Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


14.2.13

J.B. Adam Riesling Letzenberg Cuvée Jean-Baptiste 2010

Jean-Baptiste Adam Riesling Letzenberg Cuvée Jean-Baptiste 2010
  • Valmistaja: Jean-Baptiste Adam
  • Tyyppi: Valkoviini, AOC Alsace
  • Maa: Ranska
  • Alue: Alsace, Haut-Rhin
  • Rypäleet: Riesling (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 15,99e (Tammikuu 2013, Alko)
  • Hinta nyt: 16,37e (Tammikuu 2014, Alko)

Albert Mannin pöydästä siirryin viereiseen J. B. Adamin pöytään, jossa viinejä esitteli itse Jean-Baptiste Adam. Aloitin nappaamalla Alkostakin löytyvän Riesling Letzenberg Cuvée Jean-Baptisten hetki sitten hakemieni pikkupurtavien kumppaniksi.

Viini tulee 3 hehtaaria kattavalta Letzenbergin tarhalta, eteläisestä Alsacesta, Ingersheimin kylästä. Tarhan alasta puolet on varattu Rieslingille ja puolet Pinot Gris'lle.

Väriltään viini on kevyesti kellertävän vihreä.

Tuoksussa on tuoretta sitruunaa ja makeampaa sitruunamarmeladia, persikkaa ja persikan kiveä sekä viileätä, kivennäisvetistä mineraalia. Kokonaisuus on selväpiirteinen, raikas ja viileä.

Kuivalta maultaan viini on eloisa, varsin hapokas ja jopa kirpakka. Tuoreen sitruunaisen ja kirpeän greippisen sitruksisuuden ohella on myös hieman kuivaa omenaa ja vivahde kypsempää troopista aprikoosia. Kokonaisuus on karuhko, sekä runsaan hapokkuutensa vuoksi hyvin fokusoitunut ja erittäin intensiivinen.

Jälkimaku on keskimaun tapaan hyvin intensiivinen ja kirpeän rapsakka; kielellä pyörii tuoretta, hapokasta omenaa, vivahde kukkia ja aavistus makeata hunajaisuutta, sekä voimakasta, märän kivistä mineraalisuutta. Jälkimaku ei ole erityisen pitkä, mutta hyvin kuiva, puhdaspiirteinen ja voimakas, jopa leukaperiä kiristävä.

Viini toimi todella mainiosti pikkupurtavien kanssa – viinin teräksinen ja veitsenterävä hapokkuus toi sille vaikuttavan paljon hartiaa pistämään runsaampienkin ruokien rakenteelle vastapalloon, kun taas freesit aromit sointuivat kevyiden ruokien aromeihin todella mainiosti. Sellaisenaan viini oli hieman turhankin karu ja pelkistetty, mutta ruokaviininä Riesling Cuvée JB oli todella mainio esitys vailla vertaa.

Yleisesti viini on hyvin tehty elsassilais-Riesling, mutta selvästi sieltä karummasta päästä. Kypsää ja aromikasta seurusteluviiniä etsivän kannattaa karttaa Letzenberg Rieslingiä, mutta kevyelle ja raikkaalle ruoalle intensiivistä pakettia kaipaavan sen sijaan kannattaa pitää viini korvan takana. Lisäksi viini lienee varsin kelpo valinta kypsytettäviä Rieslingejä etsivälle – parin kolmen vuoden odottelu voisi hillitä runsainta hapokkuutta, tuoda aromeihin lisää syvyyttä ja vivahteita ja nostaa makumaailmaa yleisesti paremmin etualalle.

Lyhyesti: Hyvin tehty, tyylillisesti melko pelkistetty ja erittäin hapokas ruokaviini. Runsaasti greippisen kirpeää sitruksisuutta, tuoretta omenaa ja suutapuhdistavaa mineraalisuutta ja vain kevyt aavistus kypsempiä aromeita.

Arvio: Tyylikäs – todella mainio Alsacen Riesling Alkon valikoimassa. Ei vielä GC Rieslingien tasolla, mutta selvästi harppaus perustason risukoista.

Hinnan (16,37e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti