Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


17.12.12

Château Suduiraut 1999

Château Suduiraut 1999
  • Valmistaja: Château Suduiraut
  • Tyyppi: Jälkiruokaviini, AOC Sauternes, Bordeaux 1er Cru
  • Maa: Ranska
  • Alue: Bordeaux, Graves, Sauternes
  • Rypäleet: Sémillon (n. 90%), Sauvignon Blanc
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: ~45e (Marraskuu 2012, millesimes.com)
  • Hinta nyt: 72,50e (Tammikuu 2013, Alko), 40,70e / 0,375 (Alko)

Sauternes'n sydämessä sijaitseva Château Suduiraut on ehdottomasti yksi arvostetuimpia alueen viinitaloja. Viini luokiteltiin jo vuonna 1855 korkeimpaan Premier Cru -luokkaan, tunnustuksena viinin korkeasta ja tinkimättömästä tasosta. Tämän viinitalon, jonka historiaa voidaan seurata aina 1500-luvun lopulle saakka, omaa nimeä kantava huippuviini on makea valkoviini, jota kypsytetään vuosikerrasta riippuen 18-24 kuukautta tammessa, puolet vanhoissa ja puolet uusissa tynnyreissä.

Väriltään viini on illan tarjokkaista tummin ja syvin – hennosti kuparinruskeaan taittuvan kullankeltainen.

Tuoksu on todella rikas ja vivahteikas, mehevä muttei suuri. Pitkin iltaa viiniä nuuskiessani olen kirjoittanut seuraavia ajdektiiveja muistiin: jalohomeen makeata hunajaa ja paahteisuutta, aprikoosihilloa, hentoa nahkaisuutta, etäinen vaniljan juonne, uunituoretta leipää, karamelliä ja hentoa pomeranssinkuorta (kuin tilkka Cointreauta.)

Suussa viini paljastaa valttikorttinsa: viini on todella intensiivinen ja varsin täyteläinen, mutta upean raikas ja hapokas – runsaudestaan huolimatta raskaudesta ei ole tietoakaan, vaan viini on ihastuttavan kepeän oloinen. Aromimaailma on miellyttävän kehittynyt, tarjoillen päällimmäisenä nahkaisuutta, ylikypsää omenaa ja makeata leivontamausteisuutta. Alta löytyy sitruunamarmeladia, kuivattua ananasta, vaniljaa ja jopa kevyen bitterista tammea, mutta nämä aromit tuntuvat jo hieman keventyneiltä. Primääriset aromit ovat siis selkeästi vielä paikalla, mutta ymmärtäneet siirtyä statistien asemaan, antaen kehittyneemmille piirteille tilaa esiintyä. Pääroolissa on ilahduttavasti fokus, eikä konsentraatio, huolimatta viinin tuntuvasta intensiivisyydestä. Makeutta löytyy, mutta silti kokonaisuus ei vaikuta järin makealta, vaan yksinkertaisesti upean harmoniselta.

Jälkimaku on miellyttävän pitkä ja vaikuttavan monisyinen. Kielelle jää pyörimään makeita, paahdettuja mausteita, kevyttä sienisyyttä, paahteisuutta, säilykepersikkaa, bitteristä ja seetristä tammea ja mineraalia.

Aivan jokaista osanottajaa Suduiraut ei onnistunut vakuuttamaan, mutta viini kuitenkin oli allekirjoittaneelle hands down illan paras viini ja keräsi myös eniten pisteitä osanottajilta. Kokonaisuus olisi ollut todella upea jo pelkästään sellaisenaan nautittuna, mutta viinin upea tasapaino, kehittyneisyys, aromien kirjo ja napakan hapokas selkäranka vain korostuivat kun verrokkeina oli muita vastaavia viinejä. Toisin kuin moni cellartrackerin arvioija, itse sanoisin viinillä olevan runkoa ja hedelmää vielä useiksi vuosiksi. Vaikka viini on nyt todella oivallisessa tikissä, voinee viinin antaa rauhassa kehittyä vielä ainakin kuluvan vuosikymmenen loppupuolelle.

Ikävä kyllä viinin tämä vuosikerta on päässyt millesimes.comista loppumaan, sillä vajaan viiden kympin hintaan täysikokoinen pullo viiniä on ehdottomasti reilusti enemmän kuin hintansa arvoinen. Muita ympäröiviä vuosikertoja kuitenkin vielä löytyy, tosin hieman kovemmilla hinnoilla. Alkon hintaan verrattuna nämäkin hinnat ovat varsin edullisia, sillä Alkosta löytyy tällä hetkellä isossa pullossa tuoretta vuosikertaa 2008, reilun seitsemän kympin hinnalla. Lisäksi Alkon valikoimassa on pienessä pullossa Suduiraut 2007 – kehno vuosikerta Bordeaux'ssa punaisille, upea jälkiruokaviineille – 41 euron hintaan. Luotan tuon viinin olevan tähänkin hintaan vielä varsin kelpo ostos (sillä yksi pullo tätä viiniä löytyy myös omasta kaapistani), mutta tarkan pennin henkilöille vihje: millesimes.comissa täysikokoinen pullo vastaavaa vuosikertaa löytyy 55 eurolla.

Lyhyesti: Uskomattoman tasapainoinen, valloittavan raikas ja hurmaavasti kehittynyt makea Sauternes, jossa iän tuoma syvyys ja aromirikkaus rupeaa näkymään hyvin, mutta viinin nuoremmat primääriaromit vielä paistavat läpi ja tuovat kokonaisuuteen oman säväyksensä. Arvostetun viinitalon todella valloittava esitys jo nyt, mutta tullee kehittymään vielä vuosia.

Arvio: Täydellinen – ikäisekseen todella mainiossa tikissä juuri nyt. Tasapainoisempaa esitystä en olisi voinut kaivata.

Hinnan (n. 45e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti