Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


3.2.13

Trimbach Riesling Cuvée Frédéric Émile 2006

Trimbach Riesling Cuvée Frédéric Émile 2006
  • Valmistaja: Maison Trimbach
  • Tyyppi: Valkoviini, AOC Alsace
  • Maa: Ranska
  • Alue: Alsace, Haut-Rhin, Ribeauvillé
  • Rypäleet: Ranska (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 43,90e (Tammikuu 2013, Alko, tilausvalikoima)
  • Hinta nyt: 43,90e (Helmikuu 2013, Alko, tilausvalikoima)


Seuraavaksi paluu Trimbachin melkein-muttei-ihan-lippulaiva-Rieslingin pariin, uutta vuosikertaa ihmettelemään. Trimbachin CFÉ-nimen alla kulkeva arvo-Riesling on nimetty erään viinitalon merkittävimmistä hahmoista, Frédéric Émile Trimbachin, mukaan ja se on Grand Cru -tasoisten Ribeauvillén viinitarhojen rypäleistä valmistettu viini, jota kypsytetään kiitettävät 5-6 vuotta ennen myyntiinlaskua – heijastellen Trimbachin lupausta viinin +20 vuoden kypsytyskestävyydestä.

Väriltään viini on selvästi edellisvuosikertaa syvempi, sävyltään hyvin kellervään taittuva ja kullankeltaisen runsas.

Tuoksultaan CFE on hyvin runsas ja kypsääntaittuvan mehevä, syvästä aromikkuudesta löytyy makeata hunajaa, kypsää aprikoosia, tuoretta omenaisuutta, sitruunamarmeladia, petrolista mineraalia ja valkoisia kukkia. Tuoksu on todella aromikas, ihastuttava ja selvästi edellisvuosikertaa kehittyneempi.

Suussa viini on hyvin runsas, leveä ja rakenteeltaan kevyen öljyinen. Kokonaisuus on kuitenkin upean puhdaspiirteinen, varsin kuiva ja kirpakan hapokas. Rehevästä ja mehevästiä ilmaisustaan huolimatta hapokkuus tekee viinistä ihastuttavan kevyen ja vaivattoman oloisen. Aromimaailmasta löytyy kypsää omenaa ja sitruksisuutta, kevyen kehittyneitä petrolin vivahteita, kivistä mineraalisuutta ja trooppisia, makeankypsiä hedelmiä. Yleisilme on monisyinen ja lempeän tyylikäs, sekä edelleen 2005-vuosikertaa hieman kehittyneemmän ja kypsän oloinen.

Jälkimaku on pitkä, raikas ja voimakkaan mineraalinen. Kielellä pyörii kevyesti makeata omenaisuutta ja aavistus hunajaa.

Hieman tyylillisesti karuun 2005-vuosikertaan verrattuna CFÉ 2006 on selvästi pykälän pari runsaampi, uuttuneempi ja kehittyneempi esitys, eikä edes tunnu niin raa'alta ja liian nuorelta tämänikäisenä. Trimbachin kuivaa ilmaisua ja särmikästä hapokkuutta ihannoiva tyyli on kuitenkin erittäin selvästi pinnalla ja viini on kaikesta runsaudestaan huolimatta varsin kepeä, raikas ja intensiivinen.

Yleisesti CFÉ 2006 on todella upea, tasokas ja ilmaisuvoimainen huippu-Riesling, jonka voi nykykunnossakin korkata huoletta, mutta jonka voi myös jättää kypsymään lisää vähintään vuosikymmeneksi. Sen sijaan jos tähtäimessä on paljon vanhemmaksi kypsytetty viini, voi vielä nuori ja vasta varhaisessa kehitysvaiheessa oleva 2005 olla parempi vaihtoehto kaappiin haudattavaksi. Joka tapauksessa, CFÉ tarjoaa vuosikerrasta riippumatta upean yhdistelmän todella runsasta, intensiivistä ja aromikasta Rieslingiä, johon kuitenkin yhdistyy viileys, voimakas mineraalisuus ja elegantti kepeys. Upea, runsas ja loputtoman oloinen Riesling.

Lyhyesti: Todella runsas, kypsänpuoleinen ja intensiivinen Riesling, joka on kuitenkin rutikuiva, kepeä ja kaikin puolin raikas. Rieslingin kaksi parasta puolta yhdistetty yhdeksi viiniksi.

Arvio: Täydellinen – Riesling omaan makuuni parhaimmillaan. Runsas muttei iso, kypsä muttei raskas. Alsacen parhaimpia ei-Grand Cru Grand Cru -Rieslingejä.

Hinnan (43,90e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti