Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


14.12.12

Albert Bichot Fixin 2009

Albert Bichot Fixin 2009
  • Valmistaja: Maison Albert Bichot
  • Tyyppi: Punaviini, AOC Fixin
  • Maa: Ranska
  • Alue: Bourgogne, Côte de Nuits, Fixin
  • Rypäleet: Pinot Noir (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 19,89e (Joulukuu 2012, Alko)
  • Hinta nyt: 19,96e (Helmikuu 2014, Alko)

Pienen lautapeli-iltamme aikana tulimme korkanneeksi Pongráczin Rosén lisäksi myös Albert Bichot'n syksyllä Alkoon saapuneen mainion, Villages-tasoisen punaisen Burgunderin Fixinin (lausutaan "Fissin") kylästä. Viini on valmistettu sopimusviljelijöiden rypäleistä ja sitä on kypsytetty 14-16 kuukautta tammitynnyreissä, joista 35% on uusia.

Väriltään viini on Pinot Noirille tyypillisesti ohut ja läpinäkyvä, mutta sävyltään verrattain melko tumman ja syvän rubiininpunainen.

Tuoksu on aluksi kepeä, etäisen karpaloinen ja sulkeutunut, mutta avautuu melko pian tarjoilemaan kypsää karpaloa, kevyttä mutta miellyttävän vivahteikasta tammisuutta, pippuria ja hentoa likaisuutta, joka tuo kokonaisuuteen miellyttävän rustiikkisen, jopa kevyen lantaisen säväyksen.

Maultaan viini on runsas ja melko hapokas, jopa kevyen kirpakka, ja hyvin eloisa. Nuorekas ja kypsähkö aromimaailma tarjoilee tuoretta puolukkaisuutta ja punaviinimarjaa, kevyen multaista maamaisuutta, runsasta ja hieman savuista mausteisuutta sekä aavistuksen verran luonnetta tuovaa, karhean puista ja kuivaa tammisuutta. Suutuntumaltaan viini on hieman täyteläisenpuoleinen mutta silti happojensa ansiosta mukavan kepeä, napakka ja aavistuksen tanniininen. Yleisvaikutelma on kaikin puolin harmoninen ja rapsakasta, nuorenkarheasta ilmaisustaan huolimatta miellyttävästi sopuisan elegantti.

Ryhdikäs ja pitkähkö jälkimaku on puolukkaisen kirpeä, raikkaan ja suutasupistavan hapokas ja hillitysti kuivan tamminen.

Yleisesti Bichot'n Fixin on varsin tasapainoinen ja pirteä punainen burgunderi: hapokas runko pitää viinin raikkaana ja ryhdikkäänä, mutta hedelmää löytyy riittoisasti tuomaan tarpeeksi lihaa luiden päälle; näin kokonaisuus ei jää pelkästään keveäksi hapokkaaksi marjaviiniksi (jollaisiksi Alkon edullisimpia burgundereita voisi luonnehtia.) Viinissä on luonnetta, makua ja persoonaa, mutta kaikkia varsin sopivassa suhteessa keskenään, jotta kokonaisuus vaikuttaa miellyttävän tyylikkäältä ja hiotulta, mutta silti sopivan särmikkäältä. Vaikka viini on varsin mainiosti jo nyt lähestyttävissä, on se kuitenkin aavistuksen verran turhan nuoren ja rauhattoman oloinen, joten viinille tehnee hyvää antaa sen rauhoittua ja kypsyä rauhassa vuoden parin ajan.

Lyhyesti: Rapsakan hapokas, puolukkainen, hillityn puinen ja varsin harmoninen Pinot Noir, jossa on sekä runkoa että hedelmää riittävästi, ilman minkäänlaista liioittelua millään osa-alueella.

Arvio: Tyylikäs – lämpimän vuoden burgunderiksi varsin lupaava esitys, joka toimii mainiosti niin sellaisenaan kuin tyylikkään aterian (kasviksia / kanaa / possua / pataa) ruokajuomana.

Hinnan (19,96e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti