Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


14.12.12

Pirie South Estelle 2007

Pirie South Estelle 2007
  • Valmistaja: Pirie
  • Tyyppi: Valkoviini
  • Maa: Australia
  • Alue: Tasmania
  • Rypäleet: Riesling (40%), Gewürztraminer (35%), Pinot Gris (25%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 13,99e (Elokuu 2012, Alko)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa; hinta 10,89e poistuessaan)

Tasmania on kerännyt mainetta erityisesti astetta parempien, tasokkaiden viinien tuottaja-alueena. Jättimäisen Brown Brothersin talliin juuri siirtyneen Pirien South Estelle ei vaikuta nyt parin testin jälkeen olevan poikkeus tähän sääntöön.

Kyseinen viini on varsin persoonallinen valkoinen blend: pääosaa näyttelee hapokasta runkoa tuova Riesling, mutta sekaan on laitettu lähes yhtä paljon aromaattista ja raskastekoista Gewürztramineria. Lopputulos on siistitty neljäsosalla moneen taipuvaa Pinot Gris'tä – kaikki kolme rypäleitä, joista valmistetaan yleensä lähinnä lajikeviinejä. Poikkeuksen tähän tekevät Alsacen – alueen, jossa juuri nämä kolme rypälettä ovat ylivoimaisesti suosituimpia – Gentil- ja Edelzwicker-viinit, joten vaikuttaa siltä, että Pirie yrittää saada tavoitettua Alsacen henkeä tällä esityksellä.

Väriltään viini on hieman perusvalkoviiniä syvemmän keltainen, sävyltään aavistukseen vihreään taittuva.

Tuoksussa kaikki kolme lajiketta ovat hienosti framilla: pääosaa näyttelee selvä, mutta kuitenkin sopivan hillitty, kehittyneen Rieslingin petrolisuus, minkä alla on kirjo hunajaisuutta, mehevää, trooppista hedelmää (erityisesti kypsää aprikoosia ja litsiluumua), kukkeaa parfyymiä sekä hieman merellistä mineraalisuutta. Tuoksu on runsas, muttei räjähtävä, ja upean aromikas, monikerroksinen ja houkutteleva.

Mehevän ja kypsähkön tuoksun jälkeen maku yllättää: viini on hyvin hapokas ja kirpeä, esimaku tarjoaa varsin karun Rieslingin sitruunaista tai jopa greippistä puraisua. Sitten mukaan saapuu petrolisuuden siivittämänä kukkeaa mausteisuutta, punaista omenaa, mehiläisvahaa ja trooppisempia hedelmän aromeita; kypsää persikkaa ja hunajamelonia. Viini on hyvän hapokkuutensa ja greippisen kirpakkuutensa todella kuivan oloinen, vaikka kypsä hedelmäisyys välillä vihjaileekin muuta. Raikkaudestaan huolimatta South Estellen suutuntuma on varsin öljyinen ja täyteläinen.

Jälkimaku on pitkähkö ja napakka, kielelle jää kukkean mausteisia, kirpeän greippisiä ja hennon petrolisia vivahteita sekä runsaasti suutapuhdistavaa mineraalisuutta.

Kokonaisuutena South Estelle on varsin mainio uuden maailman valkoinen: rypälesekoitus toimii mainiosti ja käytetyt suhteet tuovat kiitettävästi jokaisen rypäleen parhaita puolia esiin. Yleisesti viinissä on melko runsaasti trooppista hedelmää, ilman että viini vaikuttaa ylikypsältä, läskiltä tai raskaalta – kiitos hyvin raikkaan ja runsaan hapokkuuden. Aromit ovat runsaita, muttei yliampuvia ja viinissä rupeaa olemaan uuden maailman valkoviiniksi poikkeuksellisen runsaan ikänsä – pian 6 vuotta – johdosta runsaasti syvyyttä ja monikerroksisuutta. Viini pelaa ryhdikkään runkonsa ja eloisan hedelmäisyytensä puolesta mainiosti hyvin monenlaisille ruoille, mutta toimii mainiosti myös sellaisenaan kesäisenä viininä hapokkaankirpeiden valkoviinien ystäville.

Lyhyesti: Erittäin hapokas ja greippisen kirpeä, mutta myös tyylikkäästi kehittynyt, trooppisen hedelmäinen valkoviini laadukkaista viineistä tunnetusta Tasmaniasta.

Arvio: Erinomainen – todella mainio, ihastuttavan raikas ja ryhdikäs valkoviini, joka vahvistaa mielikuvaani Tasmaniasta Australian laadukkaimpien viinien alueena.

Hinnan (14,99e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti