Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


22.2.13

Joseph Scharsch Pinot Noir Cuvée Nicolas 2010

Joseph Scharsch Pinot Noir Cuvée Nicolas 2010
  • Valmistaja: Domaine Joseph Scharsch
  • Tyyppi: Punaviini, AOC Alsace
  • Maa: Ranska
  • Alue: Alsace, Bas-Rhin
  • Rypäleet: Pinot Noir (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: ? (Tammikuu 2013)
    (ollut Alkossa vuonna 2011 hintaan 22,80e)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)
Alsacen viininäyttelyssä siiryin Joseph Scharschin pöydässä seuraavaksi talon punaviiniin, Cuvée Nicolas Pinot Noiriin, joka on n. 20-vuotiaiden köynösten rypäleistä valmistettu ja valtaosin vanhassa tammessa kypsytetty viini.

Väriltään viini on todella hailakan vadelmanpunainen, ohut ja vaatimattoman läpinäkymätön. Jopa roséeviini-akselilla viini on melko vaatimattoman oloinen esitys.

Tuoksultaan Cuvée Nicolas on tuoreen marjainen, kepeän maamainen, kevyesti tammeen taittuvan mausteinen ja jopa hennon eläimellinen. Marjaisuus tarjoilee lähinnä kypsää vadelmaa ja tuoreempaa hapankirsikkaa.

Maultaan viini on todella freesi, tuoreen puolukkaisen kirpeä ja mausteinen. Nuorekas makuprofiili on tuoreen punamarjainen ja hapoiltaan pirteä ja eloisa, mutta kuitenkin melko yksipuolinen; kokonaisuuteen tuo syvyyttä lähinnä marjojen eri sävyt, Pinot Noirin mausteisuus ja hento tammi, mutta kokonaisuus jää melko simppeliksi ja yksiulotteiseksi.

Jälkimaultaan Cuvée Nicolas on hapokkaan pirteä, puolukkainen ja mausteinen. Makuprofiili on melko kevyt mutta mukavan nuorekas ja intensiivinen.

Yleisesti Cuvée Nicolas on miellyttävän pirteä ja raikas Pinot Noir, jossa oli kepeyteensä nähden jopa yllättävän paljon intensiteettiä, mutta kokonaisuus oli silti jopa turhankin kevyt omaan makuuni – viini muistutti ulkonäkönsä lisäksi myös jonkin verran ihan maultaankin hyvin hapokasta roséeviiniä. Oikeanlaisen ruoan kanssa viini voisi todennäköisesti pelittää paremmin, jos ruoka saisi korostettua viinin hieman yksipuolisesta makuprofiilista sen piileviä puolia, mutta nyt sellaisenaan nautittuna viini jäi melko arkisen ja simppelin viinin oloiseksi – mikä ei ole millään lailla linjassa viinin vanhan, +20 euron hinnan kanssa.

Lyhyesti: Todella raikas, kevyt ja nuorekas Pinot Noir, joka on mukavan freesi, mutta turhankin kepoisan ja yksiulotteisen näköinen. Pari vuotta kypsyttelyä voisi tuoda viinille lisää syvyyttä, mutta tästä huolimatta viini on kyllä armottoman kevyt – jopa Pinot Noiriksi.

Arvio: OK – ihan hyvin tehty arkisen pään kevyt punaviini, muttei mitenkään ihmeellinen tai erityisen muistettava.

Hinnan (22,80e) ja laadun suhde: Surkea – samaan hintaan saa paljon parempaakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti