Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


21.12.12

Tbilvino Rkatsiteli 2011

Tbilvino Rkatsiteli 2011
  • Valmistaja: Tbilvino
  • Tyyppi: Valkoviini
  • Maa: Georgia
  • Alue: Kakheti
  • Rypäleet: Rkatsiteli (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 8,98e (Marraskuu 2012, Alko)
  • Hinta nyt: 9,98e (Tammikuu 2014, Alko)

AMKA:n Pienet viinimaat -tilaisuudessa ensimmäinen varsinaisesti meille esitelty viini oli nimeltään kovin helposti kielen päältä pyörähtävä Tbilvino Rkatsiteli.

Rkatsiteli on yksi maailman vanhimpia edelleen viljeltyjä rypälelajikkeita – todisteita rypäleen viljelystä on löytynyt jopa 5000 vuoden takaa. Rkatsiteli oli Neuvostoliiton viljellyin rypälelajike, minkä johdosta on arvioitu rypäleen olleen maailman viljellyin rypälelajike ennen Neuvostoliiton hajoamista. Rypäle on luonnostaan erittäin hapokas, minkä vuoksi viljelijät pyrkivät lykkäämään sadonkorjuun mahdollisimman myöhäiseksi, jotta rypäleestä valmistetut viinit eivät olisi tasapainottomia korostetussa hapokkuudessaan.

Väriltään viini on kevyesti vihertävään taittuvan vetisen hailakka, lähes väritön. Hento tuoksu on viileähkö ja kepeän hedelmäinen, tarjoillen lähinnä tuoreita, vaaleita marjoja, omenaa ja sitrusta sekä kenties jopa hiivaista aromaattisuutta.

Suussa viini on kuiva ja varsin pirteän hapokas, muttei mitenkään epätasapainoinen vaan raikas ja eloisa. Aromeiltaan viini on melko neutraali ja puhdaspiirteinen; kielellä pyörii hennon aromaattista yrttisyyttä (kenties minttua?) ja hentoa kukkeutta sekä kevyttä kypsää omenaisuutta. Viini on simppeli ja hieman vaatimaton, mutta varsin kiva ja pirtsakka.

Neutraalihko ja keskipitkä jälkimaku on raikkaan yrttinen, mineraalinen ja aavistuksen lämmin.

Kokonaisuus on hyvin simppeli ja kevytarominen, mutta samalla varsin raikas, pirteä ja ryhdikäs esitys. Kovinkaan erikoinen tämä ensikosketukseni Rkatsiteliin ei ollut, mutta lohdullista on sentään huomata, että verrattuna moniin tämän hintaluokan löysiin ja geneerisiin hedelmämehu-valkoviineihin, Tbilvinolta löytyy varsin mainio, raikas ja pirteän kesäinen valkoviini kesäisiin valkoviinihetkiin (eli esimerkiksi piknikeille, grillatuille kasviksille, kala- ja rapupöytiin)

Lyhyesti: Melko kevyt, mutta pirteän raikas ja tasapainoisen hapokas georgialaisvalkoviini, joka onnistuu hentoudestaan huolimatta jättämään varsin positiivisen mielikuvan.

Arvio: Miellyttävä – simppeli viini simppeleiden hetkien parantamiseksi.

Hinnan (9,98e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti