Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


31.1.13

Trimbach Riesling Réserve 2010

Trimbach Riesling Réserve 2010
  • Valmistaja: Maison Trimbach
  • Tyyppi: Valkoviin, AOC Alsace
  • Maa: Ranska
  • Alue: Alsace, Haut-Rhin, Ribeauvillé
  • Rypäleet: Riesling (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 18,98e (Tammikuu 2013, Alko)
  • Hinta nyt: 19,49e (Tammikuu 2014, Alko)

Vuorossa aina yhtä mainio Trimbach Riesling Réserve; viini, joka on tullut monesti vastaan, ja kerran jopa arvosteltu blogissakin. Tällä kertaa vuorossa on viinin tuorein vuosikerta, 2010.

Maison Trimbach on yksi Alsacen vanhimpia ja arvostetuimpia viinitaloja. Trimbach edustaa tyylillisesti Alsacen hillitympää ja karumpaa päätä, eli viineissä ei pyritä niinkään mahdollisimman kypsiin aromeihin tai runsautta tuovaan jäännössokeriin, vaan viinit ovat yleensä hyvin kuivia, tyylillisesti pelkistettyjä ja todella raikkaita.

Väriltään viini on kevyesti vihertävän kellervä.

Kevyehkö tuoksu on hyvin puhdaspiirteinen ja tarjoilee raikasta omenaa ja greippistä sitruksisuutta aavistuksen petrolisella sivujuonteella.

Maultaan viini on tuoksua selvästi kypsempi ja myöskin totuttua Trimbachin tyyliä hieman runsaampi. Kielellä pyörii kypsää omenaisuutta, limettiä, hentoa hunajaisuutta, kevyen kukkaista mausteisuutta ja runsasta mineraalia. Erittäin hapokas ja intensiivinen kokonaisuus on hyvin nuorekas, jopa lähes raakileen oloinen, mutta samalla myös varsin runsas ja leveä.

Jälkimaku on pitkä ja intensiivinen. Se jättää kielelle hyvin runsaasti suutapuhdistavaa, lähes kiniinistä mineraalisuutta, rapsakkaa hapokkuutta ja kirpeää omenaisuutta. Jälkivaikutelma on runsas, todella tyylipuhdas ja raikas.

Kokonaisuutena Trimbach pitää edelleen viininsä tason odotetulla lailla korkealla, vaikkakin viini vaikutti aiempiin kokemuksiini (ja vajaakuntoisiin aistimiini) verraten tavallista runsaammalta esitykseltä – muttei kuitenkaan liian kypsältä ja raskaalta, mikä oli ongelma esimerkiksi muutamien tuottajien 2009-vuosikerran kanssa.

Yleisesti viini on todella mainio, intensiivinen laatu-Riesling ei sieltä aivan karuimmasta päästä. Viini on kuitenkin vieläkin varsin nuoren ja intensiivisen oloinen, joten mitään kiirettä viinin korkkaamisella ei ole. Nykykunnossa mainio kumppani esimerkiksi runsaammille kala- tai kasvisruoille, mutta sellaisenaan nauttimista ajatellen viinin voi antaa rauhoittua parista vuodesta aina reiluun kymmeneen vuoteen. Tässä viinissä on sekä runkoa että hedelmää pidempäänkin odotteluun.

Lyhyesti: Hieman runsaampi, hyvin raikkaan hapokas, intensiivinen, voimakkaan mineraalinen ja tyylipuhdas laatu-Riesling yhdeltä Alsacen arvostetuimmista tuottajista. Isoille ruoille tai kaappiin kypsyttelyyn.

Arvio: Erinomainen – luotettava, takuulaadukas Alsacen Riesling, joka tarjoaa juuri sellaista, mitä hyvältä Alsacen Rieslingiltä on lupa odottaa. Kuitenkin vielä varsin nuorekas ja tullee kehittymään suotuisasti vuoden parin odottelulla.

Hinnan (19,49e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti