Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


14.12.12

Pongrácz Rosé

Pongrácz Rosé
  • Valmistaja: Cave de Pongrácz
  • Tyyppi: Kuohuviini, WO Western Cape
  • Maa: Etelä-Afrikka
  • Alue: Western Cape
  • Rypäleet: Chardonnay, Pinot Noir
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 14,98e (Elokuu 2012, Alko)
  • Hinta nyt: 15,89e (Tammikuu 2014, Alko)

Kesällä Alkon valikoimiin saapui jo aiemmin allekirjoittaneen verrattomalla kuohuviinillään valloittaneen Cave de Pongráczin roséekuohuviini – joka on viinitalon tyyliin shamppanjarypäleistä perinteisellä shamppanjamenetelmällä (paikallisille tunnettu nimellä Méthode Cap Classique) valmistettu tapaus. Viini tuli ostettua mielenkiinnosta melko pian sen hyllyille saapumisen jälkeen, mitä seurasikin melko pian Helsingin Sanomien Jouko Mykkäsen viiniä kehuva arvio. Ehdin jo hetken myhäillä, että onneksi ehdin ostaa omani pois ennen kuin tuote myydään loppuun koko maasta. Mutta katso! Viinin myynti ei räjähtänytkään käsiin, vaan jatkoi tasaisesti myymistään. Noh, mikäpä tässä.

Suurta korkkaamistarvetta ostamalleni pullolle ei tullut, sillä viini tuli testattua pariinkin otteeseen syksyn mittaan, eikä mielenkiinto näin ohjannut allekirjoittanutta pullon suuntaan. Lopulta viini kuitenkin koki kohtalonsa ystäväni soitellessa minulle päivänä eräänä tiedustellakseen illan suunnitelmia – jutustelun lomassa tuli kuultua myös merkitsevät sanat: "mun kyllä tekisi mieli vähän kuohuviiniä." Siis skumppapullo ja lautapelit kainaloon ja matkaan!

Väriltään viini on upean lohenpunainen, sävyltään jopa melko tummahko. Tuoksusta löytyy kypsää mansikkaa, paahteisuutta ja kevyen pistävää hikisyyttä; tämä jälkimmäinen aromi ei kuitenkaan ole mitenkään epämiellyttävä, vaan tekee tuoksusta varsin persoonallisen ja kiehtovan.

Maultaan viinin on runsas mutta hyvin kuiva ja napakka. Kielellä pyörii varsin hurmaava combo erilaisia roséekuohuvan aromeja: kermaisuutta, vohvelia, makeaa mansikkaa, kevyttä valkoherukkaa, hentoa mustikkaa, hapokasta sitruksisuutta... Mousse on hyvin pientä ja sopivan runsasta ja pitkäkestoista, tehden kokonaisuudesta mellyttävän ryhdikkään, hyvärunkoisen ja kuohkean.

Keskipitkä, paahteinen jälkimaku jättää kielelle maukkaan, briossisen hiivaisen ja marjaisan kypsän yleisvaikutelman, jota raikastaa napakka, veden kielelle kohottava hapokkuus ja kevyt, suutapuhdistava mineraalisuus.

Kokonaisuus on todella miellyttävä, tasapainoinen ja hyvin rapsakka. Viinitalon korkeat standardit näkyvät viinissä, joka on varsin puhdaspiirteinen ja rungoltaan mainio; monien edullisempien etelä-afrikkalaisten roséekuohuviinien limonadimaisesta rungosta tai esanssisesta marjaisuudesta ei ole tietoakaan. Tämähän on varsin klassinen, ryhdikäs ja siten ihan kovaakin kilpailua kestävä laatu-roséekupliva; ainoastaan aitojen laatu-Shamppanjoiden uskomaton syvyys ja vivahteikkuus puuttuu! Ainoan miinuksen voisi heittää prameasta pullosta, jonka muoto vaikeuttaa niin pullon sijoittelua viinikaapissa kuin myöhemmin avattuna jääkaapissa.

Yleisesti Pongráczin Rosé on sopivan helppo, maukas ja harmoninen kuohuva kuivien viinien ystäville tervetulo- tai maljakuohuvaksi, mutta runkoa riittää mainiosti jotta viini pärjää esimerkiksi kevyempien kala- ja kasvisaterioiden kumppanina.

Lyhyesti: Taiten tehty, ryhdikäs, tasapainoinen ja juuri sopivan marjavoittoinen kuiva roséekuohuva.

Arvio: Tyylikäs – viini on ehdottomasti yksi parhaista Alkon roséekuohuvista; tämä ei maistu heikkotasoiselta esanssilimonadilta, muttei myöskään punertavaksi värjätyltä peruskuohuvalta. Tasapaino punaisten marjojen aromin ja klassisten kuohuvain aromien välillä on erinomainen.

Hinnan (15,89e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti