Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


4.1.13

Saint Clair Premium Pinot Noir 2011

Saint Clair Marlborough Premium Pinot Noir 2011
  • Valmistaja: Saint Clair Family Estate
  • Tyyppi: Punaviini
  • Maa: Uusi-Seelanti
  • Alue: South Island, Marlborough
  • Rypäleet: Pinot Noir (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 99 SEK (~11,51e, Joulukuu 2012, Systembolaget)
  • Hinta nyt: 99 SEK (~11,60e, Tammikuu 2013, Systembolaget)


Toisena joulupöytämme punaviininä oli Systembolagetista noudettu, aiemmin mainiolla Chardonnayllaan vakuuttaneen uusseelantilaisviinitalo Saint Clairin Pinot Noir.

Väriltään viini on keskisyvä, mutta melko läpinäkyvä, sävyltään kirkkaan rubiininen. Viini on selvästi vaaleampi ja hailakampi kuin toinen tarjolla ollut Pinot Noir, Te Kairanga.

Tuoksu on todella puhdaspiirteinen ja mehukas, tarjolla on vastapuristettua karpalomehua, orvokkia, hentoa mustapippuria sekä juuri sopivaksi, eli vain kevyeksi aavistukseksi jäävä häivähdys toffeista tammea. Yleisvaikutelma muistuttaa todella ilahduttavasti enemmän kepeätä ja hieman maalaista punaista Burgunderia kuin prameilevaa ja salonkikelpoista Uuden Seelannin Pinot'ta.

Maku on kuiva, kepeä ja napakka. Mukavan hapokas hedelmä pyörittelee kielen päällä pirteää ja nuorekasta puolukkaa ja kypsempää, hieman makeata karpaloa. Mukana on kevyttä Pinot'n pippuria ja yrttiä sekä aavistus tammista mausteisuutta. Kokonaisuus on simppeli, mutta hyvin fokusoitunut ja varsin raikas.

Jälkimaku on hyvin kevyt – erityisesti verrattuna runsaaseen ja paahteiseen Te Kairangaan – mutta myös todella pirteä, kirpakan hapokas, tuoreen karpaloinen ja mukavan pitkähkö.

Paljon massiivisemman ja kaikin puolin runsaamman Te Kairangan rinnalla tämä Saint Clairin varsin perustasoinen Marlborough'n Pinot Noir oli hieman vaatimattoman oloinen, mutta samalla paljon raikkaampi, pirteämpi ja eloisampi esitys, sekä miellyttävän puhdaspiirteinen – kiitos varsin hillitysti käytetyn tammen. Kevyt marjaisuus ja raikas, paikoitellen jopa kirpakka hapokkuus sopi varsin kevytaromiseen mutta hyvin monipuoliseen joulupöytään kuin nakutettuna. Viini ei sukeutunut miksikään ihmeelliseksi esitykseksi erilaisten ruokien parissa, vaan pysyi simppelinä ja pirtsakkana itsenään vahvasti ruoan kuin ruoan parissa. Lisäksi viini toimi mainiosti kevyempien kasvisten tai esimerkiksi graavilohen kumppanina, mitä ei voinut todeta Te Kairangan vastaavasta esityksestä. Kaiken kaikkiaan Saint Clairin Premium Pinot oli varsin mallikas tuttavuus, ihastuttavan kepeä ja puhdaspiirteinen kevyempien ruokien kumppani, tai miksei myös sellaisenaankin toimiva punaviini. Pienellä rahalla naapurimonopolista irtoava tasokas NZ PN.

Lyhyesti: Kevyt, raikas, aromikkaan marjainen ja varsin puhdaspiirteinen Marlborough'n Pinot Noir.

Arvio: Hyvä – simppeli, mutta erittäin nautittava ja tasapainoinen uusseelantilais-Pinot. Luotettava kevyemmän pään peruspunaviini.

Hinnan (11,60e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti