolelle. Kypsytyksellä voinee saada viiniin vielä lisää rikkautta ja vivahteikkuutta, mutta hieman väsynyttä ilmaisua sekään tuskin pystyy pelastamaan.

Tuoksusta en rokota, sillä viini todettiin melko yhdessä tuumin sen osalta vialliseksi. Arvio perustuu siis tällä kertaa pelkästään viinin makupuoleen.

Lyhyesti: Varsin aromikas ja miellyttävä, mutta myös hieman ponneton ja yllätyksetön Sauternes. Viinin kannattaa antaa kehittyä vielä joitain vuosia, mutta pitkään säilytykseen viinin nykykunto ei varsinaisesti houkuttele.

Arvio: Hyvä – viini on perus-Sauternes'ta hieman harmonisempi ja miellyttävämpi esitys, mutta kuitenkin yllätyksettömyytensä ja heikon rakenteensa (sekä viallisen tuoksunsa) vuoksi viini päätyi Sauternes-tilaisuudessamme jumbosijalle.

Hinnan (50,00e) ja laadun suhde: Heikko – viini ei vastaa hinnan luomia odotuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti