Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


28.12.12

Tsantali Naousa Reserve 2007

Tsantali Naousa Reserve 2007
  • Valmistaja: Tsantali
  • Tyyppi: Punaviini, AOP Naousa
  • Maa: Kreikka
  • Alue: Makedonia, Naousa
  • Rypäleet: Xinomavro (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 9,99e (Marraskuu 2012, Alko)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)

AMKA:n Pienet viinimaat -tilaisuudessa tuli myös koettua ensikosketus viime aikoina paljon positiivista nostetta saaneeseen, kreikkalaiseen Xinomavro-rypäleeseen (jolla näyttää olevan sama etymologinen juuri kuin italialaisella Negroamarolla – molemmat tarkoittavat "kitkerää mustaa") sokkomaistatetun Tsantali Naousan muodossa. Pullot siis pistettiin kiertämään keskuuteemme foliokääreissä, joten meillä ei ollut juuri mitään tietoa mitä odottaa viiniltä – miellyttävän neutraali ja oikeudenmukainen tapa päästä tutustumaan täysin uuteen rypälelajikkeeseen!

Väriltään viini on tummanpunainen ja melko läpinäkyvä. Reunoilta väri taittuu kevyesti rusehtavaan, mikä viitannee hieman kehittyneempään ikään.

Tuoksultaan viini on hillitty, mutta miellyttävän freesi. Yleisvaikutelma on tuoreen punamarjainen, tarjoillen lähinnä hapankirsikkaa ja punaviinimarjaa, mutta seassa on myös kevyttä nahkaa, etäisiä viileitä yrttejä ja hennosti paahteista tammisuutta.

Maultaan viini on kuiva ja varsin suoraviivainen – viini ei hienostele eikä juurikaan kehity kielellä, vaan täräyttää suoraan maaliin. Suussa pyörii tuoretta karpaloa, kevyttä kukkeutta, nahkaa ja leivontamausteita mukavan hillityllä otteella. Runsaan keskitäyteläistä suutuntumaa tasapainottavat kevyet, mutta tuntuvat tanniinit ja hyvä hapokkuus. Yleisilme on miellyttävän harmoninen, keskitäyteläinen ja kevyesti kehittynyt.

Keskipitkässä jälkimaussa jää kielelle hapokasta ja etäisen kirpeätä karpaloisuutta sekä paahdettuja mausteita.

Yleisvaikutelma viinistä oli varsin positiivinen ja tasapainoinen. Vaikkei viini ollut kovinkaan ihmeellinen tai tyylikäs esitys, tuli se silti pienenä yllätyksenä kun viini paljastettiin kympin kreikkalaiseksi! Olisin odottanut joko tämäntasoiselta viiniltä hieman suurempaa hintalappua tai Tsantalin Naousa -etiketin alta löytyvältä viiniltä heikompaa esitystä (ihan vain perusteettomiin mielikuviini pohjautuen); sokkomaistatus onnistui hienosti murtamaan ennakkoluulojani niin kreikkalaisiin viineihin kuin Xinomavroon nähden, enkä ollenkaan ihmettele miksi ko. rypälelajike on viime aikoina ollut nousussa. Jos rypäleestä saadaan näin edukkaassa hintaluokassa näinkin mainioita ja tasapainoisia pikku viinejä, on kiinnostukseni parempiin Xinomavroihin herätetty!

Tsantalin Naousa Reserve on hintaisekseen varsin mallikkaasti kehittynyt, tasapainoinen ja keskitäyteläinen viini, joka menee perinteisen eurooppalaisen viinityylin mukaisesti rakenne, ei hedelmä, edellä. Varsin mainio ja vallan huokea ruokaviini välimerellisille varras- tai pataruoille tai sitten ihan vain perinteisille Suomen kesän grillauksille.

Lyhyesti: Kevyesti kehittynyt, maukkaan marjainen ja napakka kreikkalaisviini, joka paikkaa simppelin suoraviivaista ilmaisuaan ryhdikkyydellä ja verrattomalla tasapainollaan. Todella tyylikäs ja tasokas esitys hintaluokassaan!

Arvio: Erittäin hyvä – todella mallikas esitys tullakseen maasta, joka ei ole erityisen kuuluisa viiniensä laadusta. Simppeli mutta varsin nautittava arkiviini.

Hinnan (9,99e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti