Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


13.1.13

Charles Heidsieck Brut Réserve

Charles Heidsieck Brut Réserve
  • Valmistaja: Maison de Champagne Charles Heidsieck
  • Tyyppi: Kuohuviini, AOC Champagne
  • Maa: Ranska
  • Alue: Champagne
  • Rypäleet: Pinot Noir (40%), Pinot Meunier (35%), Chardonnay (25%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 47,50e (Joulukuu 2012, Alko)
  • Hinta nyt: 48,90e (Tammikuu 2014, Alko)

Vuorossa Champagnessa vaikuttavan Heidsieck-suvun tuoreimman – ja kenties myös tunnetuimman – viinitalon, Charles Heidsieckin, vuosikerraton Brut Réserve, joka pohjautuu sekoitukseltaan hyvin paljon punaisiin rypäleisiin – vain n. 25% viiniin käytetyistä rypäleistä on ollut valkoista.

Saksasta Ranskan Champagneen muuttanut Heidsieckien suku on melko tunnettu kuohuviineistään: alkuperäinen Heidsieck & Co. perustettiin jo vuonna 1785. Tämän viinitalon myöhemmin jakautui kahdeksi viinitaloksi: toinen tunnettiin nimellä Piper-Heidsieck vuodesta 1839, kun taas toinen kulku pitkään nimellä Heidsieck & Co., kunnes muuttui lopulta Heidsieck & Co. Monopoleksi vuonna 1923. Näiden lisäksi alkuperäisen Heidieckin viinitalon perustajan veljenpojanpoika Charles Heidsieck pisti pystyyn omaa nimeään kantavan viinitalonsa vuonna 1851.

Väriltään viini on melko vaalea, mutta peruskuohuvaa hieman kellertävämpi.

Tuoksu on hyvin runsas ja aromikas. Hedelmäpuolella kohdataan ananaksisuutta ja tuoretta keltaista omenaa, sekundääriaromit tarjoilevat voitaikinaista leivoksisuutta ja kevyttä, miellyttävästi kehittynyttä pähkinäisyyttä, kaiken viimeistelee hento, mutta raikas mineraalisuus.

Kuiva ja kermainen maku on tuoksun tavoin varsin runsas, syvä ja monikerroksinen; ensikohtaaminen tapahtuu dosagen tuoman makeankypsän sitruksen muodossa; sitten napakka, mutta mukavan lempeä hapokkuus yhdessä pienikokoisen ja runsaan kuohun kanssa kuivaa kokonaisuuden todella särmikkääksi ja raikkaaksi. Keskimaun hedelmä on enemmän raa'an omenainen, mutta seassa on myös hennosti tuoretta puolukkaista tai karpaloista punaista marjaa. Kielellä pyörii miellyttävästi kehittyneitä aromeja: tuoretta ranskanleipää tai keksimäisyyttä, mantelitahnaa ja kevyttä pähkinäisyyttä.

Jälkimaku on todella pitkä ja voimakas. Kielelle jää pirteätä mineraalisuutta ja kuivaa, paahteista ja pähkinäistä aromikkuutta, joka muuttaa muotoaan vielä pitkään viinin jatkettua matkaansa suusta; hapokkuus pitää jälkivaikutelman hyvin napakkana ja intensiivisenä, sekä runsaudestaan huolimatta varsin raikkaana.

Tyyliltään Heidsieckin vuosikerraton Brut vaikuttaa olevan varsin verraton: viinissä on sekä nuoremman viinin innokasta hedelmäisyyttä, että pidempään kypsytetyn réserve-viinin tuomaa rikkautta ja syvyyttä. Pinot-voittoinen runko vaikuttaa tuovan viiniin varsin paljon runsautta ja voimaa, mutta koostaan huolimatta tämä kuohuva onnistuu pysymään verrattomasti raikkaana ja eloisana; viinin massa ei missään vaiheessa pääse kääntymään itseään vastaan.

Todella raikkaiden ja sitruksisten kuohuvien ystäville Heidsieckin Brut Réserve voi olla liiankin suuri, massiivinen, kenties jopa liioittelevakin, mutta allekirjoittaneen viinin vivahteikas ja kehittyneillä aromeillaan flirttaileva profiili onnistui hurmaamaan kertarysäyksellä. Varsin tasapainoinen ja tyylikäs esitys niihin juhlavampiin tilaisuuksiin, jossa kuohuvalta edellytetään enemmän tyyliä ja eleganssia. Voisihan sitä vaikka ostaa itsellekin yhden pullon kaappiin keräämään hieman lisää niitä kypsempiä vivahteita.

Lyhyesti: Voimakas, sopivasti kehittynyt, erittäin vivahteikas ja koostaan huolimatta varsin tasapainoinen ja tyylikäs Champagnen kuohuviini.

Arvio: Erinomainen – vivahteikkuudessaan ja runsaudessaan ehdottomasti yksi suurimpia lemppareitani Alkon perus-Shamppanjoista. Viini on varsin hintansa väärti Alkonkin hinnoilla ja ulkomaiden edullisemmilla hinnoilla viini on aivan eritysesti ostamisen arvoinen.

Hinnan (48,90e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti