Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


11.1.13

Prosecco Primo V

Prosecco Primo V
  • Valmistaja: Tenuta San Giorgio
  • Tyyppi: Kuohuviini, DOC Treviso
  • Maa: Italia
  • Alue: Veneto, Treviso
  • Rypäleet: Glera (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 10,98e (Marraskuu 2012, Alko)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)

Proseccot, nuo Italian hupsut ja huolettomat kuohu- ja kuplajuomat, valmistetaan yleensä suurella Veneton ja Friuli Venezia Giulian alueiden kattavalla DOC Prosecco -alueella. Kuitenkin muutamat alueen DOC-tasoiset appellaatiot sallivat Proseccojen valmistamisen. Yksi tällainen juurikin kuohuviineistä tunnettu alue on Treviso, josta tuleva Primo V on yksi Alkon harvoista Proseccoista – myöskin ainoa vaaleista Proseccoista, joka ei ole luokiteltu "erittäin kuivaksi."

Väriltään hyvän vaalea, hennosti vihertävä ja lähes väritön.

Aromaattinen ja runsas tuoksu on todella pirtsakka ja erittäin päärynäinen. Seassa on myös hentoa omenaleivosta ja kypsää trooppista hedelmää.

Maultaan viini on tuoksun tavoin hyvin kypsän päärynäinen; itse asiassa viini on jopa sen verran päärynäinen, että se tuo mieleeni päärynäesanssinmakuiset Smurffilimut ja muut sarjakuvasankarein koristellut limonadit lapsuudestani. Viini on runsas ja leveä mutta silti melko yksiulotteinen maultaan, päärynän lisäksi viinissä on korkeintaan kevyttä rusinaisuutta . Mousse on pienikuplainen ja lyhytkestoinen. Silloin kun viinissä on kuplia, on viini mukavan kuohkea, kuivahko ja sopivan särmikäs, mutta se myös tuntuu väljähtyvän melko nopeasti. Runko on keskihapokas ja melko pehmeä, mikä tuntuu hieman korostavan entisestään viinin jäännössokerin tuomaa kypsää makeutta (17 g/l).

Rehevä jälkimaku on kypsän hedelmäinen, limonadinen, kevyen kukkea ja maukas, mutta myös varsin lyhyehkö. Kokonaisuus jättää melko huolettoman, helpon ja yksinkertaisen jälkivaikutelman.

Primo V on varsin tyypillinen Prosecco: helppo, hauska ja huoleton. Tällä on turha yrittää tehdä vaikutusta viineihin asiaankuuluvalla hartaudella ja vakavuudella suhtautuvien keskuudessa, mutta simppeliä ja helppoa kuohuvaa esimerkiksi piknikille tai drinkkipohjaksi kaivatessa Primo V on varsin mainio valinta (juhlavaksi maljaviiniksi sen sijaan Primo V taitaa olla vähän liiankin hupsu.) Hillityn hapokkuuden ja jo havaittavan jäännössokerinsa takia viini on tarpeeksi makea useimmille makeammasta pitäville, mutta kuitenkin riittävän kuiva makeita kuohuvia karttaville. Ainoa nipotuksen aihe tulee viinin kohonneesta hinnasta: tasan kympillä viini vaikutti olevan juuri sopiva ostos, mutta euron korkeammalla hinnalla näin simppeli tusinaskumppa painii melko kovassa sarjassa... Hieman käyttötarkoituksesta riippuu, onko viini hintansa arvoinen vai ei. Esimerkiksi drinkkipohjaksi toimivat kyllä myös edullisemmat, melko neutraalit ja simppelit Cavat.

Lisähuomiona mainitsisin viinin olevan kosher.

Lyhyesti: Todella päärynäinen – aina jopa esanssisuuteen asti – ja tyylilleen uskollisesti huolettoman yksinkertainen Prosecco. Vaikka vielä kuivahko, on kuitenkin muita Alkon Proseccoja hieman makeampi. Tarjoile hyvin viileänä ja nauti nopeasti, sillä viini väljähtyy varsin ketterästi.

Arvio: OK – yksinkertaisuudestaan ja esanssisuudestaankin huolimatta varsin kelvollinen peruskuplajuoma. Ei ryppyotsaiseen nautiskeluun, vaan huolettomiin hetkiin.

Hinnan (10,99e) ja laadun suhde: Heikko – viini ei vastaa hinnan luomia odotuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti