Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


23.1.13

Aphros Vinhão Vinho Verde 2011

Aphros Vinhão Vinho Verde 2011
  • Valmistaja: Aphros Wine
  • Tyyppi: Punaviini, DOC Vinho Verde-Lima
  • Maa: Portugali
  • Alue: Minho, Lima
  • Rypäleet: Vinhão (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 8e / 12cl (Joulukuu 2012, Viiniravintola Latva)
  • Hinta nyt: 15,90e (Tammikuu 2013, Viinitie)
    20,20e (Helmikuu 2014, Alko, tilausvalikoima)


Vinho Verde tuppaa saamaan allekirjoittaneen hieman varpailleen. Vaikka Vinho Verdet ovat yleensä varsin mukavia, maukkaita ja mutkattomia, sekä hapokkuudessaan ilahduttavan raikkaita, ne harvoin tarjoavat mitään kovinkaan ihmeellistä ja suuria tunteita herättävää. Onneksi kuitenkin tulee silloin tällöin tämän tapaisia poikkeuksiakin vastaan.

Vinho Verde, "vihreä viini", on siis yhdeltä suurelta alueelta Portugalista tuleva viinityyli, jonka nimen "vihreä" ei kuitenkaan viittaa viinin väriin, vaan sen nuorekkaaseen ikään. Vinho Verdet ovat siis tyyliltään hyvin nuorekkaita ja tarkoitettuja juotavaksi hyvin nuorena, mieluiten alle vuoden ikäisenä. Näitä "vihreitä" viinejä myydään pääasiassa nimensä mukaisesti vihertävänä valkoviininä, mutta tyyliin mahtuvat myös erilaiset roséet sekä pääasiassa Azal Tintosta, Espadeirosta ja/tai Vinhãosta valmistetut punaiset Vinho Verdet.

Vaco Croftin biodynaamisesti rypäleitä viljelevän Aphros Wine -viinitalon punainen Vinho Verde on mahdollisimman luonnonmukaisesti tehty nuorekas viini – rypäleet jopa puristetaan perinteisesti jaloilla tallomalla vanhoissa graniittitankeissa. Lopuksi viini on kypsytetty hiivasakan päällä ennen suodatusta ja pullotusta.

Väriltään viini on todella paksu ja syvä, vain aavistuksen läpinäkyvän rubiininpunainen.

Tuoksultaan viini on todella persoonallinen ja ensinuuhkaisulla suorastaan hämmennystä herättävän yllätyksellinen: mehevän mansikkaisuuden, puolukkaisuuden ja kevyen satulanahkaisuuden ohella on todella selvää marjajogurttisuutta sekä punaviineissä melko harvoin vastaan tulevaa, kukkaisen aromaattista parfymisyyttä. Lämmettyään viinistä löytyy hieman yllätyksettömämpää, mutta taustalla pysyttelevää tammen mausteisuutta ja alkoholia. Tästä huolimatta kokonaisuus on varsin persoonallinen esitys ja tuoksun perusteella!

Maultaan viini on hyvin nuorekas ja eloisan hapokas. Ensimaultaan viini on kypsänmakea, mutta pirtsakka hapokkuus kuivaa yleisvaikutelman varsin tuoreen- ja jopa kirpeän marjaiseksi. Freesi hedelmäisyys tarjoilee pirteän puolukkaista, kypsän vadelmaista ja tuoreen punaviinimarjaista marjaisuutta varsin liberaalilla otteella, sekä aavistus nahkaa. Nuorekkaaseen ja leikkisään ilmaisuun yhdistyy kuitenkin varsin vakavahenkinen ja kohtuullisen ronski tanniinisuus, joka tuo hapokkuuden kanssa viiniin todella ryhdikästä ja napakkaa ilmaisua. Yleisesti viini on todella nuorekas ja raikas, mutta samalla myös intensiivinen ja tiukasti otteessaan pitävä esitys; kaikin puolin miellyttävä, persoonallinen ja erilainen viini.

Jälkimaku on pitkä, kuiva, aavistuksen multainen ja tanniinisuuden tuoman kuivuuden kanssa kevyen katkeroisen yrttinen. Nuorekkaan marjainen ja puolukkaisuudessaan jopa happamankirpeä jälkimaku jättää haipuessaan lopuksi kielelle viipyilevän, hillityn marjajogurttisen jälkivaikutelman.

Kokonaisuutena Aphrosin punainen vihreä viini onnistui jättämään todella erinomaisen, tasapainoisen ja ennen kaikkea persoonallisuudessaan hyvin mieleenpainuvan kuvan itsestään! Vaikuttaa pahasti siltä, että Viinitie ei pahemmin floppeja harrasta maahantuomiensa viinien joukossa – melkeinpä jokainen maistamani viini on ollut todella erinomainen, mielenkiintoinen ja maistuva esitys. Lisäksi on mukavaa, että Helsingin keskustasta löytyy viinibaareja, joissa voi näihin viinehin käydä tutustumassa, kun Alkon hyllyillä näitä ei juurikaan näytä pyörivän.

Lyhyesti: Hyvin runsas, raikas, intensiivisen hapokas, nuorekas ja persoonallisen jogurttinen punainen Vinho Verde. Todella mainio ja omaperäinen laatu-Verde!

Arvio: Erinomainen – Aphrosin tuotos on melko mutkattomien ja yllätyksettömien Vinho Verde -kokemusteni jälkeen todella positiivinen ja tasokas esitys. Rungoltaan selvästi ruokaviini, mutta sellaisenaan nautittuna viinin omaperäinen makujen kirjo pääsee hienosti oikeuksiinsa.

Hinnan (8,00e) ja laadun suhde: Viiniravintola Latvassa 12cl lasillinen on oikein kelvollisen hintainen, suositteluni!
Hinnan (15,90e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.
Hinnan (20,20e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti