Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


18.12.12

Château Tour Grise Saumur Les Vigneaux 2003

Château Tour Grise Saumur Les Vigneaux 2003
  • Valmistaja: Château Tour Grise
  • Tyyppi: Punaviini, AOC Saumur
  • Maa: Ranska
  • Alue: Loire, Anjou-Saumur, Saumur
  • Rypäleet: Cabernet Franc (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 10,50e / 12 cl (Marraskuu 2012, Vin-Vin)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Vin-Vinissä tiedustellessani jotain hieman persoonallisempaa esitystä baarin perusviinilistan tullessa melko tutuksi, tiskin takaa ehdotettiin listan ulkopuolelta löytyvän, luomuna ja biodynaamisesti viininsä tuottavan Château Tour Grisen punaista Saumuria. Vaikka lasillisen hinta oli keskimääräistä kovempi, vaikutti itse viini myös keskimääräistä houkuttelevammalta – harvemmin tulee viinibaareissa vastaan lähemmäs kymmenen vuoden ikään päässeitä Loiren punaisia. Kaksitoista senttiä sitä sitten, kiitos.

Viini on samea ja siksi lähes läpinäkymätön, lasissa näkyy kevyttä sakkaisuutta. Sävyltään viini on kevyesti punaruskeaan taittuvan verenpunainen.

Tuoksultaan viini on hapan ja rustiikkinen. Lasista kohoaa hyvin persoonallinen ja monisyinen sekoitus yrttisyyttä, likaista maalaisuutta, satulahuonetta, Bretagnen omenasiideriä ja kukkeaa parfyymisyyttä. Melkoinen pommi! Olen tässä vaiheessa jo varsin täpinöissäni; tämä viini ei missään nimessä yritä nöyristellä!

Kielellä viini paljastuu keskitäyteläiseksi ja makeankuivaksi; viini on hapokas, jopa hapan, mutta silti viinin mansikkaisessa hedelmässä on jotain makeata – joskun hedelmä on haipunut hyvin heikoksi juonteeksi taustalle. Kevyen makeasta komponentistaan huolimatta viini on kaikkea muuta kuin helppo ja miellyttämisenhaluinen – suutuntuma on tiukka ja ikäänsä nähden sopivasti tarraavan tanniininen, aromeiltaan kokonaisuus on likainen, kehittynyt, jopa vanhentunut, törkeä ja syvä – kielellä pyörii mansikan lisäksi märkää metsämaata, yrttejä, vegetaalisuutta ja kuivaa mausteisuutta.

Jälkimaku on pitkä ja kuiva. Kiellä voimakkaana häilyvä maku on vanha, puinen, mausteinen, kevyesti raa'an mustaherukkainen ja etäisen sienimäinen.

Viini tuli tyylillisesti täysin puun takaa ja onnistui täyttämään kriteerit persoonallisesta viinistä – kokonaisuus on todella törkeä ja suorastaan hävytön, mutta samalla uskomattoman monivivahteinen ja nöyristelemättömyydessään mainio. Kokonaisuudessa on pieniä vivahteita jo lähes oksidoituneesta vanhentumisesta, mutta viini on silti vielä hyvin voimissaan ja kantaa upeasti itsensä alusta loppuun. Tiukasta ilmaisustaan viini on todellinen nautinto erityisesti sellaisenaan nautittavaksi. En kuitenkaan uskaltaisi kypsyttää viiniä juurikaan enempää, vaan suosittelisin nauttimaan sen melko pian, ennenkuin vanhentuneet aromit peittävät kehittyneet vivahteet.

Lyhyesti: Gueuzemaisen happamankuiva, upeasti kehittynyt ja todella vivahteikas Cabernet Franc Loiresta. Erittäin persoonallinen ja jopa röyhkeä punaviini.

Arvio: Täydellinen – upeaan kokemukseen ei tarvita aina eleganssia ja herkkyyttä; tämä viini vakuuttaa alusta loppuun keveästä suutuntumastaan huolimatta erityisesti runsaalla, armottomalla ja röyhkeällä aromimaailmallaan. Ikä on tehnyt tästä viinistä punkkarin.

Hinnan (10,50e) ja laadun suhde: Vin-Vinissä 12cl lasillinen oli oikein kelvollisen hintainen, suosittelen ehdoitta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti