Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


23.1.13

Château Carsin L'Etiquette Grise 2010

Château Carsin L'Etiquette Grise 2010
  • Valmistaja: Château Carsin
  • Tyyppi: Punaviini, AOC Bordeaux
  • Maa: Ranska
  • Alue: Bordeaux, Entre-Deux-Mers, Premières Côtes de Bordeaux
  • Rypäleet: Sauvignon Gris (70%), Sauvignon Blanc (30%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 7,70e / 12 cl (Joulukuu 2012, Viiniravintola Latva)
    11,67e (Château Carsin Shop)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)
Sauvignon Gris on tunnetun Sauvignon Blanc -rypäleen vaaleanpunainen mutaatio, joka tyypillisesti tuottaa melko samanlaisia viinejä kuin alkuperäinen lajike, mutta aromeiltaan Sauvignon Gris -viinit ovat usein hieman kevyempiä ja hillitympiä. Lajike on melko harvinainen – sitä viljellään lähinnä Ranskan Bordeaux'ssa ja Chilessä, niissäkin melko pieniä määriä. Sauvignon Blancin ja Sémillonin hallitsemassa Bordeaux'ssa Sauvignon Gris on siis varsin harvinainen näky, joten siinä mielessä Juha Berglundin luotsaaman Château Carsinin Sauvignon Gris -vetoinen valkoviini L'Etiquette Gris on melkoinen erikoisuus!

Väriltään viini on hyvin kirkas, melko hailakka ja vain hennosti vihertävä.

Tuoksultaan viini on kevyt, hennon valkoherukkainen ja elegantin yrttinen. Seassa on kuitenkin myös kepeän ananaksisen hedelmäisyyden juonne sekä vihjeitä allapiilevästä mineraalisuudesta.

Maultaan viini on kuiva, mausteinen ja rapsakan hapokas. Kielellä pyörii tuoretta keltaista hedelmäisyyttä, valkoherukkaisuutta ja kevyttä mineraalisuutta. Kokonaisuus on todella tasapainoinen, miellyttävä ja kesäinen. Viini muistuttaa selvästi jollain tasolla Sauvignon Blanc -viinejä, mutta kokonaisuus on kuitenkin erilainen – mustaherukanlehtisyys on enemmän valkoherukkaisuutta ja kokonaisuus on enemmän hedelmäinen kuin yrttinen, vaikkei viini varsinaisen hedelmävetoinen olekaan.

Pitkä jälkimaku on hyvin yrttinen ja hapokkuudessaan varsin intensiivinen ja jopa kirpakka. Kielelle jää miellyttävän mehukas ja kevyen mineraalinen jälkimaku.

Kokonaisuutena Carsinin L'Etiquette Grise on miellyttävän raikas ja sopivasti persoonaa mukanaan tuova, kesäisen raikas valkoviini. Erikoinen rypälelajike ei tuo viiniin hirveästi mielenkiintoa tai syvyyttä, mutta viini on selvästi omanlaisensa – sekä omaan makuuni paljon sopivampi kuin tappiinsa asti siistiksi puleerattu Cuvée Noire. Yleisesti tämä viini on miellyttävästi viiniravintolaolosuhteissa siemailtava, raikas esitys, mutta viinin rakenteen ja aromien puolesta se olisi varmasti kaikin puolin näppärä esitys myös erilaisten kevyempien ruokien kumppanina.

Lyhyesti: Hieman Sauvignon Blancia muistuttava, mutta kevyempi ja hedelmäisempi Bordeaux'n valkoviini harvinaisenpuoleisesta rypälelajikkeesta.

Arvio: Hyvä – kaikin puolin näppärä, tasapainoinen ja mukavan mehukas pikkuvalkkari, joka jälleen kerran osoittaa hienosti suomalaisten kiitettävää viiniosaamista.

Hinnan (7,70e) ja laadun suhde: Viiniravintola latvassa 12 cl lasillinen oli varsin kohtuullisen hintainen.
Hinnan (11,67e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti