Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


20.2.13

Santa Cristina Cabernet Sauvignon 2009

Santa Cristina Cabernet Sauvignon 2009
  • Valmistaja: Tenuta Santa Cristina, Zenato
  • Tyyppi: Punaviini, DOC Garda
  • Maa: Italia
  • Alue: Veneto, Garda
  • Rypäleet: Cabernet Sauvignon (85%), Cabernet Franc (15%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 12,90e (Joulukuu 2012, Weinhandel-Italien)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Pohjois-italialainen Santa Cristinan viinitalo (eli ei siis mm. Alkosta löytyvä toscanalainen Santa Cristina) on ymmärtääkseni juuri se viinitalo, josta nykyinen Veneton viinijättiläinen Zenato on saanut alkunsa; alunperin Sergio Zenato ryhtyi viljelemään Trebbiano di Luganaa Gardan eteläosissa, Peschieran kaupungin eteläosissa, perinteistä alueen Lugana-viiniä varten. Myöhemmin Santa Cristinan viinitalo hankki viinitarhoja kansainvälisiä lajikkeita, kuten Chardonnayta, Cabernet Francia ja Cabernet Sauvignonia varten – sekä rupesi laajentamaan toimintaansa Valpolicellan alueen suuntaan, minkä seurauksena syntyi se kaikkien tuntema viinitalo, Zenato.

Weinhandel-Italienista viime vuoden lopulla hankkimani Santa Cristinan Cabernet Sauvignon tuli korkattua ystäväni syntymäpäivän merkeissä pidetyssä illanvietossa, aiemminkorkatun Château Musarin loputtua.

Väriltään viini on todella paksun sinipunainen, tummanpuhuva ja käytännössä läpinäkymätön.

Heti korkatessa viinin tuoksu on todella paksu ja äärettömän runsas; lasista löytyy voimakasta mustaherukkaisuutta, mustikkaisuutta ja musteisuutta. Alta löytyy hieman makeampaa, punaista marjaisuutta, hento vivahde marjajogurttisuutta ja kevyttä nahkaisuutta. Illan mittaan viinin auetessa yleisvaikutelma muuttuu hieman maamaisemmaksi ja vähemmän överiksi – runsaimmat tumman marjaiset vivahteet asettuvat aloilleen ja kokonaisuudesta tulee hieman tasapainoisemman oloinen.

Tuoksu johdattelee varsin hyvin keskimaun suuntaan, sillä eroa niiden välillä ei hirveästi ole; kokonaisuus on kypsän mustaherukkainen, kuivan mausteinen, pehmeäntäyteläinen ja keskihapokas. Seassa on myös kevyttä nahkaisuutta ja kevyttä yrttisyyttä. Yleisilmeeltään viini muistuttaa lähinnä uuden maailman Cabernet Sauvignon -viinien tyylistä herukkapommia, mutta kokonaisuus on kohtuullisen kypsästä hedelmästään ja pehmeästä rungostaan varsin kuiva, eli varsinaisesta hillomaisuudesta ei ole tietoakaan, ja viini on tyylillisesti lähempänä enemmän vanhaa kuin uutta maailmaa. Tanniinit ovat melko vähäisiä ja lempeitä, eli mitään pikkupurtavaa lukuunottamatta viini ei varsinaisesti ruokaa vierelleen kerjää. Santa Cristinan Cabernet on helppo, mutta varsin miellyttävä ja tasapainoinen tapaus.

Kypsä ja runsas jälkimaku nostaa kielelle kypsää mustikkaa, makeata suklaisuutta ja tuoreempia tummia metsämarjoja. Jälkivaikutelma on varsin miellyttävä, pehmeä ja sopivan pitkä.

Jos tämä viini olisi isketty eteeni ilman tietoa etiketistä, en olisi kyllä italialaiseksi arvannut. Ensivaikutelman puolesta olisin veikannut uutta maailmaa ja suussapyörittelyn jälkeen ehkä modernia Bordeaux'ta tai vastaavaa. Melko yllätyksetönhän tämä viini on, mutta varsin maukas ja sopivan helppo. Ellei viini olisi päätynyt vertailtavaksi hetkeä aikaisemmin nautitun upean Château Musarin kanssa, olisi se saattanut saada jopa paremmatkin arviot. Nyt viini toimi oikein mukavasti sellaisena illanistujaisviininä, jolle ei odotuksia hirveästi ladata, kunhan vain hyvältä maistuisi. Santa Cristina CS kuitenkin toimii melko varmasti myös erilaisten possu-, pata- ja grilliruokien kumppanina.

Lyhyesti: Italialainen pehmeä ja muhkea herukkapommi.

Arvio: Hyvä – ei tämä mitenkään perinteinen italialaisviini ole, mutta kympin perus-Cabbisten joukossa varsin nautittava tapaus; tosin herukkaisuutta karsastavien suosittelen jättämään viinin omaan arvoonsa.

Hinnan (12,90e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti