Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


21.12.12

Yarden Chardonnay 2007

Yarden Chardonnay 2007
  • Valmistaja: Golan Heights Winery
  • Tyyppi: Valkoviini
  • Maa: Syyria (Israel)
  • Alue: Galilee, Golan
  • Rypäleet: Chardonnay (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 16,98e (Marraskuu 2012, Alko, tilausvalikoima)
  • Hinta nyt: 18,99e (Tammikuu 2014, Alko, tilausvalikoima)


Toinen AMKA:n Pienet viinimaat -tilaisuudessa esitellyistä valkoviineistä on israelilaisen Golan Heights Wineryn kosher-kelpoinen Chardonnay. Viini on valmistettu Israelin 60-luvulla Syyrialta miehittämillä Golanin kukkuloilla.

(Ne, jotka ovat täällä lukemassa täällä viineistä, ei politiikasta, voivat ohittaa tämän kappaleen ja siirtyä seuraavaan kappaleeseen) Itse en henkilökohtaisesti laske viiniä varsinaisesti israelilaiseksi, sillä vaikka Israel itse laskee Golanin kukkulat osaksi valtiotaan, ei tämä päätös ole saanut kansainvälistä tunnustusta ja Golanin kukkulat lasketaan israelilaisesta hallinnostaan huolimatta osaksi Syyriaa; näin siis toimin minäkin. Onneksi Alkossa siirrytään tulevaisuudessa merkitsemään viinin alkuperä Systembolagetin tavoin poliittisesti neutraalisti Golaniksi.

Lasissa viinin väri aiheuttaa pientä hämmennystä: viini on väriltään paksun kullankeltainen, lähes kuparinen. Edes useimmat jälkiruokaviinit eivät ole sävyltään lähellekään näin keltaisia; kokonaisuudessa ei ole useimpien Chardonnay-viinien vihertävyydestä häivähdystäkään.

Tuoksu iskee lasista nyrkin lailla: lähes naurettavissa määrin toffeista tammisuutta ja aivan älytön määrä kermaisuutta, jopa paksua ja rasvaista voimaisuutta. Hedelmäisyys on todella paksua ja kypsää trooppista hedelmää: persikkaa ja ananasmehua.

Maultaan viini on erittäin voimakkaan ja aromaattisen tamminen, hyvin puisen mausteinen ja todella selvän voinen. Kielellä pyörii selvää voimaisuutta, kermatoffeeta ja paahteisuutta. Trooppinen ja hyvin kypsä hedelmäisyys erottuu joten kuten taustalta, mutta jää melko lailla tammen alle hukuksiin. Suutuntumaltaan viini on hyvin täyteläinen ja melko raskas, mutta viini on melko hapokas ja tammestaan huolimatta yllättävän ryhdikäs esitys. Silti kokonaisuus jää todella yksiulotteiseksi ja viini voisi rypälelajikkeeltaan olla yhdentekevästi melko lailla mikä vain, sillä viinissä maistuu lähinnä tammi, ei käytetty rypäle.

Jälkimaku on todella pitkä ja hyvin aromaattinen. Yleisvaikutelmaa hallistee voimakas mausteisuus ja toffeisuus. Viini jättää suutasupistavan ja -kuivattavan jälkivaikutelman.

Viini on periaatteessa todella hyvin tehty ja rungoltaan tasapainoinen esitys ja siinä mielessä voisi jopa olla hintansa arvoinen, mutta se on silti omaan makuuni yksinkertaisesti aivan naurettava tammipommi, ei muuta. Ihan oikeasti, tämmöistä määrää tammea en ole varmaan koskaan ennen kokenut yhden maistiaisen aikana. Viinitalon kotisivut toimivat hyvin vähän jos ollenkaan ainakaan omalla selaimellani, joten en osaa sanoa ollenkaan viininvalmistuksesta, mutta havaintojeni perusteella viini on valmistettu n. 10-litraisissa uudesta tammesta tehdyissä tammitynnyreissä, jotka ovat aluksi täytetty puolilleen tammilastuilla. Yksikään ronskisti tammitettu valkoinen burgunderi ei ole ollut lähelläkään tämän viinin tammisuutta ja edes ylilyödyimmät jenkki-, aussi- ja chileläischardonnayt eivät yllä tämän viinin tasolle käytetyn tammen määrässä. Jos haluat tietää, miten tammi vaikuttaa viinin makuun, kokeile tätä.

Ei kyllä minun juttuni.

Lyhyesti: Uskomattomaan tammitukseensa nähden yllättävän ryhdikäs, trooppisen kypsä Chardonnay yhdeltä niistä lähi-idän poliittisesti kyseenalaisista alueista.

Arvio: OK – periaatteessa viini on varsin hyvin tehty ja tasapainoinen esitys, mutta viinissä käytetty tammen määrä laskee omalla asteikollani pisteitä ns. helvetisti. Varmasti mainio esitys tuhdin toffeisista ja paksun voisista valkoviineistä pitäville, mutta muuten – eöäh. Haluan viiniä, en alkoholipitoista kermatoffeejuomaa.

Hinnan (18,99e) ja laadun suhde: Heikko – viini ei vastaa hinnan luomia odotuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti