Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


12.12.12

Amarone Selezione Antonio Castagnedi 2008

Amarone della Valpolicella Selezione Antonio Castagnedi 2008
  • Valmistaja: Tenuta Sant'Antonio
  • Tyyppi: Punaviini, DOC Amarone della Valpolicella
  • Maa: Italia
  • Alue: Veneto, Valpolicella
  • Rypäleet: Corvina (70%), Rondinella (20%), Croatina (5%), Oseleta (5%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 36,49e (Lokakuu 2012, viinitkotiin.com)
  • Hinta nyt: 36,79e (Tammikuu 2013, viinitkotiin.com)


Tenuta Sant'Antonio on neljän Castagnedin veljeksen pitämä viinitalo, joka sijaitsee Valpolicellassa, Mezzane di Sotton kylässä. Tämä alue ei kuulu arvostetun ja maaperältään parempilaatuisen Valpolicella Classicon alueeseen, joten veljekset joutuvat kilpailemaan muulla kuin appellaation tuomalla arvostuksella. Kotisivuillaan viinitalo vakuuttaa panostavansa määrän sijaan laatuun käyttämällä mm. seuraavanlaisia keinoja: rypäleiden käsinpoiminta, pienet ja rajoitetut satomäärät, rypäleiden puhtaanapitääminen sadonkorjuun aikaan, vain pakon edessä vähäinen lannotteiden ja kastelun käyttö sekä mahdollisimman vähäisenä pidetty torjunta-aineiden käyttö.

Ja pakko myöntää, kyllä viinissä laatu tuntuu maistuvan, vaikkei tämä sieltä Classicosta tulekaan!

Väriltään viini on oikein tummanpunainen ja syvä, lähes läpinäkymätön. Reunoilta väri rupeaa taittumaan hennon punaruskeaksi, pysyen edelleen hyvin paksuna.

Tuoksultaan viini on erittäin runsas, kypsä ja makea. Lasista nousee makean suklaisia vivahteita, tehden kokonaisuudesta hyvin kirsikkasuklaakonvehtisen oloisen. Seassa on myös hillitysti savua ja pölyistä maamaisuutta.

Maku on hyvin mehevän ja kypsänmakean kirsikkainen. Seassa on myös tammista mausteisuutta, katkeranmakeata tummaa suklaata, tuoreita tummia luumuja ja hentoa savuisuutta. Suutuntuma on hyvin täyteläinen mutta silti melko hapokas, mikä tekee kokonaisuudesta varsin selväpiirteisen ja tasapainoisen. Tanniinit ovat kuitenkin melko vaatimattomia kokonaisuuteen nähden ja viiniä voisi luonnehtia korkeintaan keskitanniiniseksi – näin muhkeassa kokonaisuudessa runsaampikin tanniinisuus toimisi mainiosti, antaen viinille lisää hauista ja purutuntumaa. Yleisvaikutelma on runsas, miellyttävän harmoninen ja hedelmältään heikosti makeaan taittuvan kuivahko. Viini kehittyy ilahduttavasti niin lasissa kuin kielelläkin, tuoden aromaattista yrttisyyttä ja mustikkaisuutta jo valmiiksi monimuotoiseen kokonaisuuteen.

Jälkimaku on aromeiltaan tummanpuhuva ja kuivahko, tuoreen kirsikkainen ja hieman pölyisen oloinen. Runsaanpuoleinen alkoholi tuntuu ensi kerran kunnolla nielua ja nenän takaosia lämmittävänä tunteena. Yleisvaikutelma on miellyttävä, mutta ikävästi hieman lyhyenpuoleinen.

Tenuta Sant'Antonion Amarone on varsin mallikas ja tasapainoinen esitys. Kokonaisuus on perushyvä, eikä juuri mitään pahaa sanottavaa viinistä löydy – hintaa lukuunottamatta. Lähemmäs neljällä kympillä saa pelkästään Suomesta parhaimpia Valpolicella Classicon Amaroneja, perus-Amaroneista puhumattakaan. Pikainen googlailu paljasti viinin hinnan pyörivän normaalisti 20-25 euron tuntumassa ja jopa Jenkeistäkin viiniä saa n. 30 euron hintaan. Vaikka viini on varsin laadukas perus-Amarone, on sen hinnassa vajaan kympin verran ilmaa; kyseessä on varsin kelpo ostos nuorena nautittavaksi Amaroneksi, jos satut löytämään viiniä jostain järkevämpään hintaan.

Lyhyesti: Tasapainoinen, aromikas ja sopivan ryhdikäs Amarone; ilmaisussa ja rungossa voisi olla enemmänkin pontta, etenkin jos haluaisi kypsytellä viiniä, mutta nuorena juotavaksi viiniksi Selezione Antonio Castagnedi on varsin mainio – kunhan muistaa antaa viinin ensin hengittää vähintään 2-3 tuntia.

Arvio: Erittäin hyvä – viini osoittaa, että myös Valpolicella Classicon ulkopuolellakin osataan tehdä vakavastiotettavia, tasapainoisia Amaroneja. Huippuluokkaan ei ylletä, mutta kyllä kiitettäväksi kokonaisuutta voi hyvillä mielin kutsua.

Hinnan (36,79e) ja laadun suhde: Heikko – viini ei täytä hinnan luomia odotuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti