Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


1.12.12

Sileni Pinot Noir Cellar Selection 2011

Sileni Pinot Noir Cellar Selection 2011
  • Valmistaja: Sileni Estates
  • Tyyppi: Punaviini
  • Maa: Uusi-Seelanti
  • Alue: North Island, Hawke's Bay
  • Rypäleet: Pinot Noir (94%), Merlot (6%)
  • Koko: 0,375
  • Hinta ostohetkellä: 7,71e (Elokuu 2012, Alko)
  • Hinta nyt: 7,95e (Tammikuu 2014, Alko)

Kuluneen vuoden aikana Alkon pikkupullojen valikoima on kasvanut varsin moitteetonta tahtia ja useimmat niistä ovatkin päätyneet testatuiksi hyvin pian valikoimaansaapumisen jälkeen. Tämä kesän loppupuolella valikoimiin saapunut pikku-Pinot kutenkin sai odotella tovin jos toisenkin sopivaa tilaisuutta, mutta päätyi lopulta lumisen perjantai-illan kevennykseksi syksyn vaihtuessa talveen.

Väriltään viini on todella hailakka, ohuen punainen – voisin näppituntumalta väittää valikoimasta löytyvän Ségriès'n roséeviinin olevan sävyltään vähintään yhtä tumma.

Tuoksussa on paljon Uuden-Seelannin Pinot'maisuutta, mutta yleisilmeeltään se on verrattain melko simppelin oloinen, tarjoten lähinnä kypsää vadelmaa ja kirsikkaa sekä avauduttuaan hieman puisevaa tammea.

Maultaan viini on hyvin kepeä ja raikas. Tuoksu jatkuu varsin samanhenkisenä marjaiseen ja pirteään keskimakuun, jossa on vadelman ja kirsikan ohella hentoa pippurisuutta ja aromikasta, kokonaisuuteen mukavasti sointuvaa kukkeutta. Taustalla pyörii pieni tamminen alavire. Kunnon Pinot Noirin tavoin viinistä löytyy hyvä, raikas happorakenne, joka tuo viiniin mukavan freesin otteen ja tasapainottaa juuri sopivasti marjaisuuden makeampaa puolta. Tanniineja on viinissä melko vähän, mutta ne kuitenkin tuntuvat selvänä, mutta varsin kevyenä karheutena – mikä ei ole mitenkään itsestäänselvyys Pinot Noir -viineissä.

Jälkimaku on varsin lyhyt ja simppeli; vadelmainen marjaisuus katoaa kieleltä hyvin nopeasti, antaen tilaa hyvin kuivalle ja puiselle tammisuudelle ja kevyen bitteriselle yrttisyydelle.

Kokonaisuuden läpi kulkee miellyttävä punainen lanka tuoksun ja alkumaun kypsän makeasta marjaisuudesta jälkimaun kuivankarheaan pippurisuuteen ja yleisvaikutelmaksi jää perusmiellyttävä ja tasapainoinen mielikuva. Viini kuitenkin on melko simppeli verrattuna saarivaltion eteläisempien alueiden (Martinborough, Malborough, Canterbury) Pinot Noireihin eikä herätä sen kummempia tunteita tai elämyksiä. Pienten pullojen joukossa mainio esitys niille, jotka kaipaavat pientä viiniä, mutta isossa pullossa vastaavalla litrahinnalla viini olisi jo enemmän pettymys niin tyylin kuin hintaluokan huomioon ottaen. Reilulla kympillä kuitenkin irtoaa jo varsin mallikkaitakin esityksiä.

Lisäksi, miksi Pinot Noiriin pitää sotkea Merlot'ta?

Lyhyesti: Kypsän vadelmainen, hillityn puiseva ja mukavan tasapainoinen perus-Pinot pikkupullossa.

Arvio: OK – kyllähän tämmöisen huolettoman mutta tasapainoisen punaviinin siemailee ilokseen, mutta ei tästä juuri mitään kummempaa fiilisteltävää irtoa. Passeli pikkupullo akuutteihin Pinot Noir -hätätilanteisiin.

Hinnan (7,95e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti