Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


14.1.13

Villa Cafaggio Chianti Classico 2009

Villa Cafaggio Chianti Classico 2009
  • Valmistaja: Villa Cafaggio
  • Tyyppi: Punaviini, DOCG Chianti Classico
  • Maa: Italia
  • Alue: Toscana, Chianti, Chianti Classico
  • Rypäleet: Sangiovese (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 18,98e (Joulukuu 2012, Alko)
  • Hinta nyt: 19,98e (Tammikuu 2014, Alko)

Vuorossa jo aikaisemmin varsin mainioksi ja tasapainoiseksi Chianti Classicoksi todettu Villa Cafaggio, tällä kertaa vuosikertaa 2009. Viinin annettiin hengitellä pullossa ilman korkkia n. tunnin puolentoista ajan.

Väriltään viini on hieman läpinäkyvän granaatinpunainen.

Tuoksu on mehevä ja kypsänpuoleinen: viini tarjoaa viikunaa, kypsää kirsikkaa, hentoa nahkaisuutta, aavistuksen kukkeata parfyymisuutta ja kevyen kaakaoista tammea. Yleisesti tuoksu on samoilla linjoilla edellisen vuosikerran kanssa, mutta yleisvaikutelma on selvästi kypsempi ja mehevämpi – koko kesän 2009 jatkunut kuuma kausi Euroopassa vaikuttaa jättäneen jälkensä myös tähän viiniin.

Maultaan viini on kuitenkin perinteisen kuiva ja hapokas Sangiovese, joskin jonkin verran sulkeutuneen oloinen: aromikas maku tuo kielelle hapankirsikkaa, kevyttä tammea ja hieman aromaattista kukkeutta, mutta jotenkin vaimean oloisesti, aivan kuin viinin aistisi etäältä. Kokonaisuudeltaan viini on kuitenkin aikaisempien kokemusteni mukaisesti tälläkin kertaa nuorekas ja miellyttävän raikas, sekä varsin hillitty tanniineiltaan.

Jälkimaku on keskimaun tavoin kuiva, mutta kirsikkaisen hedelmäiset vivahteet taittuvat nopeasti bitterisiksi, yrttisiksi ja kevyen tammisen mausteisiksi aromeiksi. Lopuksi kohtalainen (13,5%) alkoholi jää lämmittämään hetkeksi suun takaosia.

Yleisesti Villa Cafaggion 2009 jatkaa totuttuun tyyliin, tarjoten perinteisiä, joskin melko nuorekkaita Sangiovesen aromeja. Vaikka tuoksu lupaili mehevämpää tavaraa, maultaan viini oli varsin perinteisen kuiva ja tasapainoinen, mutta edelliseen vuosikertaan verraten hieman vaisun ja ohkaisen oloinen – viini saattaa olla tällä hetkellä vähemmän ilmaisuvoimaisessa kunnossa, tai viinille olisi tehnyt pidempi hengittely, vaikkapa ihan karahvissakin, hyvää.

Tällä hetkellä viini on vielä varsin nuorekas ja hieman turhankin primäärinen, mutta rakenne kuitenkin lupaa hyvää keskipitkää kypsyttelyä ajatellen; suosittelenkin siis ostamaan tämän viinin mielummin kaappiin kypsymään hieman vanhemmaksi kuin suoraan pöytään iskettäväksi. Saamalla enemmän kehittyneempiä aromeja viinin taustalta pinnalle, tulee kokonaisuudesta ehdottomasti mielenkiintoisempi ja enemmän rahan arvoinen. Nykyisellään viini on ihan maukas ja miellyttävä, mutta kenties hieman alisuorittaja hintaluokkaansa nähden.

Lyhyesti: Perinteisen kuiva, hapankirsikkainen ja hapokas, mutta myös melko nuorekas Sangiovese Chiantin perinteisimmiltä kukkuloilta.

Arvio: Hyvä – varsin maukas ja tasapainoinen esitys, mutta viinin keskimaussa hieman vaisuksi jäänyt ilmaisuvoima rokotti hieman pisteitä – todennäköisesti ominaisuus, jonka saa korjattua lisäkypsyttelyllä tai pidemmällä hengittelyajalla karahvissa.

Hinnan (19,98e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti