Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


12.12.12

Ca' de' Rocchi Ripasso Monterè 2010

Ca' de' Rocchi Ripasso della Valpolicella Monterè 2010
 • Valmistaja: Tinazzi
 • Tyyppi: Punaviini, DOC Valpolicella Superiore
 • Maa: Italia
 • Alue: Veneto, Valpolicella
 • Rypäleet: Corvina (80%), Rondinella (15%), Molinara (5%)
 • Koko: 0,75
 • Hinta arviointihetkellä: 21,89e (Lokakuu 2012, viinitkotiin.com)
 • Hinta nyt: 22,07e (Tammikuu 2013, viinitkotiin.com)


Monterè Ripasso on perinteisellä Ripasso-menetelmällä tehty Valpolicellan punaviini – käsin poimituista rypäleistä tehtyä viiniä aluksi kypsytetään 4-5 kuukautta, minkä jälkeen viiniin lisätään Amaroneen käytettyjen rypäleiden kuoria, jotka käynnistävät uuden käymisen, jolloin viiniin tulee lisää syvyyttä, tanniinia ja potentiaalista alkoholia. Lopuksi viini on kypsytetty valtavissa slavonialaisissa tammiastioissa vuoden, puolentoista ajan.

Väriltään viini on hyvin tumman kirsikan punainen ja tasainen reunoille asti. Seassa on myös viinin nuoresta iästä kielivää sinertävyyttä.

Tuoksultaan viini on runsas, mehevä ja kirsikkahilloinen. Seassa on myös kypsää luumua ja hento vivahde mausteista tammea.

Maultaan viini on runsas ja miellyttävä. Kielellä pyörii kypsää kirsikkaisuutta, yrttisyyttä, kevyttä puisevuutta sekä hieman alkoholia, joka tuo myös hieman lämmön hohkaa suuhun. Avautuessaan tammisuus kehittyy puisevasta kohti tummaa suklaata hedelmäisyyden tarjotessa enemmän kypsiä tummia marjoja ja nahkaa. Hapokkuutta on sopivasti runkoon nähden ja tanniinejakin löytyy, vaikka melko vaatimattomasti viinityyliin nähden. Yleisesti viini on kuitenkin selvästi enemmän modernin hedelmävetoinen kuin tyylikkäämpi, perinteisempi ja vivahteikkuutta painottava italialainen.

Jälkimaku on pehmeä, tuoreen punamarjainen, kevyen suklainen ja alkoholisuudessaan lämpimänpuoleinen.

Kokonaisuus on varsin miellyttävä ja maistuva, mutta varsin yllätyksetön perus-Ripasso, joka on myöskin turhan epätasapainoisen oloinen alkoholisuudestaan johtuen. Tästä syystä viinin hinta on täysin epäsuhdassa sen laatuun nähden – Alkosta kun vastaavia saa kympin pintaan ja vielä alle kahdella kympilläkin irtoaa jo semmoisia tyylin huippuedustajia Valpolicella Classicosta kuin esimerkiksi Zenaton Ripassa. Yli 20 euroa näin tavanomaisesta Ripassosta ei kuulosta korviini mitenkään järkevältä ostokselta.

Lyhyesti: Miellyttävä, kypsän hedelmäinen ja mukavan rakenteikas perus-Ripasso. Todennäköisesti parempi nuorena nautittavaksi kuin pitkään kypsytettäväksi.

Arvio: Miellyttävä – kelvollinen, makean mehevä ja tyypillinen moderni perus-Valpolicella Ripasso arkiseen nautiskeluun. Huoleton, tuhdimman ja kypsemmän pään italialainen arkipunaviini.

Hinnan (22,07e) ja laadun suhde: Surkea – samaan hintaan saa paljon parempaakin.

2 kommenttia:

 1. Yhdyn yo arvioon. Olen itse tilannut tätä netistä hintaan kymppi per pullo mikä on mielestäni ihan kelvollinen hinta/laatusuhde. 21 euroa tuntuu kyllä ryöstöhinnalta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, tuo kymppi kuulostaa varsin järkevältä hinnalta tästä viinistä. Viini on varsin mainio perusviini, mutta ei kyllä melkeinpä minkään Ripasson kuuluisi maksaa +20 euroa.

   Poista