Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


3.1.13

Te Kairanga Runholder Pinot Noir 2009

Te Kairanga Runholder Pinot Noir 2009
  • Valmistaja: Te Kairanga
  • Tyyppi: Punaviini
  • Maa: Uusi-Seelanti
  • Alue: North Island, Martinborough
  • Rypäleet: Pinot Noir (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 19,80e (Joulukuu 2012, Alko)
  • Hinta nyt: 20,10e (Tammikuu 2014, Alko)

Itse olin varannut joulupöydän antimille jonkin verran kehuja niittäneen Te Kairanga Runholder Pinot Noirin, joka tulee erityisesti Pinot Noir -viineistä tunnetulta Martinborough'n alueelta, Uudesta-Seelannista. Tätä viiniä on kypsytetty 9 kuukautta tammitynnyreissä, joista onneksi vain n. kolmannes on uusia.

Väriltään viini on tummanpunainen ja melko läpinäkyvä, reunoiltaan jo hyvin haalistuva ja lähes väritön.

Tummasävytteinen tuoksu on varsin runsas ja hyvin kypsän marjainen. Viini tarjoilee varsin vivahteikkaalla tuoksupuolella makeaa karpaloisuutta, savua, etäistä maustepippuria, kevyttä toffeisuutta ja hentoa vaniljankukkaa.

Maultaan Runholder on varsin runsas ja Pinot'ksi melko täyteläinen. Kielellä pyörii paljon punaisia marjoja; makeankypsää vadelmaa ja karpaloa, hapankirsikkaa ja tuoretta puolukka, voimakasta pippuria, orvokkisuutta, makeita paahdettuja mausteita ja hillittyä, mutta selvää tammisuutta, joka tuo kokonaisuuteen savuisuutta ja hieman makeata toffeeta. Yleisilme on melko kypsä, Pinot'ksi varsin konsentroitunut, ronski ja erittäin aromikas. Runsasta runkoa tukee onneksi kohtuullisen hyvät hapot ja hyvin kepeä tanniinisuus. Suutuntuma on kuitenkin Pinot'ksi hieman kömpelöhkö ja raskas.

Rehevä jälkimaku on selvästi keskimakua tammisemman makean mausteinen, mutta seassa on myös kuivaa puolukkaa ja karpaloa, bitteristä yrttisyyttä, savua ja rypäleelle ominaista, hieman eläimellisen karheata mausteisuutta.

Yleisilmeeltään viini oli aluksi – ja myös n. tunnin ilmaamisen jälkeenkin – varsin maukas, mutta myös hieman turhan selvästi uuteen maailmaan kumartava, uutosta ja mausteista tammea arvostava Pinot Noir. Toisin kuin monet uuden maailman Pinot't, tämä viini ei ole millään tavalla monoliittinen tai tammella pilattu, sillä hedelmää riittää vastapainoksi ja rakenne on varsin riittävä kantamaan tukevaa viiniä – mutta massaa ja tammea on silti hieman turhan paljon omaan makuuni.

...kunnes viini pistettiin joulupöydän herkkujen pariin! Hyvin monien ruokien parissa huomasin toffeisen ja vaniljaisen tammen katoavan hetkessä pois kieleltä, vivahteikkaan savuisten, pippuristen, orvokkisen kukkeiden ja tuoreen puolukkaisten aromien tieltä. Samoin mm. kinkun, kalkkunan, laatikoiden tai seitanin kanssa viinin täyteläisestä rungosta tuntui osa siirtyvän syrjään makujen tieltä, eikä kokonaisuus vaikuttanut missään vaiheessa peittävän mitään runsaudestaan huolimatta. Yllättäen perusmaukas mutta loppujen lopuksi hieman myös turhan perusvarma punaviini muuttuikin todella mainioksi, aromikkaaksi ja upean tasapainoiseksi esitykseksi ruokapöydässä. Todella näppärä esitys, joka ei jyrännyt joulupöydässä, vaan antoi erinomaisesti tilaa kaikelle!

Lyhyesti: Kohtuullisen tuntuvalla tammella ja varsin runsaalla hedelmällä varustettu korkeatasoinen Pinot Noir Uudesta-Seelannista. Helppo ja hieman yllätyksetön nautiskeluviini, mutta todella mainio, tasapainoinen ja ennen kaikkea monipuolinen ruokaviini.

Arvio: Erittäin hyvä – klassinen esimerkki siitä, miksi moni viini on ensisijaisesti vain osa suurempaa ruoan ja viinin liittoa. Jos olisin maistanut viinin vain sellaisenaan, olisi niin arvio kuin hinta-laatu-suhdekin jäänyt paljon matalammaksi. Viini kuitenkin paljastui ruokapöydässä todella tyylikkääksi, vivahteikkaaksi ja tasapainoiseksi esitykseksi.

Hinnan (20,10e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti