Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


11.1.13

Malvirà Barbera d'Alba San Michele 2008

Malvirà Barbera d'Alba San Michele 2008
  • Valmistaja: Azienda Agricola Malvirà
  • Tyyppi: Punaviini, DOC Barbera d'Alba
  • Maa: Italia
  • Alue: Piemonte, Langhe, Alba
  • Rypäleet: Barbera (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 8e / 12cl (Marraskuu 2012, Viiniravintola Latva)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Latvassa pyörähtäessämme tuli lasiin napattua Pohjois-Italian Barberaa – rypälettä, joka on usein mitä mainioin arkinen siemailu- ja/tai ruokaviini; rypäle harvoin tarjoaa mitään upeata tai ihmeellistä, mutta melkein poikkeuksetta sellaista viiniä, josta ei voi kuin olla iloinen. Tämä +1½ vuotta tammessa (tynnyreiden koosta tai iästä ei tietoa) kypsytetty Barbera tulee Roerossa sijaitsevan viinitalo Malviràn San Michele -tarhoilta, joilla kasvaa 80-vuotiaita Barbera-köynnöksiä.

Väriltään viini on tummanpunainen ja melko kevyesti läpinäkyvä.

Miellyttävän rustiikkisessa tuoksussa on tuoreita, tummia marjoja, kevyesti apteekkieetterinä tuoksuvaa alkoholia, bretagnelaissiiderit mieleeni tuovaa omenaisuutta, märkää metsäisyyttä ja hiven vanhaa tammea

Maultaan viini on kuiva ja miellyttävän aromikas, mutta myöskin vallan suoraviivainen: viinillä on hyvin persoonallinen ja vivahteikas aromien kirjo, mutta se tuntuu heittävän ne kerrallaan pureskeltaviksi ilman sen kummempaa hienostelua. Kielellä pyörii puolukkaista punaista marjaa, yrttejä, kypsää omenaa ja aavistus suklaata. Viinillä on sopivasti happoja, että runko pysyy kasassa, mutta silti viini on Barberaksi melko hillitty hapoiltaan ja kokonaisuus onkin melko pehmeä ja helppo; olisin odottanut hieman raikkaampaa esitystä. Tanniinit ovat melko hillittyjä ja hyvin lempeitä. Yleisesti viini on varsin maukas ja mukavan persoonallinen, mutta jopa Barberaksi viinistä tuntuu puuttuvan sekä syvyyttä että napakkuutta.

Lyhyehkö jälkimaku tarjoaa tummempia marjoja ja hyvin kevyesti aromikasta tammea, mutta se on samalla keskimakua huomattavasti hapokkaampi ja pirteämpi. Vaikka itse viinistä tuntuu hieman puuttuvan puhtia ja raikkautta, se jättää kielelle kuitenkin mukavan kepeän ja pirtsakan jälkimaun.

Yleisesti Malviràn Barbera on ihan kelvollinen siemailuviini, muttei kuitenkaan onnistunut juurikaan herättämään suuria tunteita suuntaan tai toiseen. Viini kyllä oli yllättävän vähätamminen suhteessa sen tammessa viettämään ikään, mutta tästä huolimatta kokonaisuus jäi hieman vaisuksi. Aromeja oli miellyttävän paljon ja ne olivat varsin miellyttäviä, mutta kokonaisuudesta jäi selvästi puuttumaan se paras terä.

Lyhyesti: Miellyttävän aromikas, mutta kuitenkin suoraviivaisuudessaan ja pehmeydessään hieman puolitiehen jäävä Barbera. Persoonallinen tuoksu onnistuu tarjoamaan enemmän odotuksia mitä maku pystyy toteuttamaan.

Arvio: OK – perusmiellyttävä siemailuviini, muttei mitään sen kummoisempaa. Sääli, luulisi 80-vuotiaiden köynnösten pystyvän tuottamaan persoonallisempaakin tavaraa.

Hinnan (8e) ja laadun suhde: Viiniravintola Latvassa 12cl lasillinen on vielä joten kuten kohtuullisella tasolla, mutta paikasta saa parempaakin edullisemmalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti