Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


5.2.13

Trimbach Sélection des Vieilles Vignes 2009

Trimbach Sélection des Vieilles Vignes 2009
  • Valmistaja: Maison Trimbach
  • Tyyppi: Valkoviini, AOC Alsace
  • Maa: Ranska
  • Alue: Alsace, Haut-Rhin
  • Rypäleet: Riesling (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 16-22e (Helmikuu 2013, wine-searcher.com)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)
Poikkeuksellisen kuuman ja aurinkoisen vuosikerran 2009 vuoksi Trimbachin viinisuvun vesa Pierre Trimbach päätti tehdä poikkeuksellisen kokeilun ja valmistaa viiniä ainoastaan talon Hunawihrin ja Ribeauvillén viinitarhojen vanhojen Riesling-köynnösten hedelmistä – lopputuloksena uutuustuote Sélection des Vieilles Vignes. Tämä idea syntyi siitä, että Trimbachilla oltiin huomattu juuri näiden viiniköynnösten kestävän poikkeuksellisen hyvin kuumia ja aurinkoisia säitä ja tuottavan rankoistakin olosuhteista huolimatta hyvin raikkaita ja hapokkaita rypäleitä.

Väriltään viini on hyvin hailakka ja hennosti kellanvihreään taittuva.

Tuoksultaan viini on miellyttävän kukkea ja freesin hedelmäinen. Nuorekas tuoksuprofiili tarjoilee omenaisuutta, mineraalia ja kevyttä eetterisyyttä.

Suussa viini on todella runsas, intensiivinen ja varsin leveä, kuten kuuman vuosikerran vanhojen köynnösten rypäleistä valmistetulta viiniltä voi odottaakin. Kielellä pyörii hyvin omenaista, ananaksisen trooppista ja kevyen hunajaista hedelmää, joka on yleisvaikutelmaltaan hyvin kypsänmehevää ja nuorekasta. Suutuntumaltaan viini on täyteläinen ja pehmeä, mutta samalla varsin kuiva ja hapokas – viinillä siis on runsaudestaan huolimatta varsin hyvä, ryhdikäs selkäranka. Kokonaisuutena viini on melko nuorekas ja freesi, kuten Riesling tai Riesling Réserve, mutta täyteläisyydeltään ja runsaudeltaan tyylillisesti paljon lähempänä talon CFÉ-viiniä.

Kuiva jälkimaku on raikas, hapokkaan omenainen, mineraalinen ja hunajaisen mausteinen. Miellyttävä ja tasapainoinen jälkivaikutelma jatkuu melko pitkään.

Yleisesti viini on todella positiivinen esitys. Viinissä on kyllä selvästi lämpimän vuosikerran läskiä mukana, mutta kokonaisuus pysyy silti mukavan ryhdikkäänä ja raikkaana, eikä niin velttona kuin muutamat muut samaa vuosikertaa edustaneet Rieslingit. Lisäksi viinistä löytyy mukavasti sellaista syvyyttä ja rehevyyttä, joita vastaavan ikäisistä ja -hintaisista Rieslingeistä ei yleensä löydy.

Viini on tällä hetkellä varsin mallikkaasti toimiva ja helposti lähestyttävä, isonpuoleinen mutta sopivan fokusoitunut Riesling, mutta eniten se vaikuttaa kaipaavan silti ikää – kokonaisuus on varsin nuori ja vielä hyvin primäärinen. Viinissä on kuitenkin sekä selkärankaa että substanssia kypsyttelyä ajatellen, joten jos viini joskus eksyy näppeihin, suosittelen antamaan sille lisää aikaa. Parhaimmassa tapauksessa kypsempi ikä saisi viinin jättämään vauvarasvansa taakse ja nostamaan kuitenkin kohtuullisen runsaan hapokkuutensa paremmin framille.

Lyhyesti: Trimbachin erikois-Riesling, joka tarjoaa nuorekasta, runsasta ja rehevää kuuman vuosikerran Rieslingiä yhdistettynä poikkeuksellisen freesiin ja raikkaaseen runkoon. Varsin mainio esitys, joka ei astu olemassaolevan linjaston Rieslingien varpaille, vaan tuo tarjontaan jotain uutta ja mielenkiintoista.

Arvio: Erittäin hyvä – mainio jo nyt, lupailee parempaa tulevaisuuteen.

Hinnan (16-22e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti