Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


31.12.12

Steinschaden Grüner Veltliner Riede Stein 2011

Steinschaden Grüner Veltliner Riede Stein 2011
  • Valmistaja: Bergkellerei Godfried Steinschaden
  • Tyyppi: Valkoviini, Kamptal DAC
  • Maa: Itävalta
  • Alue: Niederösterreich, Kamptal
  • Rypäleet: Grüner Veltliner (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 9,51e (Marraskuu 2012, Alko)
  • Hinta nyt: 9,90e (Tammikuu 2014, Alko)

Vanha tuttu, Steinschadenin Gryyneri. Viini on tullut monta kertaa vastaan viimeisten vuosien aikana, mutta vasta tästä vuosikerrasta onnistuin lopulta nappaamaan muistiinpanot talteen.

Väriltään viini on jonkin verran kellertävään taittuvan vihreä.

Tuoksu on varsin avoin ja kypsän hedelmäinen, tarjoillen lähinnä mehevää päärynäisyyttä ja hieman tuoreempaa omenaisuutta. Seasta löytyy myös kevyen mausteinen häivähdys, sekä Itävallan valkoviineille ominainen, runsaan mineraalinen taustavire.

Suussa viini kuitenkin pääsee iskemään korttinsa toden teolla pöytään – jösses mikä balanssi runsaan hedelmän ja ryhdikkään rungon välillä! Ensivaikutelma on hyvin ryhdikäs mutta maultaan myös varsin intensiivinen; molemmista lienee kiitteleminen tiukkaa ja jopa kielellä pistelevää hapokkuutta. Yleisvaikutelma on hyvin kypsän hedelmäinen, tarjoillen pääasiassa päärynää kevyen trooppisella komppiryhmällä sekä omenahilloa, mutta viini on kypsästä ja rehevästä hedelmästä huolimatta hyvin kuiva ja todella kepeä. Kokonaisuutta tukee hienosti tuhdihko, kevyen valkopippurinen mausteisuus.

Jälkimaku on miellyttävän pitkähkö ja jättää suuhun kiniinisen mineraalista bitterisyyttä, valkopippuria ja suuta voimakkaasti supistavaa hapokkuutta.

Yleisesti Steinschadenin GV Riede Stein on todella mainio, tasokas ja kaikessa runsaudessaankin vallan tasapainoinen esitys. Viini ei ole mitenkään järin moniulotteinen tai hienostunut, mutta tähän hintaluokkaan suhteutettuna se on varsin odotettavaa – sen sijaan viini onnistuu tarjoilemaan sellaista ryhtiä ja intensiteettiä, jota on vaikeata löytää Alkon hinnakkaamistakaan valkoviineistä. Todella erinomainen, yleiskäyttöinen valkoviini, joka vaikuttaa pitävän tasonsa korkealla vuosikerrasta toiseen. Vaikka viini on kerännyt vajaan euron lisää hintaansa tässä parin vuoden aikana, on se ehdottomasti edelleen hintansa väärti ja yksi parhaista alle kympin valkoviineistä mitä Alkosta löytyy.

Lyhyesti: "Arkivalkkariksi" todella runsas, intensiivinen, hapokas, tasapainoinen ja ennen kaikkea, tasokas. Loistoyhdistelmä monille erilaisille ruoille, mutta myös vallan erinomainen kesäviini piknikeille.

Arvio: Erinomainen – todella ihastuttavan puhdaspiirteinen ja napakka GV. Ei tarjoa suuria vau-elämyksiä, mutta suurin piirtein kaiken muun mahdollisen.

Hinnan (9,90e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti