Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


10.12.12

Riff Pinot Grigio 2011

Riff Pinot Grigio 2011
  • Valmistaja: Alois Lageder
  • Tyyppi: Valkoviini, IGT Terra Alpina delle Venezie
  • Maa: Italia
  • Alue: Friuli - Venezia - Giulia / Trentino - Alto Adige / Veneto
  • Rypäleet: Pinot Gris (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 15,20e (Lokakuu 2012, viinitkotiin.com)
  • Hinta nyt: 15,33e (Tammikuu 2013, viinitkotiin.com)


Pinot Gris on yksi suosikeistani valkoisista rypäleistä, mutta harvoin pidän Pinot Grigion alle niputetuista viineistä – parhaimmat Pinot Gris't ovat runsaan hedelmäisiä, vivahteikkaita, täyteläisiä, kevyen pähkinäisiä ja silti riittävän hapokkaita, kun taas Pinot Grigiot ovat samasta rypäleestä tehtyjä viinejä, jotka ovat kuin aiemminmainitun tyylin vastakohtia: kepeitä, yksinkertaisia, suoraviivaisia, simppelin sitruksisia ja raikkaan hapokkaita – äärimmäisen tylsiä ja mielenkiinnottomia perusvalkkareita sellaisenaan lipitettäväksi tai arkisten ruokien kumppaniksi.

Yllä tullee selväksi miksi suhtaudun Lagederin Riff Pinot Grigioon terveellä epäilyksellä. Tämä viini ei ole minkään tietyn alueen viini, vaan rypäleet on kerätty kolmen eri Pohjois-Italian maakunnan laadukkailta viinitarhoilta. Viinin nimi "Riff" viittaa vedenalaiseen riuttaan (reef), jotka ovat Alppien kohotessa siirtyneet Välimerestä kuivalle maalle – ja aikojen kuluessa muodostaneet maaperän, jonka päälle on kasvatettu viinitarhoja, joiden tuotokset ovat lopulta päätyneet tähänkin pulloon.

Väriltään viini on nuorekkaan vihertävä, taittuen hieman neonkeltaiseen. Tuoksu on Pinot Grigioksi varsin runsaan hedelmäinen, mutta tarjoaa kuitenkin viinityylille ja rypäleelle tyypillisiä, tuttuja aromeita: kypsänmakeata omenaa, kypsiä sitruksia, päärynän kuorta.

Maultaan viini on kuiva, kepeä, pirtsakka ja melko hapokas. Kielellä pyörii kesäinen kombo sitruksisuutta, tuoretta, vihreätä omenaa ja hentoa, aromaattista yrttisyyttä. Raikas, simppeli ja tasapainoinen kokonaisuus.

Keskipitkä jälkimaku jättää kielelle raikasta sitruksisuutta, mineraalia ja viileätä yrttisyyttä.

Viini on varsin mukiinmenevä Pinot Grigio, mutta silti todella tyypillinen sellainen – raikas, kevyt ja simppeli. Aromisyvyyttä ja -kirjoa on hieman enemmän kuin tylsimmissä perusviineissä, mutta silti koko paketti on varsin yksiulotteinen eikä onnistu herättämään juuri mitään tunteita. Tosin en kyllä onnistu saamaan ikinä mitään kicksejä irti, vaikka olisi kuinka hyvää Pinot Grigioa nenän edessä – Alppien toisella puolella kun tehdään samasta rypäleestä niin moninkertaisesti parempia viinejä. Riff on kelvollinen simppeliksi hörpiskelyviiniksi kuumalle kesäpäivälle, mutta ei kyllä tunnu olevan hintansa veroinen – Alkossa kun vastaavat viinit ovat hinnaltaan n. 7-10 euroa.

Lyhyesti: Kevyt, yksinkertainen ja raikas valkoviini – varsin tyypillinen Italian Pinot Grigio.

Arvio: Tylsä – kyllähän tätä hörppii, mutta rupeaa kyllä kyllästyttämään jo ensimmäisen lasillisen loppupuolella. Viini ei onnistu saamaan käytetystä lajikkeesta mitään mielenkiintoa irti.

Hinnan (15,33e) ja laadun suhde: Surkea – samaan hintaan saa paljon parempaakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti