Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


17.1.13

Quinta do Portal Colheita 2000

Quinta do Portal Colheita 2000
  • Valmistaja: Quinta do Portal
  • Tyyppi: Väkevöity viini, Portviini, Tawny Port, Colheita
  • Maa: Portugali
  • Alue: Douro
  • Rypäleet: Tempranillo, Touriga Franca, Touriga Nacional, Tinta Barroca
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 29,90e (Joulukuu 2012, Alko)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)
Toisin kuin perinteiset Tawnyt, jotka sekoitetaan useista eri-ikäisistä viinistä, Colheitat ovat Vintage Portien tapaan yhden vuosikerran viinejä, joita valmistetaan vain parhaimpina vuosikertoina. Suurin ero kuitenkin Vintagen ja Colheitan välillä on siinä, että Vintage Portit viettävät keskimäärin vain pari vuotta tynnyreissä ja monta vuotta (mitä enempi, sitä parempi) pullossa, kun taas Colheitat kypsyvät erittäin pitkään – vuosia, tai jopa vuosikymmeniä – tammitynnyreissä, missä ne kadottavat punaisen värinsä sekä kehittävät omat, tyylikkään hapettuneet arominsa.

Portalin Colheita 2000 on vanhojen köynnösten rypäleistä valmistettu vuosikerta-Tawny, jota pullotetaan 3000 pullon vuositahtia niin kauan kuin tätä vuosikertaa riittää. Tämän viinin pullotusajankohdasta ei ole harmainta aavistusta.

Väriltään viini on ikäisekseen varsin haalistuneen läpinäkyvä, sävyltään kuparisen vaaleanruskea.

Tuoksussa on kohtuullisen runsaasti seesteistä jouluiltaa: rusina-pähkinäsekoitusta, kukkaista parfyymisuutta, kuivattua viikunaa, tummaa siirappia, hennon neilikkaista mausteisuutta ja makeata taatelia. Yleisvaikutelma on todella monivivahteinen ja elegantti.

Kielellä viini on runsas ja makea. Alkuun tulee vyörymällä tumman siirappista makeutta ja taatelia, jota siivittää melko runsaan (19,8%) alkoholin tuoma tulisuus. Sen alta löytyy kuivattuja luumuja ja viikunoita, viskimäistä tammea ja kukkeaa aromikkuutta. Vaikka viini on melko täyteläinen, on yleisilme yllättävänkin kepeä ja raikas. Kokonaisuus on valloittavan moniulotteinen ja -kerroksinen; vivahteikasta tuoksua ja makua voi ihastella niin pitkään, että yksikin lasi tuntuu kestävän ikuisuuden verran.

Makea jälkimaku on aromikas, tammisen mausteinen, kevyen vaahterasiirappinen, jopa hennon glögimäinen sekä polttelevan tulinen.

Kokonaisuutena Portalin Colheita on varsin mainio, moniulotteinen ja suorastaan herkullinen ruskea Port. Viinin ikä ei ole missään nimessä päässyt ottamaan viinistä niskalenkkiä, päinvastoin: Portal Colheita on varsin nuorekas ja pirteä Tawny, jossa iän tuomaa syvyyttä on paljon, mutta runsasta, makeata hedelmävetoista äksöniä löytyy vähintään yhtä paljon.

Siitä on melko paljon epäselvyyttä kypsyykö Colheita pullossa vai ei, mutta konensus taitaa taipua siihen suuntaan, että tämä viinityyli kehittyy niin kauan kun se kypsyy tynnyrissä, kun taas pullossa kehitys pysähtyy. Siksi tämä viini kannattaakin ostaa melko pian nautittavaksi, ei kellarii n kypsytettäväksi.

Lyhyesti: Vielä nuorekkaan hedelmäinen, mutta silti samalla varsin tyylikkäästi monivivahteiseksi ikääntynyt yhden vuosikerran Tawny, josta löytyy sekä suuntäyttävää runsautta, että kepeätä raikkautta. Kevyesti viilennettyneä sekä erinomainen jälkiruoan kumppani että jälkiruoka itsessään.

Arvio: Erinomainen – monisyisestä tuoksusta aina herkullisen vivahteikkaaseen jälkimakuun Portalin Colheita on todella mainio Tawny. Loistava juustojen kumppani, mutta myös mainio valinta jouluaterian päättäjäksi.

Hinnan (29,90e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti