Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


17.12.12

Château Rieussec 2007

Château Rieussec 2007
  • Valmistaja: Château Rieussec
  • Tyyppi: Jälkiruokaviini, AOC Sauternes, Bordeaux 1er Cru
  • Maa: Ranska
  • Alue: Bordeaux, Graves, Sauternes, Fargues
  • Rypäleet: Sémillon (87%), Sauvignon Blanc (8%), Muscadelle (5%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 50,23e (Marraskuu 2012, millesimes.com)
  • Hinta nyt: 46,70e / 0,375 (Tammikuu 2014, Alko)

Paluu Rieussecin ääreen. Viime keväänä tuli tutustuttua kyseisen viinin vuosikertaan 2005, joka vaikutti kyllä varsin vakuuttavalta ja lupaavalta esitykseltä, mutta kuitenkin aivan liian nuorelta korkattavaksi. Tämän kokemuksen perusteella vuosikerran 2007 pitäisi olla sitä vielä enemmän – vaikka hyvä vuosikerta Sauternes'ssa olikin.

Kyseessä on siis vuonna 1855 korkeimpaan Premier Cru -luokkaan luokiteltu makea jälkiruokaviini, joka nauttii edelleen nykypäivänäkin korkeata arvostusta. Viinissä on perinteisten Sémillonin ja Sauvignon Blancin lisäksi käytetty alueella tyypillistä, mutta hieman harvinaisempaa Muscadellea. Korjuun, varovaisen puristamisen ja käymisen jälkeen viiniä kypsytetään reilut kaksi vuotta tammitynnyreissä, joista 55% on uusia.

Väriltään viini on todella hailakka, jopa verrattuna muihin suurin piirtein saman ikäisiin jälkiruokaviineihin – sävy on syvän ja kuulaan neonvihertävä, kevyesti keltaiseen taittuen.

Tuoksu on kepeähkö ja hieman vaimea, viini tarjoilee hunajaisia ja makean omenankukkaisia vivahteita, kevyttä aprikoosin kiveä ja kermaisuutta.

Viini tarjoaa paljon enemmän ihasteltavaa kielelle kuin nenälle. Suussa viini on runsas, persikkahilloinen, mandariinimarmeladinen, vaalean siirappinen ja kypsän hunajameloninen. Vaniljainen ja bitterisen seetrinen tammisuus on hyvin esillä ja tuntuu tunkevän jopa häiritsevän paljon viinin hedelmän läpi. Runsaasta tammestaan ja nuorekkaasta hedelmäisyydestään huolimatta viini on hyvin maukas ja runsas paketti, joskin hieman simppeli, sekä runsaaseen suutuntumaan nähden korkeintaan kohtalaisista hapoistaan johtuen hieman raskaanpuoleinen.

Jälkimaku on hennon hunajameloninen, hieman alkoholisen lämmin, bitterisen puiseva ja hieman vaatimaton runsaan keskimaun rinnalla. Lisäksi jälkivaikutelma ei jatku kielellä kovinkaan pitkään.

Hyvä vuosikerta tai ei, Rieussec 2007 ei onnistunut tässä seurassa vakuuttamaan – erityisesti seuratessaan upeata, vivahteikasta ja tasapainoista vuosikerran 1999 Suduiraut'ta. Vaikka Rieussec on maukas ja vaikuttavan runsas, on se myös tylsä, hengetön, ja aiemminmaistamani 2005:n tavoin hieman epätasapainoisen oloinen. Viini on päivänselvästi lapsena korkattu ja kaipaa vielä useita vuosia lisää; nyt viini ei tarjoa juuri mitään sellaista, mitä puolet edullisemmalla hinnalla ei saisi – esimerkiksi samassa tilaisuudessa maistamamme Carmes de Rieussec on selvästi tällä hetkellä korkattavampi tapaus kuin talon ykkösviini.

Vielä on mahdotonta sanoa, tulevatko lisävuodet pelastamaan viinin sen pahimmilta sudenkuopilta – turhan runsaalta tammelta ja hieman vaatimattomaan hapokkuuteen nähden turhan runsaalta hedelmäisyydeltä – mutta ainakin viini tulee varmasti keräämään syvempää ja moniuloitteisempaa aromimaailmaa vielä kovin simppeliin ja nuorekkaaseen hedelmäänsä. Siksi viiniä kannattaa ehdottomasti kypsyttää vielä useita vuosia, mieluiten seuraavalle vuosikymmenelle asti – kokonaisuus ei onnistu tarjoamaan rahalle vastinetta.

Niin, rahalle. Viini siis löytyy millesimes.comista reilulla viidellä kympillä, mutta viinin saman vuosikerran voi käydä myös ostamassa ihan koti-Alkostakin – sillä erotuksella, että pullokoko kutistuu puoleen; eli litrahinta lähes kaksinkertaistuu. Toisaalta, pikkupullossa viini voi kehittyä isoa nopeammin. Choice is yours; viini kuitenkaan tuskin loppuu ihan heti Alkosta, sillä viiniä on ostettu +200 pullon erä.

Lyhyesti: Runsas ja maukas, mutta vielä todella nuori, simppeli ja hieman epätasapainoinen korkeinta Premier Cru -tasoa edustava makea Sauternes. Vielä todella infantiili ja kaipaa selvästi lisää ikää.

Arvio: Miellyttävä – mutta hintaansa nähden vielä varsin vaatimaton. Viini kaipaa selvästi lisää ikää, sillä tällä hetkellä kokonaisuudessa ei ole juuri mitään, mikä erottaisi viinin perus-Sauternes'sta (paitsi hinta.) Kärsivällisellä odotuksella sekä viinin arvio että hinta-laatusuhde tulevat todennäköisesti kohoamaan kohisten.

Hinnan (50,23e) ja laadun suhde: Heikko – viini ei vastaa hinnan luomia odotuksia.
Hinnan (46,70e) ja laadun suhde: Surkea – samaan hintaan saa paljon parempaakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti